İnsanların vefat etmesinden sonra sahip oldukları malları üzerinde ölüme bağlı tasarruflarını, terekenin yasal mirasçılar ve diğer mirasçılar arasında nasıl paylaştırılacağı gibi konularla ilgilenen özel hukuk dalına miras hukuku adı verilmektedir. Kişinin ölmesi veya gaipliğine karar verilmesinden sonra mirasa konu olan mallarının (terekesinin) ne şekilde paylaştırılıp borçlarının hangi sırayla ödeneceğini gösteren özel hukuk dalıdır.
Miras hukuku Avrupa Hukuk düzeninde medeni kanun kapsamın alınmaktadır. Miras bırakan kişiden kalan malların devrini konu alan veraset işlemleri bazı ülkelerde mahkeme kararıyla bazı ülkelerde de noterliklerde oluşturulan nüfus kayıt sistemleri üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu alanda hak kayıpları yaşanmaması için miras avukatlarından profesyonel destek alınması faydalıdır.
-
Miras Hukuku
Miras Hukuku Mal Paylaşımı Davası
Miras hukuku mal paylaşımı medeni kanun ile düzenleme altına alınmıştır. Miras paylaşım davaları hak sahiplerinin hukukunu korumaya yöneliktir. Ancak bu…
Devamını Oku » -
Miras Hukuku
Çocuğu Olmayan Kişinin Mirası Kime Kalır? (Eşi Ölen, Bekar Olan)
Çocuğu Olmayan Kişinin Mirası Kime Kalır? Çocuğu olmayan kişinin ölmesi halinde mirasının kime kalacağına medeni durumuna göre karar verilmektedir. Eğer…
Devamını Oku » -
Tazminat Hukuku
Miras Avukatı
Miras avukatı Medeni Hukuk alanında kendini geliştirmiş, özel olarak bu alana ilgi duyarak tecrübeler edinmiş hukukçudur. Kan bağı bulunan (Anne,…
Devamını Oku » -
Miras Hukuku
Mirastan Çıkarma, Mirastan Çıkarma Sebepleri, Mirastan Iskat
Mirastan çıkarma nedir sorusu mirasçılar ve miras bırakanlar için çokça merak edilen ve tartışılan bir konudur. Her insanın yakından duyduğu…
Devamını Oku » -
Miras Hukuku
Reddi Miras
Reddi miras , diğer adıyla mirasın reddi; murisin mirasının, mirasçının tek taraflı irade beyanıyla reddedilmesidir. Mirasın reddi, miras hukukuna hâkim…
Devamını Oku »