Gayrimenkul hukuku, adından da anlaşılacağı üzere taşınmaz bir malın mülkiyet hakkını etkileyen, ekonomik açıdan dava değeri yüksek davaları konu alan bir özel hukuk alanıdır. Gayrimenkul hukuku kapsamında en sık görülen davalar arasında; tapu iptal ve tescil davaları, önalım ve ortaklığın giderilmesi davaları, taşınmaz vaadi sözleşmesinin feshi gibi davalar yer almaktadır.
Gayrimenkul hukuku kapsamına giren davalarda, davaya hazırlık süreci iyi yapılmadığı durumlarda, davacı ve davalının uzun bir süre boyunca mahkemeden sonuç alamamasına neden olduğu görülmektedir. Bu yüzden asliye veya sulh hukuk mahkemesine, hukuki prosedürlere eksiksiz biçimde uyarak gayrimenkul davası açılması gerekmektedir. Dolayısıyla bu dava sürecini başından sona kadar profesyonel bir şekilde takip edecek avukatlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Blok Başlığı
-
Gayrimenkul Hukuku
İmar Affı (İmar Barışı) Nedir? İmar Affı Şartları ve Başvuru 2024
İmar affı, ruhsatsız veya imar mevzuatına aykırı yapıların yasal hale getirilmesini sağlayan önemli bir düzenlemedir. 2024 yılında, imar affı nedir…
Devamını Oku » -
Gayrimenkul Hukuku
10 Yıllık Kiracının Tahliyesi
10 yıllık kiracının tahliyesi için 10 uzama yılının tamamlanması gerekir. Sürenin tamamlanması ile birlikte kiraya veren son uzama yılının bitimine…
Devamını Oku » -
Gayrimenkul Hukuku
Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Kira sözleşmesinin tüketilmeyen bir mal olması, sözleşmenin en önemli konusudur. Sözleşmenin aynı zamanda bir mal veya hak olma durumu söz…
Devamını Oku » -
Gayrimenkul Hukuku
Tahliye Taahhütnamesi Örneği, Nedir, Nasıl Doldurulur?
“Tahliye Taahhütnamesi, kiralanan mülklerde kiralayan ve kiracı arasındaki hukuki ilişkilerin en önemli belgelerinden biridir. Bu belge, kiracının belirlenen süre sonunda…
Devamını Oku » -
Gayrimenkul Hukuku
İzale-i Şuyu
İzale-i Şuyu ; Emlak literatüründe kullanılan kavram olup; kelime anlamı olarak ortak mülkiyete sahip bireyler mal üzerinde bulunan hakları olan…
Devamını Oku »