Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler

Trafik kazası sonrası yapılması gerekenlerin önemi kazazedelerin sağlığını korumak ve ilerleyecek hukuki sürecin doğruluğunu sağlamak içindir. Trafik kazası sonrasında yapılması gereken şeyler kazanın nasıl sonuçlandığına göre ayrıca değişmektedir. Örneğin maddi hasarlı trafik kazalarında kolluk kuvvetine haber verilmesi gerekmezken; kaza ölümlü veya yaralanmalı gerçekleşmiş ise kolluk kuvveti tarafından kaza tespit tutanağı tutulması gerekmektedir.

Kaza Yaptım Ne Yapmalıyım? 

Kazanın gerçekleşmesinin ardından; kaza yaptım ne yapmalıyım şokunu atlatmalı, öncelikle kendinizi ve diğer sürücüleri güvende tutmanız gerekir. Bu nedenle, aracınızı trafik akışını engellemeyecek şekilde park edilmeli veya uygun bir yere çekilmelidir.

  • Kazanın rapor edilmesi gerekmektedir.
  • Kaza Tespit Tutanağı doldurulmalıdır.
  • 122 acil yardım hattı aranmalı.
  • Yaralanma yok ise jandarma veya trafik polisi çağırarak olayı bildirin.
  • Kaza maddi hasarlı ise taraflar kendi aralarında anlaşarak tutanağı doldurabilirler.
  • Olay yerinin fotoğraflarını çekin.
  • Olaya şahitlik birileri var ise, iletişim bilgilerini alın.
  • 5 gün içinde sigortaya ihbar yapılmalı.
  • Yaralanma şüphesi bile olsa mutlaka hastaneye gidip kayıt oluşturulmalı.
  • Olaya karışan araçların bilgilerini (ehliyet, ruhsat, sigorta ) alın.

Kaza sonrası yaşadığınız stresi ve kaygıyı yönetmek için profesyonel yardım almayı düşünebilirsiniz. Kazalar genellikle insanları ciddi şekilde etkileyebilir ve yardım almak sizi rahatlatacaktır.

Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler
Kaza Sonrası Yapılması Gerekenler

Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Karayolları üzerinde gerçekleşen araçların karıştığı olumsuz durumlara trafik kazası denilmektedir. Yaşadığınız olayın türüne göre atılacak adımlar değişmektedir. Meydana gelebilecek kaza türleri;

  • Maddi hasarlı trafik kazası
  • Yaralanmalı trafik kazası
  • Ölümlü trafik kazası
  • Tek taraflı trafik kazası
Maddi Hasarlı Trafik kazasında Yapılması Gerekenler
Maddi Hasarlı Trafik kazasında Yapılması Gerekenler

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler

Kaza sonrası araçta sadece maddi hasar var ise taraflar kendi aralarında Kaza Tespit Tutanağı tanzim edebilirler.

Maddi hasarlı trafik kazasında tarafların anlaşması durumunda kolluk kuvvetine haber verilmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak tarafların anlaşamaması durumunda kolluk kuvvetine haber verilmelidir.

Yalanmalı Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler

Trafik kazasında yaralanma meydana gelmesi durumunda olay adli bir boyut kazanmaktadır. Kaza anında ilk yapılması gereken Polis (jandarma) ekiplerine bilgi vermek olacaktır.

  • Kolluk kuvvetleri aranmalı
  • Mümkünse olay yeri delilleri toparlanmalı
  • Olay yeri video ve fotoğrafları çekilmeli
  • Kazaya ilişkin mutlaka şikayet oluşturulmalı
  • Hastaneye giderek vücutta oluşan hasarlar kayıt altına alınmalı

Olay yerine kolluk güçleri geldiği taktirde olaya ilişkin soruşturma polis tarafından yapılacaktır.

Ölümlü Trafik Kazasında Yapılması Gerekenler

Ölümün meydana geldiği trafik kazalarında olay yerine mutlaka nöbetçi savcı gelerek inceleme yapmaktadır. Ölümlü trafik kazaları ceza hukuku açısından da büyük önem taşır.

  • Polis ve ambulans aranmalı
  • Kaza bölgesinde tedbir alınmalı
  • Olay yerinde kolluk ile görüşülmeli

Tek Taraflı Trafik Kazasında Yapılması Gerekenler

Trafik kazaları bazen tek taraflı olarak gerçekleşmektedir. Bu durumda ise Tek Taraflı Kazada Ne Yapılmalı? akıllara gelmektedir. Gerçekleşen kaza tek taraflı ise araç güvenli bir yere çekilmeli kolluk kuvveti çağırılmalıdır. Kazaya ilişkin tek taraflı kaza tespit tutanağı doldurulmalıdır.

Trafik Kazası Sonrası Araç Tamiri
Trafik Kazası Sonrası Araç Tamiri

Trafik Kazası Sonrası Araç Tamiri

Trafik kazası sonrası araç tamiri, sigorta şirketinin hasar tespiti ve onarımı için size yardımcı olması gereken bir süreçtir. Araç hasarının tespiti için sigorta şirketi tarafından bir inceleme yapılacaktır. İncelemede, aracın hasarının türü, hasarın boyutu, tamir edilmesi veya değiştirilmesi gereken parçaların listesi, tamiratın ne kadar süreceği ve tahmini maliyet gibi faktörler göz önünde bulundurulacaktır.

Hasar tespiti ve onarım sürecinde aşağıdaki adımlar takip edilir:

  • Sigortaya ihbar
  • Eksper ataması
  • Tamir ve aracın onarımı
  • Araç teslimi
  • Ödeme

Hasarlı aracın teslim edildiği servis kusurlu sigorta şirketine ihbarda bulunarak dosya açtıracaktır. Sigorta şirketinin harekete geçmesinin ardından dosyanıza bağımsız bir eksper ataması yapılacaktır. Aracınızın onarımı ya da trafikten çekilmesini eksper raporu belirleyecektir.

Trafik Kazası Sonrası İfade Vermek

Trafik kazası sonrası ifade vermek, kazanın sorumluluğunun tespit edilmesi ve tarafların haklarının korunması için yapılmaktadır. Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında tarafların ifadesi alınır. Maddi hasarlı kazalarda ifade alınmaz.

İfade vermeden önce olayla ilgili alanında uzman trafik kazası avukatından profesyonel destek alınmalıdır. Verilen ifade ile kazadan sonra izlenecek adımları etkileyecektir.

Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Hasarı Kim Karşılar?

Maddi hasarlı trafik kazalarında hasardan sorumlu olan kusurlu tarafın sigorta şirketi veya kasko sigortasıdır. Kusurlu sürücünün trafik sigorta şirketi tarafından karşılanan zararlar;

  • Araç hasarı,
  • Araç değer kaybıdır.

Kusurlu tarafın araç sürücüsü veya müteselsilen sorumlu olan ruhsat sahibi ve araç işleteninden aracın bakım ve onarımda kaldığı gün için araç mahrumiyet bedeli tazminatı talep edilmektedir. Ticari araçlarda ise araç mahrumiyet bedeli ticari kazanç kaybı olarak isimlendirilmektedir. Ticari kazanç kaybı ve araç mahrumiyet bedeli dava yolu ile alınan tazminatlardır.

Kazadan 1 Gün Sonra Tutanak Tutulur Mu?

Trafik kazası sonrası deliller toparlanmalı ve kaza tespit tutanağı tutulmalıdır. Maddi hasarlı kazalarda tutanaklar istisnai de olsa olaydan günler sonra tanzim edilmektedir. Trafik kazası sonrasında tutulan tutanaklar, kazanın tarihi, saati, kazaya karışan araçların plakaları, ehliyet bilgileri, kazanın nedeni ve diğer önemli ayrıntıları içermelidir.

Tutanağın geç tutulması, bilgilerin doğru olmamasına ve kazanın sorumluluğunun belirlenmesinde zorluklara neden olabilir.

Kaza Yaptım Tazminat Alabilir Miyim ?

Kaza Yaptım Tazminat Alabilir Miyim ?

Kaza Yaptım Tazminat Alabilir Miyim?

  • Kazadan tazminat alıp alınamayacağı kazanın nedeni, kazada kimin kusurlu olduğu, hasarın boyutu ve trafik sigortası poliçenizdeki teminatlar gibi birçok faktöre bağlıdır.
  • Trafik kazalarında tazminat alma hakkınız, yaralanma, ölüm ve maddi hasara göre belirlenir.  Kusurlu tarafın trafik sigortası poliçesindeki teminatlar doğrultusunda tazminat alabilirsiniz.
  • Yaralanmalı ve ölümlü kazalarda kusurlu aracın sigortası yok ise devreye güvence hesabı girmektedir.

Trafik Kazası Yaptım Sigortam Ne Zaman Öder?

Trafik kazası sonrasında sigorta şirketinizin hasar ödemesi yapabilmesi için, işlemlerin tamamlanmış olması gerekir.

  • Araç tamiri tamamlandıktan sonra en geç 2 hafta içerisinde ödeme mağdurun hesabına geçmelidir.
  • Araç değer kaybı ödemesinin yasal süresi 15 gündür.
  • Yaralanmalı kazalarda 1 yıllık iyileşme süreci tamamlandıktan sonra ödeme alınmaktadır.
  • Ölümlü kazalarda 45 gün içinde sigorta ödeme yapmaktadır.

Kazada Kusurlu Olsak Bile Sigorta Hasarı Karşılar Mı?

Trafik kazasında kusurlu olan sürücü, hasarın tamamından sorumlu olmayabilir. Kusur oranına göre, her bir sürücü, hasarın bir kısmından veya tamamından sorumlu tutulabilir. Bu nedenle, trafik kazasında kusurlu olan sürücü, hasarın tamamından sorumlu değilse, sigorta şirketi sadece kusurlu sürücünün sorumlu olduğu hasar kadarını öder.

Trafik kazasında kusurlu olan sürücü, hasarın yanı sıra, diğer masrafları da karşılaması gerekebilir. 

Ehliyetsiz Kaza Yaptım Sigorta Karşılar Mı?
Ehliyetsiz Kaza Yaptım Sigorta Karşılar Mı?

Ehliyetsiz Kaza Yaptım Sigorta Karşılar Mı?

Ehliyetsiz olarak araç kullanmak, trafik kurallarına aykırı bir davranıştır ve yasalara göre suçtur. Bu nedenle, bir kaza durumunda, ehliyetsiz olarak araç kullanan sürücü, cezai yaptırımlara tabi tutulabilir.

Ancak ehliyetsiz trafik kazasına karışmak kusurlu olunması anlamına gelmez. Kusur değerlendirmesinin kriterleri farklıdır. Haklılık payı kadar oluşan zarardan karşı taraf sorumludur.

Kiralık Araçla Kaza Yaptım Ne Yapmalıyım?
Kiralık Araçla Kaza Yaptım Ne Yapmalıyım?

Kiralık Araçla Kaza Yaptım Ne Yapmalıyım?

Kiralık araç ile kazaya karışılması durumunda farklı olarak aracın kiralandığı kiralama şirketine haber verilmelidir. Kiralama şirketi, kazazedeye kaza sonrası ne yapmanız gerektiği konusunda yardımcı olabilir ve gerekli işlemleri için yol gösterecektir.

Gerçekleşen kazada kusurunuzun bulunmaması halinde kiralık aracın sigorta şirketi kusurlu tarafın sigorta şirketinden hasar ödemelerini talep edebilmektedir. Kusurlu tarafın kiralık araç olması halinde sigorta şirketi tazminat ödemelerini aracı kiralayandan talep etme hakkına sahiptir.

Kaza Yaptım Aracım Pert Oldu
Kaza Yaptım Aracım Pert Oldu

Kaza Yaptım Aracım Pert Oldu

Trafik kazası sonucunda aracı pert olan kişiler pert total işlemlerini yaptırmalıdır. Aracı trafikten çekilen kişi sigortadan iki ayrı ödeme alacaktır.

Sigortadan aracın anlaşılan rayiç değer üzerinden ödeme alınacaktır. Aracın sovdaj bedeli üzerini sigorta şirketi tamamlayacaktır. Örneğin sigorta ile aracınızın perte çıkması karşılığında 100 bin liraya anlaştınız. Aracınızın sovtaj bedeli 60 bin lira olarak belirlendi. Geriye kalan kısmı 40 bin lira sigorta şirketi tarafından ödenecektir.

Kazayı Sigorta Şirketine Bildirmek

Hasarın karşılanması ve tazminat sürecinin başlatılması için kazanın sigorta şirketine bildirilmesi gerekir. Maddi hasarlı kazalarda taraflar arasında KTT tutulduysa onarım aşamasında sigorta şirketine bildirim yapılır. Ölüm dosyası ve bedeni hasar dosyaları ayrı açılmaktadır.

Kazadan hemen sonra tutulan tutanak yasal süre olan 5 iş günü içerisinde sorumlu sigorta şirketlerine sunulmak zorundadır.

Trafik Kazası Tazminat Hakkı ve Hesaplamaları

Trafik Trafik kazalarında tazminat hakkı, Borçlar kanunu, Kara Yolları trafik kanunu ve sigorta hukuku ile düzenlenmiştir. Zarar gören kişiler maddi ve manevi tazminat hakkına sahiptir.

Maddi Tazminat

Manevi Tazminat

Kişi de ve olaya maruz kalan yakınlarında oluşan duygusal zarar, manevi elem, yaşam kalitesindeki düşüş…

Tazminat hesaplamaları, kazanın şartlarına ve uğranılan zararlara bağlı olarak değişir. Hesaplama sırasında dikkate alınması gereken faktörler şunlardır:

  • Kusur oranı
  • Yaş
  • Maaş
  • Heyet raporu
  • Tıbbi ve tedavi masrafları
  • İş ve gelir kaybı
  • Geride kalanların yaşı
  • Manevi zararlar için mahkeme kararları ve örnek davalardaki tazminat miktarları

Trafik Kazası Davaları ve Hukuki Süreç

Trafik kazalarında hukuki süreç kazanın meydana geldiği dakikadan itibaren başlamaktadır.

Kaza yaptım karşı tarafın sigortası yok ne yapmalıyım?

Trafik kazasında en az bir tarafın trafik sigortası yoksa masraflar kusurlu araç sürücüsünün kendisi, ruhsat sahibi veya araç işleteni tarafından karşılanır.

Maddi hasarlı trafik kazasında neler talep edilir?

Maddi hasarlı trafik kazasında talep edilecek tazminatın sorumluları kusurlu araç sürücüsü ve sigorta şirketi olarak ikiye ayrılır.
Sigorta şirketinden, aracın bakım onarımı için tazminat ve araç değer kaybı tazminatı talep edilirken; kusurlu sürücüden araçtan yoksun kalma (araç mahrumiyet bedeli) tazminatı veya araç ticari faaliyet gösteriyorsa ticari kazanç kaybı tazminatı talep edilebilir.

Kazada hasar kaydı kime işler?

Trafik kazası sonrası araç bakım ve onarım görmüş ise kusurlu veya kusursuz fark etmeksizin araç şasi numarasına işlenir.

Trafik kazası tutanağı nasıl tutulur?

Trafik kazası tutanağı, yaralanmalı ve ölümlü trafik kazalarında polis veya jandarma tarafından tutulurken; maddi hasarlı trafik kazalarında tarafların anlaşması halinde tutulur.

Hangi durumlarda trafik polisi çağrılmalıdır?

Trafik kazasında ölen veya yaralanan kişilerin bulunması halinde kaza yerine polis çağırılmaktadır.
Maddi hasarlı trafik kazalarında ise;
-Tarafların anlaşamaması halinde,
-En az birinin ehliyetinin bulunmaması,
-Taraflardan en az birinin sigortasının bulunmaması halinde kaza yerine polis veya jandarma çağırılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu