Araç Değer Kaybı Tazminatı

Değer kaybı olarak adlandırılan durumda aracın kazadan önceki satış fiyatı ile kazanın ardından piyasa değerinde yaşanan düşüş nedeni ile aradaki fark talep edilir. Oluşan değer kaybı da meydana gelen kazanın büyüklüğü ile doğru orantılıdır.

Araç Değer Kaybı Tazminatı ; Trafik sigorta şirketlerinin karşıladığı taleplerden biridir. Trafik sigortası teminat limitleri dahilinde değer kaybı tutarı hesaplanarak zarar görenin hesabına yatırılır. Kaza sonrasında araç tamir edilmiş olsa bile orijinal  araç değerinde rağbet görmeyecektir. Ne kadar ustalıkla tamir edilirse edilsin, kaza geçmişi olan bir arabanın değeri; araba hiç olmadığı kadar iyi çalışsa ve iyi görünse bile, değer kaybı yaşayacaktır.

Daha önce hiç kaza geçirmemiş bir araba, satışa çıktığında örneğin 100 bin TL değerinde olabilir. Ancak, bir kaza geçirmiş ve tamir gördüğünde değeri binlerce TL düşebilir. Farkı telafi etmenin bir yolu olarak;  değer kaybı iddiasında bulunulabilir. Trafik kazalarını ilgilendiren değer kaybı, kazaya karışanlardan birinin aracında oluşacak hasar nedeni ile talep edilen bedeldir. Kazaya bağlı olarak araçta oluşan hasar nedeni ile aracın 2.el satış piyasasında fiyatında düşüş yaşanması nedeni ile talep edilen bu bedelin alınabilmesi için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekir.

Araç Değer Kaybı Tazminatı Nedir?

Araç Değer Kaybı Tazminatı Nedir?

  • Trafik kazalarının meydana gelmesinin ardından ortaya çıkan sonuçlar söz konusu olduğunda araçlarda oluşabilecek hasarlardan söz edilebilir. Hasar oluşması bir aracın bakım, onarım gibi masraflara yol açmasına neden olur. Değer kaybı bu sebeplerden oluşur.
  • Aracın birtakım onarımlardan geçirilmesi ise ikinci el piyasasında sahip olduğu değerde bir düşüş yaşamasına yol açar. Kazaya maruz kalan bir araç tamir edilse dahi satış değerinde bir kayıp yaşar.
  • Motorlu araçlar için sigorta şirketleri aracılığı ile yapılan zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında sigorta şirketine ait sorumluluklar olması kaçınılmazdır. Kaza sırasında tarafların kusur oranları öne çıkarken hatalı olan tarafın yükümlülükleri söz konusu olduğundan sigorta şirketinin de bu sorumluluğa ortak olduğu görülür. Sigorta şirketinin müteselsilen olarak adlandırılan sorumluluğundan kasıt, zincirleme olarak oluşan bir ortaklıktan söz ediliyor olmasıdır.
  • Trafik kazalarına yönelik olarak ortaya çıkan sonuçlarda araçta bir değer kaybı oluştuğunda kusur oranı yüksek olan tarafın trafik sigortasının zararın yanı sıra ortaya çıkan değer kaybını da karşılamakla yükümlü olduğu görülür. Değer kaybı davası söz konusu olduğunda yapılması gereken bazı işlemler olur.

Araç Değer Kaybı Yaş Sınırı

Araç Değer Kaybı Yaş Sınırı

Ayrıca araç değer kaybı yaş sınırı ile ilgili olarak da başvuru yapma koşullarından söz etmek gerekir. Çekme belgesi olan bir aracın yanı sıra hurda belgesi alınmış olan vasıtaların da değer kaybı konusunda uygulama dışında bırakıldığı görülmektedir. Bunun yanı sıra 10 yaşından büyük bir araç söz konusu olduğunda bu tür bir talepte bulunmaktan çekinmeyin. Çünkü yaş sınırı diye bir kavram yoktur. Şöyle düşünün 1975 model bir aracınız var. Bu aracın kilometresi de oldukça düşük, bakımlı bir araçtan bahsediyoruz. Bu araç kaza geçirdiğinde mutlaka değer kaybedecektir. Ancak sigorta şirketleri bu tarz taleplerle ilgili biraz çekimser yaklaşabilir. .

Trafik kazalarında bir tazminat davası açılması gerekli olduğunda dava açılabilecek kişiler araç sürücüsü, araç işleteni ve araç sahibi olabilir. Bu kişiler maddi ve manevi tazminat davaları açısından müştereken olduğu gibi müteselsilen de sorumlu kabul edilirler.

  • Araç değer kaybı davası sonuçları incelendiğinde tarafların kusur oranlarının dikkate alındığı görülür. Başvuru sahibinin müracaat sırasında yetkili mahkemeye bir dilekçe ile başvurması gerekirken araç değer kaybı tazminat davası dilekçesi hazırlanırken belgelerin eksiksiz ve tam olarak beyan edilmesi zorunludur.

Araç Değer Kaybı Tazminat Davası 

Değer kaybı talepleri, araç sahiplerinin bir otomobilin kaza öncesi değeri ile, tamir gördükten sonraki değeri arasındaki farkın kurtarılmasına olanak tanır. Bazı araba sahipleri kendi başlarına hasar değer kaybı başvurusu yapabilirken, diğerleri düşen değeri alabilmek için deneyimli bir avukatla çalışır. Sigorta şirketinin direnmesi durumunda, araç sahipleri onları mahkemeye vermek zorunda kalabilir.

Bir kaza anında, başka bir sürücü aracınıza hasar verirse, yalnızca tamir için ödeme yapılan bir anlaşmayı kabul etmek zorunda değilsiniz. Çoğu durumda, bir kazada hatalı olmadığınız zamanlarda, dava açarak bir hak talebinde bulunabilirsiniz. Hasar değer kaybı davaları; trafik kazası nedeniyle arabanızın değerini, yani yeniden sattığınızda karşılaşacağınız maddi zararı telafi etmenize yardımcı olur. Değer kaybı iddiasının ne olduğu, nasıl başvuru yapılacağı ve en iyi uzlaşmanın nasıl yapılacağını tartıştık…

Araç Değer Kaybı Yargıtay Kararı PDF

Araç değer kaybı Yargıtay Kararı PDF indirmek için tıklayınız.

Bir trafik kazasında kusurlu değilseniz, diğer sürücünün sigorta şirketine değer kaybı talebinde bulunmalısınız. Hatalı sürücünün sigortacısının, aracınızın azalan değerini size tazmin etmesi gerekir. Değer kaybı davası açmadan önce, diğer tarafın kusurlu olması koşuluyla, sigorta şirketinize danışın. Bir değer kaybı talebinde bulunmak, diğer sorunlar için hak talebinde bulunmaktan daha karmaşık olabilir. Çünkü, aracın azalan değerini kanıtlama yükü genellikle sizin sorumluluğunuzdadır.

  • Kazada kusurunuz varsa, değer kaybı iddianız reddedilecektir. Diğer sürücü kusurluysa, değer kaybı talep süreci hakkında görüşmek için sigorta şirketinizle iletişime geçmelisiniz. İlk adım, değer kaybı talebinde bulunma kuralları kontrol etmektir.
  • Araç değer kaybı başvurusu sürecinde gerekli olan bazı belgeler; kaza mahallindeki aracın fotoğrafları, kaza sonrası araca yapılan tamirlerin belgelerini içerebilir. Tazminat talebinde bulunmaya hazırlanırken, tüm detayları dikkatlice öğrenin. Kaza sizin hatanız değilse, değer kaybı tazminatı alma hakkınız olacaktır.
  • Sigorta şirketine tazminat talebine bulunurken, tüm koşulları yerine getirdiğinizden emin olun. Bu, kaybınız için en iyi tazminat alma şansına sahip olmanızı sağlayacaktır. Bir uzlaşmaya olmaması durumunda, deneyimli bir avukat tutarak dava açma hakkınızı kullanabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Trafik kazalarında araçlarda oluşacak hasarlar aracın ikinci el piyasasında değer kaybetmesine yol açar. Bu durumda az kusurlu ya da kusursuz olan taraf araç işletenine, sürücüye, araç sahibine ya da sigorta şirketine dava açabilir. Değer kaybı davası nasıl açılır? Merak edildiğinde öncelikle sigorta şirketine başvurulur.

Sigorta şirketi olumlu bir yanıt vermediğinde Sigorta Tahkim Komisyonu’na müracaat edilmesi gerekir. Bu kurumun da istenilen yanıtı vermemesi durumunda dava açma hakkı zarar görene tanınır. Bu tür davalarda zarar görenin karşı taraftan az kusurlu olması koşulu aranır.

Araç Değer Kaybı Şartları

Araç Değer Kaybı Şartları

  • Değer kaybına yönelik başvuru yollarından olumlu geri dönüş alınmadığında kanun koyucu mağdur olan tarafa hukuk yoluna başvurma hakkını verir. Bunun için de mahkemeye dilekçe verilerek dava açılır. Araç değer kaybı tazminat şartları ise merak edilenler arasında yer alır.
  • Bu tür davalarda tazminat şartları arasında zarar gören tarafın en fazla yüzde 75 kusurlu olması gerekmektedir. Ayrıca kusurlu tarafın 0 kusurlu olduğu durumlar da dava açılabilir. Mağdurun resmi belgeye ihtiyacı olurken bu evraklar zararı doğrular nitelikte olmak zorundadır.
  • Kaza üzerinden 2 yıl geçmemiş olması şartlardan biridir ve ayrıca hurda belgeli ya da çekme belgeli araçlar için bu tür bir başvuru yapılamaz. Araçta aynı yerde önceden hasar oluşması durumunda tazminat talebi yapılamaz.
Araç Değer Kaybı Davası Dilekçe Örneği

Araç Değer Kaybı Davası Dilekçe Örneği

Dava açmak için mahkemeye verilecek dilekçede ise yer alan bilgiler şunlardır:

  • Davacı kimlik bilgileri
  • Davacı vekili bilgileri
  • Konu
  • Açıklama ve gerekçeler
  • Hukuki dayanaklar
  • Hukuki kanıtlar
  • Sonuç ve istem

Araç değer kaybı dilekçesi pdf indir talebi olan kişilerin bunun için internet üzerinden arama yapması gerekli olur. Ayrıca araç değer kaybı dilekçe örneği word indir için de yine dijital platformlar kullanılır.

Araç değer kaybı dilekçe örneği PDF indirmek için tıklayınız.

Araç değer kaybı dilekçe örneği WORD indirmek için tıklayınız.

Araç Değer Kaybı Dava Dilekçesi

Değer kaybı dava dilekçesi hazırlanacağı zaman bazı belgeler gerekir. Bu belgelerin eksiksiz ve tam olarak mahkemeye sunulması zorunludur. Dilekçe üzerinde yer alan bilgiler ise davalı ve davacının ad, soyad bilgileri, kanuni temsilciler, adres bilgileri, dava konusu ve talep edilenlerdir.

  • Kazaya ait raporlar
  • Sigorta poliçeleri
  • Ekspertiz raporları
  • Servis raporu
  • Araç hasarını belgeleyen fotoğraflar

Kişilerin değer kaybı için başvuru yapacağı sigorta şirketleri arasında anlaşmalı oldukları şirkete müracaat etmeleri gerekirken birçok sigorta firması bu alanda hizmet verir. Halk sigorta, Mapfre sigorta, Anadolu sigorta, Aksigorta, Allianz Sigarta bu tür şirketlerden bazılarıdır.

Sigorta şirketine yazılacak dilekçe örneği aşağıdaki gibi olmalıdır.

……… SİGORTA ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

Başvuran : Ad Soyad

T.C. : 123456789

Adres :

Konu :  … maddi hasar numaralı dosya da 16 …. Plakalı aracın 34 … plakalı otomobilin aracıma çarpması sonucu ortaya çıkan değer kaybının tarafıma ödenmesi talebidir.

Kusurlu Araç Bilgileri;

Plaka No:

Poliçe No:

Poliçe Tarihleri:

Kaza Tarihi:

IBAN No: ……..

AÇIKLAMALAR

10.01.2021 Olay tarihinde 16 …… plakalı araç sürücüsü …… plakalı aracıma çarparak aracımın maddi hasara uğramasına ve dolayısıyla değer kaybı oluşmasına sebep olmuştur. İncelenen TRAMER kayıtlarına göre, iş bu kazada 16 …. Plakalı araç sürücüsünün kazanın oluşmasında ve dolayısıyla aracımda oluşan hasar ile buna bağlı değer kaybında % yüz oranında kusurlu olduğu tespit edilmiştir.

2198 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ile Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Sartları Tebliği ve diğer alt mevzuat gereğince aracımda oluşan değer kaybından, kazada kusuru bulunan 16…  plakalı araç adına, kaza tarihinde geçerli olan …. Nolu ZMMM sigortasını düzenlemiş bulunan sigorta şirketiniz sorumludur.

Talep –  Sonuç: Yukarıda belirtilen nedenlerle mevzubahis kazada, aracımın değer kaybına uğramış olması sebebiyle, uğramış olduğum maddi zararın, poliçe limitleri dahilinde 15 gün içinde belirtmiş olduğum banka hesabına ödenmesini talep eder; aksi takdirde aleyhinize diğer kanuni yollara başvuracağımı ihtar ederim. Tarih:

EKLER;

  • Kaza tespit tutanağı
  • İfade tutanakları
  • Bilirkişi raporu
  • Her iki aracında ruhsat ve poliçe örnekleri
  • Her iki araç sürücüsünün de ehliyet örnekleri
  • Kazalı aracın kaza sırasındaki ve yapıldıktan sonraki fotoğrafları
  • Servis Kayıtları ve fatura
Araç Değer Kaybı Başvuru

Araç Değer Kaybı Başvuru

Araç değer kaybı başvurusu; kusurlu tarafın trafik sigorta şirketine açıklayıcı bir dilekçe yazılması ile yapılmaktadır. Sorumlu sigorta şirketine başvuru yapılması üzerine başvuruya cevaben yazılı olarak cevap vermesi veya ödeme yapması için 15 günlük yasal süresi bulunmaktadır.

Araç Değer Kaybı Davası Yetkili Mahkeme

Araç Değer Kaybı Davası Yetkili Mahkeme

Hasar değer kaybı davalarında kusur oranları en önemli unsur olarak kabul edilir. Bu konuda alınan kararalar incelendiğinde hasar değer kaybının talep edileceği taraf olarak kusurlu olan tarafın ya da kusurlu tarafın zorunlu trafik sigortasının sorumlu tutulduğu görülmektedir. Araç değer kaybı davası görevli mahkeme de merak edilenler arasında yer alırken zarar gören tarafın Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurması gerekir. Davanın kişilere açılması durumunda ise başvuru yapılması gereken mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi’dir.

Bu tür davalarda değer kaybını talep eden tarafın tam kusurlu olmaması gerekir. Kusur oranları bu davaların önemli bir unsuru olurken kısmi kusurlarda da kişilerin bazı hakları olur. Kısmi kusurlar söz konusu olduğunda ise kusurlu olunmayan oran devreye girer ve talep edilecek değer kaybı başvurusu için kusursuzluk oranı kadar talep gerçekleştirilir.

  • Kazada kusursuz olarak değerlendirilen tarafın değer kaybının karşılanması yönündeki talebi ekspertiz raporu ile belgelenir ve kusurlu tarafa dava açma hakkı elde edilir. Kusursuz olan taraf hasar değer kaybının karşılanması için sigorta tahkim komisyonuna da başvuru yapabilir.
  • Değer kaybı söz konusu olduğunda değer kaybı ile iş kaybı zararları arasında fark olduğunun bilinmesi gerekir. Hasar değer kaybı talep edileceği zaman aracın daha önce aynı bölgeden hasar almamış olması gerekirken aynı zamanda burada bir onarım gerçekleşmemiş olması da zorunludur.

Kazadan önce değer kaybı yaşadığı iddia edilen aracın bir hasar kaydına sahip olmaması önemli bir ayrıntıdır. Değer kaybı olarak değerlendirilecek durumlar açısından da Yargıtay kararları dikkate alınır. Yargıtay kararlarına bakıldığında bazı parçaların değer kaybı kapsamında değerlendirilmediği görülmektedir.

Bu parçalar arasında yer alan örneklerden bazıları ise şunlardır:

  • Aracın jantları
  • Araca ait camlar
  • Aracın farları
  • Araç silecekleri

2022 yılı başında yapılan yeni bir düzenleme ile artık hasar değer kaybı hesaplamasında plastik aksamlarda değerlendirilmektedir. Aracınızın sökülüp takılan parçaları (far, ayna, sinyal, silecek, camlar) için değer kaybı tazminatı ödemesi yapılıyordu. Ancak son değişiklik ile birlikte artık bu tarz aksamlarda meydana gelen zararlarda değer kaybı olarak hesaplanmaktadır.

Hasar değer kaybı davaları için geçerli olan bir zamanaşımı süresinden de söz etmek gerekmektedir. Hasar değer kaybı davalarında dava açabilme süresi 2 yıldır. Kazanın gerçekleşmesinin ardından 10 yıllık zamanaşımı süresi de bu davalar için geçerli olurken yasal olarak şartların oluşması dava açabilmenin ön koşuludur.

Dava açmadan önce zarar gören ve kusursuz olan taraf Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurmak sureti ile zararının tazminini talep edebilir. Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapabilmek için de bazı şartların sağlanması gerekir.

Kazanın ardından öncelikle yapılması gereken sigorta şirketine başvurudur. Gerekli belgelerle başvuru yapıldıktan sonra sigorta şirketinin yazılı veya sözlü olarak mağdura bilgi vermesi gerekir. Sigorta şirketi açısından geçerli olan cevaplama süresi 15 gündür.

15 günlük yasal süre içerisinde sigorta şirketi bir geri bildirim yapmadığı takdirde ya da istenilen oranda zararı kabul etmediğinde Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru hakkı doğar. Tahkim komisyonu bu başvuruyu olumlu karşılarsa sigorta şirketinin zararı karşılama yükümlülüğü oluşur.

Bu durumda başvuru sürecinin 4 ay içerisinde sonuçlanması gerekir. Hasar değer kaybı başvuruları sırasında talep edilen belgeler olurken bu evrakların eksiksiz ve tam olarak beyan edilmesi talep edilir.

Araç Değer Kaybı Tazminatı İçin Talep Edilen Evraklar

Kaza gerçekleştiği anda tutulması gereken bu belgeler yetkili birimlere sunulmak zorundadır. Aksi takdirde kişilerin hak iddia edebilmesi mümkün olmaz. Bu belgeler aşağıdaki şekilde sıralanır:

  • Kaza tespit tutanağı
  • Araçlara ait kaza sonrası fotoğraflar (Bu fotoğraflar her açıdan çekilmiş olmalıdır ve hasarı gösterir nitelikte çekilmelidir)
  • Araca ait ekspertiz raporları
  • Araç ruhsatı
  • Aracın tamir ettirildiği servis tarafından düzenlenen belge ve faturalar

E-devletten Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dijital teknolojilerin sağladığı kolaylıkların çeşitli alanlarda kullanıldığı görülürken birçok devlet kurumunun da bu platformlar üzerinden hizmeti söz konusudur. Araç değer kaybı e-devlet uygulaması sayesinde vatandaşların çeşitli hizmetleri online olarak gerçekleştirmesi mümkün olurken E-devletten araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır? Merak edilir.

  • Bu tür bir başvuru için öncelikle uygulamaya giriş yapmak gerekirken Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan sekmede yer alan bölümden başvuru gerçekleştirilir. Buradan yapılacak sorgulamalarda kesintisiz olarak hizmet alınırken yedi gün yirmi dört saat içerinde istenilen zamanda sorgulama yapılabilmektedir.
  • E-Devlet araç değer kaybı nasıl alınır? Merak edildiğinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün araç sorgulama ekranından yapılacak olan sorgulama işleminde istenilen bilgilere ulaşılır.

Araç Değer Kaybı Talebi Ne Kadar Sürede Çözülür?

Hasar değer kaybı davasının çözülmesi, genellikle standart bir trafik kazası tazminat taleplerinden daha uzun sürmektedir. Bu tür iddiaların karmaşıklığı nedeniyle, sonuçlandırılması haftalar, hatta aylar sürebilir. Bazı durumlarda, en iyi sonuçları elde etmek için bir avukat tutmanız bile gerekebilir. Bu, süreci daha da uzatabilir.

Araç Değer Kaybı Ne Zaman Talep Edilir?

Trafik kazaları maddi hasarlara yol açabilen olaylardır. Bu kazalara karışan araçlarda oluşabilecek hasarlar aracın değerinde bir düşüşe yol açar. Kazaya karışan taraflardan biri aracında yaşanan bu maddi değer kaybını sigorta şirketinden talep ettiğinde başvuru koşullarını da sağlamış olması gerekir. Araç değer kaybı ne zaman talep edilir? Dendiğinde bilinmesi gereken trafik kazasının sonucunda aracın hasar görmesi gerekir. Bunun yanı sıra başvuru sahibinin de bazı koşulları taşıyor olması zorunludur.

  • Başvuru sahibi minimum yüzde 25 oranında kusurlu olmalıdır. Talep eden tarafın haklılık payı bulunmalıdır. 
  • Zarara uğrayan taraf uğradığı zararı resmî belgeler ile ispatlamakla yükümlüdür.
  • Zarar olduğu iddia edilen aracın aynı bölgesinde daha önce bir onarım geçirilmemiş olması gerekir.
  • Çekme belgeli araçlarda bu işlem yapılmaz.
  • Hurda belgeli araçlar için de değer kaybı talebi yapılamamaktadır.
  • Kazanın ardında 2 yıllık süre içerisinde dava açılması gerekir. Aksi durumda mağdur olan taraf açısından hak kaybı yaşanması kaçınılmaz olur.
Araç Değer Kaybı Zamanaşımı

Araç Değer Kaybı Zamanaşımı

Araç değer kaybı dava zamanaşımı süresi Karayolu Trafik Kanunu‘nun 109. maddesinde yer alan ifadelere göre failin öğrenilmesinin ardından 2 yıldır. İlgili kanun maddesinde yer alan ifadeler: ‘ Motorlu araç kazalarında tazminat yükümlülerinin birbirlerine karşı rücu hakları, kendi yükümlülüklerini tam olarak yerine getirdikleri ve rücu edilecek kimseyi öğrendikleri günden başlayarak iki yılda zamanaşımına uğrar’ şeklindedir.

Sigorta Tahkim Başvurusu Nedir?

Sigorta şirketine yapılacak müracaatın ardından şirketin 15 gün içerisinde yazılı ya da sözlü bir bildirim yapması zorunludur. Sigorta şirketlerinin bu tür başvuruları kısmen kabul ettiği görülebilirken bazı durumlarda da reddedebilirler.

  • Mağdur olan taraf sigorta şirketi tarafından reddedilen, eksik veya hiç ödenmeyen başvurular için Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru hakkına sahip olur. Bu komisyon da başvuruya olumlu bir dönüş yapmazsa dava açılması gerekir.
  • Değer kaybı tazminatı için güvence hesabına gitmek doğru olmaz. Çünkü güvence hesabının teminatları arasında değer kaybı yoktur.
  • Bir başka değer kaybı konusu ise bazı araçlarda değer kaybı başvuruları söz konusu olamaz. Otobüs Kazalarını bu kapsamda değerlendirilebilir.
  • Ehliyetsiz trafik kazası sonucu oluşan hasarlarda değer kaybı tazminatı talebinde bulunulabilir. Karşı tarafından sigortasından değer kaybının alınması mümkündür. Ancak burada rücu davası ile sigorta şirketi ehliyetsiz sürücüden ödediği tazminat tutarını alacaktır.
  • Alkollü trafik kazası sonucu oluşan hasarlarda ise  değer kaybı talebi yine ehliyetsiz kazalarda olduğu gibi mümkündür. Burada ilk önce bakılacak olan kazadaki kusur durumudur. Talepte bulunduğunuz sigorta şirketi size değer kaybı tazminatı ödemenizi yapacaktır.
Araç Değer Kaybı Sorgulama

Araç Değer Kaybı Sorgulama

Değer kaybı tazminatı başvurusunu yaptıktan sonra süreci de takip etmek oldukça kolay. Bir sigorta şirketi üzerinden gidelim isterseniz. Axa sigortaya aracınızın değer kaybettiği gerekçesi ile başvurunuzu yaptınız ve süreci de merak ediyorsunuzdur. Size verilen dosya numarası üzerinden Online araç değer kaybı sorgulama yapabilirsiniz. İlgili sigorta şirketinin sitesine girerek dosya numaranız ile sorgulama yaparak, dosya durumunuzu takip edebilirsiniz. 

Araç Değer Kaybı Arabuluculuk Zorunlu Mu?

Araç değer kayıplarında arabuluculuk yöntemi zorunlu değildir. Ancak tarafların anlaşabileceği durum varsa; inisiyatiflerine bağlı olarak ihtiyari arabuluculuğa başvuru yapabilmektedir.

Hasar Değer Kaybı Davası Ne Kadar Sürer?

Araç değer kaybı davaları ortalama olarak 9 ay ile 18 ay arasında sonuçlanmaktadır.

Sigorta Şirketi Değer Kaybını Ödemeyi Reddediyor Ne Yapmalıyım?

Sigorta şirketi ödemeyi reddettiği değer kaybı başvurularında mağdur tarafların alanında uzman trafik kazası avukatı veya sigorta avukatında hukuki destek alması gerekmektedir. Trafik kazalarına kendine çalışma alanı olarak belirleyen bu avukatlar süreci en sağlıklı şekilde ilerletmektedir.

Araç Değer Kaybı Tespitini Kim Yapar?

Kazaya karışması sonucu araçlarda oluşan hasarlardan dolayı araç değer kayıplarının tespitleri Sigorta Eksperlerince yapılmaktadır.

Araç Değer Kaybı Kasko Güvencesinde Mi?

Kazaya karışan araçlar ufak ya da büyük hasarlar için karşı tarafın sigorta şirketinden tazminat talep edebilmektedir. Kasko, kaza sonrasında oluşan hasarlar için poliçeye böyle bir madde eklenmediyse ödeme yapmamaktadır. Oluşan hasar trafik sigortası poliçe limitini geçtiği durumlarda, sigortalı araç bu aşan üst limit için kaskodan araç değer kaybı için ödeme talep edebilmektedir.

Geçmiş Tahsilat Yapılır Mı?

Gerçekleşmiş bir kazanın üzerinden 2 yıllık zamanaşımı olmadığı takdirde sigorta şirketleri gerekli nitelikler sağlandığı durumlarda tahsilât yapmaktadır.

Araç değer kaybı kaç günde ödenir?

Araç değer kaybı başvurusundan itibaren sigorta şirketinin 15 gün içerisinde ödeme yapması ve cevap vermesi gerekmektedir.

Hangi durumlarda değer kaybı alınmaz?

Kaza tarihinden 2 yıl geçmiş ise değer kaybı alınmaz.
Kaza da %100 kusurlu ise değer kaybı alınmaz.
Araç kazada hasar alıp hurdaya çıkmışsa araç değer kaybı alınmaz.

Araç değer kaybı hangi parçalar?

Yönetmelikte yapılan son değişiklik ile araç değer kaybına girmeyen parçalar kaldırılmıştır.
Aşağıda sıraladığımız parçalar da son düzenleme ile araç değer kaybı tazminatına dahil edilmiştir:
·        160 bin kilometre sınırı kaldırılmıştır,
·        Plastik tampon/parça,
·        Cam,
·        Radyo/teyp,
·        Lastik, hava yastığı,
·        Jant,
·        Mekanik, elektronik,
·        Döşeme aksamı.

Araç değer kaybı sonucu nereden öğrenilir?

Araç değer kaybı sonucunu nereden öğrenirim sorusunun üç ayrı cevabı bulunmaktadır. Bu üç madde şu şekilde sıralanabilmektedir:
1.   E-devlet Kapısı üzerinden,
2.   Sms yolu ile
3.   Sbm sigortam360 uygulaması üzerinden.

Değer kaybı Tramere işler mi?

Araç değer kaybı yaşayan tüm motorlu araç geçirilen kazası sigorta şirketine bildirim yapmaları gerekmektedir. Bu bildirim ile Trafik Sigortası Bilgi Merkezi olan Tramer’e araç değer kaybı işlenmektedir.

2 Yorum

  1. Aracimi arkadaşıma verdim
    O da aracımla başka bir araca arkadan çarptı.
    Masrafları üstlendi her iki arabaya masrafını yatırdı.
    Benim öğrenmek istediğim.
    Benden izinsiz aldığı aracimi değer kaybı oluşturdu.
    Bu değer kaybını benim aracimla kaza yapan arkadaşımdan tahsil etmek istiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ARAYIN