Trafik Kazası Eksper Raporu, E-devlet, SBM Eksper Raporu Sorgulama

SBM Eksper Raporu, ekspertiz raporu sorgulama, trafik kazası eksper raporu sorgulama, hasar eksper raporu sorgulama, Hasar ekspertiz raporu nasıl alınır Trafik Kazası Eksper Raporu Sorgulama, eksper raporu sorgulama e-devlet nasıl yapılır?

Trafik kazası sonrası hasar tespiti ve tazminat hesaplaması için önemli bir belge olan eksper raporu, yetkili bir ekspertiz firması tarafından hazırlanan ve kazaya karışan araçların hasar durumlarını detaylı olarak anlatan belgedir.

Trafik Kazası Eksper Raporu Nedir?

Trafik kazası eksper raporu, uzman bir eksper tarafından oluşturulan, trafik kazası sonrasında araçta oluşan hasarın büyüklüğü ve özelliği ile onarım maliyetlerini belirleyen rapordur. Eksper raporu oluşan hasarın giderilmesi için oldukça mühim niteliktedir. Nitekim İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’in [1] 4. Maddesinde;

“Ekspertiz raporunda asgari olarak aşağıdaki hususlara yer verilir:

 a) Taşıtın markası, cinsi, tipi ve model yılı.

b) Ekspertiz raporunu düzenleyen ticari işletmenin hizmet yeterlilik belgesi ve MERSİS numaraları ile MERSİS’e kayıtlı ticaret unvanı ve işletme adı veya ekspertiz raporunu düzenleyen esnaf ve sanatkâr işletmesinin hizmet yeterlilik belgesi numarası ve ESBİS’e kayıtlı işletme adı ile işletme sahibinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası.

c) Ekspertiz raporunu alan ticari işletmenin yetki belgesi ve MERSİS numaraları ile MERSİS’e kayıtlı ticaret unvanı ve işletme adı veya ekspertiz raporunu alan esnaf ve sanatkâr işletmesinin yetki belgesi numarası ve ESBİS’e kayıtlı işletme adı ile işletme sahibinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası.

 ç) Ekspertizraporunu alan işletmenin yetki belgesinin bulunmaması durumunda, yetki belgesinin bulunmadığı hususu.

d) TSE’nin ilgili standardı ile belirlenen diğer hususlar.” Demektedir. İşbu yönetmelik araç ticareti esas alınarak düzenlendiğinden eksper raporunda asgari olarak bulunması gereken, yani olmazsa olmaz olan hususları saymıştır. Eksper raporu trafik kazası sonrasında alınmışsa raporda hasara ve onarım maliyetine ilişkin bilgiler de bulunmaktadır.

Kaza Eksper Raporu Nasıl Hazırlanır?

Trafik Kazası Eksper Raporu Nasıl Hazırlanır?

Trafik kazası eksper raporu, eksper tarafından hazırlanmaktadır. Bu hususta İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te eksper raporunun nasıl hazırlanacağına ilişkin olarak; “Ekspertiz raporu, ilgili standarda göre verilen TSE hizmet yeterlilik belgesi bulunan ekspertiz işletmeleri tarafından düzenlenir. Üç nüsha düzenlenen raporun iki nüshası satıcı işletmeye verilir. Rapor, satıcı işletme ile ekspertiz işletmesi tarafından en az beş yıl süre ile saklanır.” Hükmüne yer verilmiştir.

Trafik kazası Eksper Raporu Nereden Alınır?
Eksper Raporu Nereden Alınır?

Trafik Kazası Eksper Raporu Nereden Alınır?

Trafik kazası sonrası eksper raporu, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin resmi web sitesi [2] üzerinden alınabilmektedir. İlgili bölüme giriş yaptıktan sonra hasar tarihi, hasar gören aracın plakası, T.C. Kimlik numarası gibi bilgiler girilerek kazaya ait eksper raporunu temin edebilirsiniz.

Kazadan Sonra Eksper Ne Zaman Gelir?

Araç hasar ekspertiz raporu 1 ila 3 iş günü içinde hazırlanır. Kazaya ilişkin bilgiler tramer sistemine işlendikten sonra kaza eksper raporu en geç 3 gün içinde sisteme yüklenir. Ancak kazanın oluş şekli, kazanın meydana geldiği yer ve iş yoğunluğu gibi hususlara göre eksperin gelme süresi uzayabilir. 

Kaza Eksper Raporu Kaç Günde Çıkar?

Trafik Kazası Eksper Raporu Kaç Günde Çıkar?

Trafik kazası eksper raporu, 1 ila 3 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Ancak, daha karmaşık vakalarda ve yoğun dönemlerde bu süre uzayabilir. Sigorta şirketleri ve ekspertiz firmaları raporun hızlı ve eksiksiz bir şekilde hazırlanmasını sağlamakla yükümlüdür.

 

Trafik Kazası Eksper Raporu Sorgulama
Trafik Kazası Eksper Raporu Sorgulama

Trafik Kazası Eksper Raporu Sorgulama

Trafik kazası sonrası hasar tespit sürecinin önemli bir parçası olan eksper raporu, kazanın ve aracın durumuna ilişkin detaylı bilgileri içerir. Kaza eksper raporu sorgulanma çeşitli yollarla gerçekleştirilebilir ve her vatandaşın kolayca erişebileceği yöntemler mevcuttur. İlk olarak, sigorta şirketinizle iletişime geçerek, raporun hazır olup olmadığını öğrenebilir ve raporu doğrudan talep edebilirsiniz. Sigorta şirketi size raporun nasıl sorgulanacağı konusunda da bilgi verebilir. Ayrıca, e-Devlet ve Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) üzerinden eksper raporuna ulaşmak mümkündür.

Son olarak, eksper raporunun düzenlendiği ekspertiz merkezinden de doğrudan bilgi alabilir veya SMS yoluyla sorgulama imkânı sunan sigorta ve ekspertiz firmalarından hasar eksper raporu sorgulama yaparak aracınızın durumunu öğrenebilirsiniz.

Eksper Raporu Sorgulama E-Devlet

E-Devlet Kapısı’na giriş yaptıktan sonra, arama çubuğuna “Trafik Kazası Eksper Raporu” yazarak plaka veya şasi numarasıyla raporu görüntüleyebilirsiniz.  Eksper raporu sorgulama e-devlet için ilgili link [3] üzerinden e-devlete giriş yapılarak eksper raporuna ilişkin bilgi alabilirsiniz.

SBM Eksper Raporu Sorgulama

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) üzerinden de rapor sorgulama işlemi yapılabilir. SBM’nin resmi web sitesine girerek plaka veya şasi numarası ile rapora erişim sağlayabilirsiniz.

Sbm Eksper raporu sorgulama için öncelikli olarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne giriş yapmalı, ardından;

  • T.C. Kimlik Numarası – E-devlet şifresi
  • Eksper raporu istenen aracın plakası
  • Hasarın oluştuğu tarih

Gibi bilgilerin doldurulması ile sbm eksper raporu sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Hasar Ekspertiz Raporu Nasıl Alınır?

Hasar Ekspertiz Raporu Nasıl Alınır?

Trafik kazası sonrasında hasar ekspertiz raporu Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin resmi web sitesi üzerinden T.C. Kimlik numarası, rapor alınması istenen aracın plakası, hasar tarihi gibi bilgilerin sisteme girilmesi ile alınır.

Sigorta Hasar Süreci Ve Aşamaları

Sigorta Hasar Süreci Ve Aşamaları

Hasar süreci, hasarın oluşmasından sonra hasarın giderilmesine kadar gerçekleşen bütün süreci ifade etmektedir. Sigorta hasar süreci ve aşamalarını şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Hasar oluşur.
  • Oluşan hasar 5 iş günü içerisinde sigortaya bildirilir.
  • Bu bildirim içerisinde kaza tespit tutanağı, sigorta poliçesi numarası, sigortalının bilgileri, hasar hakkındaki bilgi ve belgeler varsa kaza fotoğrafları gibi hususlar eklenir.
  • Bildirim sonrasında hasar tespiti yapılmaktadır.
  • Aracın tamiri gerçekleştirilir.
  • Ardından sigorta şirketi tarafından hasar ödemesi yapılmaktadır. Yapılmadığı takdirde genellikle dava yoluna gidilmektedir.

Araç Hasar Dosyası İçin Gerekli Evraklar

Trafik kazası sonrasında araç hasar dosyası için gerekli evraklar şöyle özetlenebilir;

  • Trafik kazası tespit tutanağı
  • Hak sahibine ait banka hesap bilgileri
  • Zarar gören aracın ruhsat fotokopisi (gerektiğinde)
  • Hasara ilişkin açıklamalar ve fotoğraflar (varsa)
  • Sigortalının sigorta poliçe numarası
  • Mağdurun T.C. Kimlik numarası

Tamamı zorunlu olmamakla birlikte bu bilgi ve belgelerin yer alması sürecin uzamaması adına faydalı olacaktır.

Trafik Kazası Ekspertiz Raporunda Neler Yer Alır?

  • Kaza tarihi ve yeri
  • Kazaya karışan araçların bilgileri
  • Hasar tespit bilgileri
  • Aracın genel durumu
  • Kaza anındaki hasar durumu
  • Kaza öncesi araç durumu
  • Aracın mekanik ve elektrik sistemlerinin durumu
  • Araç parçalarının hasar oranları
  • Aracın şasi numarası ve plakası
  • Aracın kilometresi
  • Sigorta bilgileri
  • Fotoğraflı hasar tespiti
  • Kaza anına dair değerlendirme
  • Değişmesi gereken parçalar
  • Onarım süresi ve maliyet bilgileri

Yer almaktadır.

Kazada Sigorta Parayı Kime Öder?

Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafın zararını karşılamayı hedefleyen bir sistemdir. Dolayısıyla kazada kusurlu olan araç sürücüsünün sigortacısı, kusursuz ya da daha az kusurlu olan araç sürücüsüne ödeme yapmaktadır.

Hasar Ekspertiz Dolandırıcılığı

Hasar ekspertiz dolandırıcılığı, son zamanlarda oldukça sık karşılaşılan ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Kaza sonrasında hasar danışmanlık şirketi olduğunu iddia ederek kazadan doğan alacaklarınızı sizin adınıza alacağını söyleyen ve bunun için ücret talep eden kişilere dikkat etmeniz ve paranızı dolandırıcılara kaptırmanınız elzem olacaktır.

Trafik Kazası Ekspertiz Raporu Ne İşe Yarar?

Trafik kazası ekspertiz raporu, kaza sonrasında araçta oluşan hasarın, aracın güncel durumunun ve aracın onarılmasına ilişkin maliyetin belirlenmesine yaramaktadır. Dolayısıyla trafik kazası ekspertiz raporu trafik kazası sonrasında oluşan hasarın ve mağduriyetin giderilmesi için oldukça mühim yer tutmaktadır.

Eksper Raporu ile Araç Değer Kaybı

Hasar işlemleri tamamlandıktan sonra ilgili sigorta şirketine araç değer kaybı başvurusu yapabilirsiniz.

SBM Eksper Raporu

Sbm eksper raporu, trafik kazası yaşayan insanların eksper raporuna tek tıkla ulaşmasını sağlayan bir sistemdir. Sbm eksper raporu sorgulama için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne girerek gerekli bilgileri doldurmak suretiyle sorgulama yapabilirsiniz.

Ekspertiz Raporu Sorgulama

  • Ekspertiz Merkezleri Üzerinden
  • SMS ile Sorgulama
  • Online Platformlar

Ekspertiz Merkezleri Üzerinden: Aracın ekspertiz raporunu, ekspertiz işleminin yapıldığı merkezden sorgulatabilirsiniz. Çoğu ekspertiz merkezi, kendi sistemleri üzerinden sorgulama yapabilmenize olanak tanır.

SMS ile Sorgulama: Bazı ülkelerde ve sistemlerde plaka veya şasi numarası ile SMS üzerinden araç hasar durumu sorgulaması yapılabilir.

Online Platformlar: Çeşitli oto ekspertiz firmaları ve bazı araç alım-satım siteleri, araç plaka veya şasi numarasıyla ekspertiz raporu sorgulama hizmeti sunmaktadır.

Kaynakça

[1] İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik, T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi, Erişim Adresi: https://www.mevzuat.gov.tr/ , Erişim Tarihi: 19.02.2024.

[2] Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, Erişim Adresi: https://www.sbm.org.tr/ , Erişim Tarihi: 19.02.2024.

[3] Motorlu Araç Sigortalarında Eksper Atama Durum Sorgulama, E- Devlet Kapısı, Erişim Adresi:  https://www.turkiye.gov.tr/ , Erişim Tarihi: 19.02.2024.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ARAYIN