Trafik Kazası Kusur Oranı Hesaplama ; Trafik kazası kusur oranı meydana gelen kazalarda tarafların sorumluluklarını belirtir. Kusur oranlarının belirlenmesi için İfade tutanakları, tanık beyanları, olay yeri görüntüleri araçların konumu, yapılan değerlendirmeler oldukça önemlidir.
Trafik kazaları genel olarak üç şekilde sonuçlanmaktadır. Trafik kazası çeşitleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Ölümlü Trafik Kazaları
- Yaralanmalı Trafik Kazaları
- Maddi Hasarlı Trafik Kazaları
Genel olarak en çok maddi hasarlı trafik kazaları görülmektedir. Bu kaza türü için akıllara birçok soru gelmektedir. Bunlardan ilki, maddi hasarlı trafik kazasında hasarı kimin karşıladığıdır. Trafik sigorta şirketleri maddi hasarlı trafik kazalarında kusur oranına göre ödeme yapmaktadır.
Kaza türünden bir diğeri yaralanmalı trafik kazasıdır. Kusurlu tarafın sigorta şirketi yaralanmalı trafik kazalarında da kusur oranına göre ödeme yapmaktadır. Sigorta şirketleri ödeme yapmak için kusur oranının yanı sıra yaş ve maaş gibi faktörlere de bakmaktadır.
Son kaza türü olan ölümlü trafik kazalarında ise trafik sigorta şirketleri vefat eden kişinin anne, baba, eş ve çocuklarına ödeme yapmaktadır.
Trafik sigorta şirketleri kazadaki kusur oranına göre ödeme yaptığını daha önce de belirtmiştir. Kaza sonucu kusur tek tarafa verilmiş diğer tarafa kusur verilmemesi durumunda kusurlu tarafın tazminat hakkı bulunmamaktadır.
Trafik Kazası Kusur Oranı Hesaplama Nasıl Yapılır?
Kusur oranları dava sonucunu etkileyecek en önemli faktörlerden biridir. Kusur oranları trafik kazasının oluş şekline göre bilirkişi tarafından belirlenmektedir. Trafik kazası kusur oranı hesaplaması yapılırken Trafik Kanunu ve Trafik mevzuatında bulunan esaslara dikkat edilmektedir. Trafik kazalarında verilen oran ve açıklamalar şu şekildedir:
- Trafik Kazalarında %100 kusurlu olmak, tüm hayata sahip olmak demektir. Tazminat talep etme hakkı bulunmamaktadır. Karşı tarafın tamamen kusursuz olduğu kabul edilmektedir. Diğer bir ifa de ile %100 kusurlu olma 8 de 8 olarak söylenmektedir. Trafik kazalarında 100 kusurlu sigorta karşılar mı sorusunun cevabı olumsuz olarak da sonuçlanmaktadır.
- Trafik Kazalarında %75 kusurlu olmak ise %25 haklı olduğunuz anlamına gelmektedir. Ancak hatanın büyük çoğunluğu size aittir. Hasar için karşı tarafın sigorta şirketinden %25 oranında hak talep edebilirsiniz. %75 kusurun diğer ifadesi 8 de 6 olarak da geçmektedir.
- Trafik Kazalarında %50 kusurlu olmak kazada sebep olan sorumluluğun yarı yarıya bölünmesidir. Karşı tarafın sigorta şirketinden bu oran dâhilinde ödeme alınmaktadır. 8 de 4 olarak da adlandırılmaktadır.
- Trafik Kazalarında %25 kusur ise kusurun ufak bir kısmının size verilmesi ancak hiç kusursuz olmadığınız anlamına gelmektedir. 8 de 2 olarak da söylenmektedir.
- Trafik kazalarında %0 hatalı olmak kusursuz olduğunuz anlamına gelmektedir. Karşı tarafın sigorta şirketinden ödemenizi alabilirsiniz.
Trafik Kazası Kusur Oranı Hesaplama Tespiti Dilekçe Örneği
Kaza sonrasında kusur tespiti için aksi bir düzenleme ve gerekçe görülmemesi durumunda görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Zarar gören kişinin ikametinin bulunduğu yerleşim yerinden sorumlu Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yapılmaktadır. Trafik kazası kusur oranı tespiti için yetkili mahkemeye dilekçe yazılarak hukuki süreç başlatılmaktadır.
Trafik Kazası Kusur Oranı Hesaplama Yargıtay Kararı
2006 yılında gerçekleşen bir kaza sonucu ağır yaralandığı gerekçesi ile dava açan kazazede hukuki sürecini başlatmıştır. Başka bir araca çarpma sureti ile gerçekleşen kaza da kazazede yolcu konumundaydı. Ağır yaralanan yolcunun tedavi sürecinin uzun sürdüğü ve bakmakla sorumlu olduğu çocuklarını dile getirerek 183.000 TL tazminat istedi.
Karşı tarafın avukatı ise yolcunun içinde bulunduğu araç sürücüsünün alkollü olduğuna dikkat çekmiştir. Ancak mahkemece alkol kazanın gerçekleşme sebebi değildir. Görevli mahkeme 155.944 TL maddi, 35.000 TL manevi tazminat vermesine rağmen davalı temyize gitti. 12 yıllık temyiz sonucu kazazedenin araç sürücüsünün alkollü olduğunu bilmesi üzerine yine de bindiği için tazminat talebinde %20 indirim ve manevi tazminattan yararlanamayacağını söylemektedir.
Trafik kazası kusur oranı hesaplama yargıtay kararları PDF
Yaralamalı Trafik Kazası Kusur Oranı Hesaplama
Türkiye de gelişen çevre ve teknoloji birçok alanı etkilemektedir. Ulaşım bu alanların başında gelmektedir. Ulaşımın fazlaca kullanılması araç kullanımını fazlalaştırmakta buna bağlı olarak da trafik kazaları çoğalmaktadır. Trafik kazası sonucu üç tip kaza görülmektedir. Bunlar:
- Yaralanmalı Trafik Kazası
- Ölümlü Trafik Kazası
- Maddi Hasarlı Trafik Kazası olarak sınıflandırılmaktadır.
Trafik kazası sonuçlarından en fazla yaralanmalı trafik kazası görülmektedir. Yaralanmalı trafik kazalarında trafik sigorta şirketleri kazazedeye kusur oranına göre ödeme yapmaktadır. Trafik sigorta şirketleri ödeme yapacakları kazazede için gerekli şartlar belirlemektedir. Trafik kazasında yaralanan kişinin kalıcı bir hasarı bulunması gerekmektedir. Kalıcı hasarı bulunan kazazede kaza sonrasında doktorların süresini öngördüğü iyileşme sürecine girmektedir. İyileşme sürecinin tamamlanmasının ardından kazazedenin Sağlık Bakanlığı onaylı sağlık kuruluşlarında uzman doktorlar tarafından incelemeye, heyete girmektedir. Her bölümün alanında uzman hekimi yaralanmanın hayati fonksiyonuna göre değerlendirmesini yapmaktadır. Yapılan incelemeler sonucunda kazazede kalıcı hasarından dolayı maluliyet (sakatlık) oranı almaktadır. Alınan maluliyet oranı üzerinden yaralanmalı trafik kazalarında sigorta şirketine başvuru yapılmaktadır. Kazadaki kusur dağılımına göre sigorta şirketi ödeme yapmaktadır. Trafik sigorta şirketleri yaralanmalı trafik kazalarında ödeme yaparken dikkat ettiği hususlar şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Maluliyet (sakatlık oranı)
- Kazadaki kusur oranları
- Kazazedenin kaza dönemindeki yaşı
- Kazazedenin kaza dönemindeki maaşı
Yaralanmalı trafik kazalarında kusur oranları %0, %25, %50, %75 ve %100 olarak verilmektedir. Kazazedenin konumu yolcu ise tartışmasız %100 kusursuz olarak geçmektedir.
Trafik Kazası Kusur Oranı Hesaplama Tespiti
Trafik kazasının gerçekleşmesinin ardından bilirkişinin hazırlayacağı raporda kusur oranları önemli konudur. Bilirkişinin belirleyeceği kusur oranları üzerinden trafik sigorta şirketleri ödeme yapmaktadır. Kaza da hata oranları belirlenirken trafik kazası kusur maddelerine dikkat edilmektedir. Trafik kazalarında kusur maddeleri ise iki ana bölüme ayrılmaktadır. Bunlar asli kusur ve tali kusur olarak ikiye ayrılmaktadır. Asli kusur ve tali kusuru açıklamamız aynı zamanda örnek vermemiz konuyu daha net anlamanıza yardımcı olacaktır.
- Asli Kusur
Trafik kazalarının gerçekleşmesinde temel sebep olarak kabul edilebilen maddelerdir. Karayolları trafik kanununda açıkça asli kusur maddeleri sayılmaktadır. İlgili kanunda 12 asli kusur maddesi bulunmaktadır. asli kusur olarak gösterilen ana maddeler:
- Şeridin birden fazla olduğu yollarda yan şeride taşma
- Hatalı sollama
- Arkadan çarpma
- Araç girilemez olarak belirlenen alana girmek
- Kırmızı ışık ihlali yapmak
- Yol çift yönlü ise karşı yönün şeridine girmek
- Şeridi hatalı değiştirmek
- İlk geçiş hakkına uymamak
- Hatalı park etmek
- Park halinde bulunan araç ve ya araçlara çarpmak
- Manevrayı hatalı gerçekleştirmek
- Kavşaklarda ilk geçiş hakkına uymamak
Asli kusurlardan birinin sebep olduğu kazalardan örnek vererek yazımıza devam edelim. Karayolları Trafik Kanunu kontrolsüz kavşak kazalarında kusur oranları 57/1 c üzerinden verilmektedir. Kontrolsüz kavşak kusur oranı kanunun ilgili maddesinde sağdan gelenin üstün olduğunu belirterek verilmektedir.
Bir diğer kavşak türü olan dönel kavşakta ise Karayolları Trafik Kanunu 53/1 c de yer verilmektedir. Asli kusurlar arasında yer alan dönel kavşakların kusur değerlendirilmesinde dikkat edilen konu dönel kavşağa ilk hangi aracın girdiğidir. Dönel kavşakta bulunan aracın ilk geçiş hakkı bulunmaktadır. Şayet ki iki araç aynı anda giriyor ise dönel kavşağa geçiş üstünlüğü sağdaki aracındır.
- Tali Kusur
Gerçekleşen trafik kazalarında trafik kanunda asli kusurlar arasında yer almayan diğer tüm kusurlar tali kusur olarak geçmektedir. Tali kusurun birçok maddesi olmakla beraber en öne çıkan maddeler şunlardır:
- Kavşak, dönemeç ve ya köprülere yaklaşırken yavaşlamamak
- Takip mesafesini yeterli oranda bırakmamak
- Yolcu indirmek ve ya bindirmek için sağ tarafı kullanmamak
- Motosiklet vb. araçları kaldırımda kullanmak
- Trafik güvenliğini tehlikeye sokmak
- Araç için ayrılan yollarda hayvan sürüsü götürmek
- Belirli gereçleri araçta uygun bulundurmamak
- Trafik levha ve işaretlere uymamak
- Şahıs otomobilinde 0.50 diğer araçlar da 0.50 promil üzeri araç kullanmak
- Hız sınırının üzerinde araç kullanmak
Tali kusurlarda bir kaçını açıklayarak konu üzerinde ilerleme kaydedebilmekteyiz. Örneğin Karayolları Trafik Kanunun da 52/1 a hız sınırının üzerinde araç kullanmayı ifade etmektedir. Bilirkişi kusur oranlarını hazırlarken bu maddeye de dikkat etmektedir.
109/b 7 kusur oranı gereksiz yavaşlama, durma, inme ve ya bindirme için verilen tali unsur olarak geçmektedir. Oldukça fazla olarak da görülmektedir.
Tali kusur için merak edilen bir diğer husus ise tali kusurlu tazminat öder mi sorunu olmaktadır. Tali kusurlu kişi ihlal ettiği maddeden dolayı idari para cezasına çarptırılmaktadır.
E Devlet Trafik Kazası Kusur Oranı Hesaplama ve Sorgulama
Kaza tespit tutanağının trafik sigorta şirketlerine gönderilmesinin ardından bilirkişi tarafından asli ve tali kusurlar üzerinden kaza taraflarına kusur dağılımı yapılmaktadır. Kazaya karışan tarafların ise kaza sonrasında merak duyduğu en önemli şeylerden biri kusur oranlarıdır. Kusur oranları trafik sigorta şirketlerinin yapacağı ödemeler için önemlidir. Trafik sigorta şirketleri kazadaki kusur oranı üzerinden ödeme yapmaktadır. Bilirkişi tarafından belirlenen oranlar genelde şu şekilde sıralanmaktadır. Oranlar 100 lük sistem üzerinden ve 8 li sistem üzerinden bilinmektedir. Trafik kazasında kusur oranı 8 ne demek ve 100 lü sistem nasıl açıklayalım.
Kazada %0 kusurlu olmak kusursuz olduğunuz anlamına gelmektedir. Karşı tarafın sigorta şirketinden ödemenizi talep edebilirsiniz.
Trafik kazasında %25 kusurlu olmak, kusurun ufak bir kısmının sizde olduğu anlamına gelmektedir. Ama tamamen kusursuz değilsiniz. 8 de 2 oranında olarak da belirtilmektedir.
Trafik kazasında %50 kusurlu olmak, bilirkişi kazadaki sorumluluk payını iki tarafa da eşit vermesidir. Kazadan iki tarafta aynı oran da sorumludur. 8 de 4 olarak da söylenmektedir.
Kazada %75 kusuru bulunan kişi kazaya sebebiyet vermenin sorumluluğunun çoğunu almaktadır. Sekizli olan sistemde ise 8 de 6 olarak belirtilmektedir.
Gerçekleşen trafik kazalarında %100 kusurlu olmak sekizli olan sistem de de8 de 8 olarak gösterilmekte olup tüm suç sahibidir. Karşı tarafın sigorta şirketinden ödeme talep edemez.
Bilirkişi tarafından belirlenen bu oranlar birçok yerden sorgulanmaktadır. E-Devlet Trafik Kazası Kusur Sorgulama için ilk olarak arama motoru üzerinden e devlet resmi sitesine giriş yapılmalıdır. Açılan sayfada bulunan arama motoruna ‘Kaza Tespit Tutanağı’ yazılarak gerçek kişi ve ya tüzel kişi seçimlerinden biri yapılmalıdır. Açılan sayfa üzerinden kusur oranlarına ulaşabilirsiniz.
Trafik Kazası Kusur Oranı Nereden Öğrenilir?
Trafik kazalarında kusur oranı nereden öğrenilir sorusu kazaya karışanların aklına gelen ilk sorulardan biridir. Trafik kazalarında kusur oranları bilirkişiler tarafından belirlenmektedir. Bilirkişi kusur oranı dağılımını yaparken asli kusur ve tali kusur olmak üzere iki başlık üzerinde inceleme yapmaktadır. Asli kusur örnekleri şu şekilde bulunmaktadır:
- Trafikte araca arkadan çarpma
- Kırmızı ışık ihlali
- Yan şeridi ihlal etme
- Çift yönlü yol ise karşı şeride geçmek
- Hatalı park etmek
- Park halinde duran araca vurmak
- Kavşaklarda bulunan geçiş üstünlüğüne uymamak
Tali kusur ise trafik kanununda yer alan asli unsur sayılmayan hallerdir. Örnek olarak şunlar verilebilir:
- Kavşak vb. yerlerde yavaşlamamak
- Yolcu indirme-bindirme işlemi için sağ şeridi kullanmamak
- Trafik Kanununda belirlenen gereçleri araçta bulundurmamak
- Şâhısa ait araçlarda 0.50 diğer araçlarda ise 0.20 promil üzerinde araç kullanımı
- Hız sınırı limitlerine uymamak
Trafik kazasında bilirkişi tarafından asli ve tali kusur üzerinden hesaplanan kusur oranları Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi internet sitesi üzerinden Hizmetler sekmeğinde bulunan Kaza Tespit Tutanağı Sorgu ve İtiraz bölümünden bulabilirsiniz. Aynı zamanda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Kaza Tespit Tutanağında belirtilen GSM numaralarına kusur oranları ve kusur oranının hangi maddeden dolayı verildiği gönderilmektedir.
Trafik Kazası Kusur Oranı Öğrenme
Karayolları üzerinde gerçekleşen en az bir aracın karıştığı olaylara trafik kazası denilmektedir. Kaza sonrası kazaya karışan tarafların kaza tespit tutanağı doldurmaları zorunludur. Kaza tespit tutanağında olayın nasıl gerçekleştiği taraflarca anlatılmaktadır. Kaza tespit tutanağının doldurulması ile trafik sigorta şirketlerine bildirim yapılmalıdır. Yapılan bildirim TRAMER e işlenmektedir. Daha sonra bilirkişi tarafından kazasında kusur dağılımı yapılmaktadır. Bilirkişinin kusur dağılımını yaptığı sırada dikkat ettiği hususlar bulunmaktadır. bu hususlar tali kusur ve asli kusur olarak ikiye ayrılmaktadır. Asli kusurlara örnek olarak; hatalı şerit değiştirme, hatalı sollama, ilk geçiş hakkına uymamak, kırmızı ışık ihlali, yan şeridi ihlal etme gibi örnekler verilmektedir. Tali kusur için ise hız sınırlarına uymamak, yolcu indirip bindirmek için sağ şeridi kullanmamak, gereksiz yavaşlamak ve ya durmak, araç yolunda hayvan sürüsü götürmek gibi örnekler verilmektedir.
Bilirkişi tarafından belirlenen kusur oranları Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) internet sitesi bölümünde bulunan ‘Hizmetler’ bölümünde yer alan ‘Kaza Tespit Tutanağı Sorgu ve İtiraz’ bölümünden öğrenilebilmektedir. Ayrıca SBM üzerinden Kaza Tespit Tutanağında belirtilen GSM numaralarına 3 gün içerisinde bilgilendirme yapılmaktadır.
Trafik Kazası Kusur Oranı İtiraz
Kaza tespit tutanağı kazaya karışan tarafların imza attığı resmi bir evrak niteliği taşımaktadır. İmzalanan bu evrak kaza sonrası için büyük önem taşımaktadır.
Trafikte en az iki aracın maddi hasarla sonuçlanması üzerine Kaza Tespit Tutanağı doldurulması gerekmektedir. Maddi hasarlı trafik kazalarında polis çağırmaya gerek duyulmadan tarafların aralarında kaza tespit tutanağını düzenlemeler 1 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe girmektedir.
Kaza sonrası doldurulan kaza tespit tutanağı sigorta şirketlerine üç gün içerisinde iletilerek sigorta şirketi kazadan haberdar edilmektedir. Tarfik sigorta şirketleri ise aynı gün içerisinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine bildirmektedir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine iletilen tutanaklar ve fotoğraf gibi belge nitelikli evraklar üzerinden kusur dağılımı yapılmaktadır. Kusur oranına itiraz etmek için kazaya karışan taraf kusur oranlarının açıklanmasının ardından 5 gün içerisinde sigorta şirketinden itiraz etmesini talep edebilir. İtiraz talebinde bulunan taraf ispatını da gerçekleştirmek ile yükümlüdür. İspatı için yine belge, bilgi ve fotoğraf kullanabilmektedir. İletilen itiraz için tekrar inceleme başlatılarak 3 gün içinde karar değişebilmektedir.
Trafik kazası kusur oranı itiraz yolları için ise başvuru yapabileceğiniz yerler şu şekildedir:
- Sigorta Tahkim Komisyonu: Sigorta tahkim komisyonu sigortalı ve sigorta şirketleri arasındaki uyuşmazlıkların çözümü için bulunmaktadır. Kaza da dağılım gösteren kusur oranı için de buraya başvurulabilmektedir. 3 ve ya 4 ay içerisinde çözüme kavuşturulmaktadır.
- Asliye Hukuk ve Ticaret Mahkemeleri: Bu mahkemelere kaza kusur oranları itirazı için dilekçe aracılığı ile başvuru yapabilirsiniz. Ancak mahkemenin sonuçlanması muhtemelen uzun soluklu olacaktır. Asliye Hukuk ve Ticaret Mahkemelerine başvuru yapılmasının ardından bilirkişi ataması yapılır, keşif gerçekleşir ve yeni karar açıklanmaktadır.
- Tramer Merkezi: Tramer merkezi için sadece maddi harsalı trafik kazaları başvuru yapabilmektedir. Tramer merkezi itiraz sonucu tekrar yaptığı incelemede sadece asli kusurlara dikkat etmektedir.
Trafik Kazasında Kusurlu Tarafın Tazminat Hakkı
Gelişen ulaşım sektörü araç kullanımını arttırır yönde olmaktadır. Araç kullanımının fazla olması trafik kazalarını da beraberinde getirmektedir.
Trafik kazaları yaralanmalı, ölümlü ve ya ölüm ya da yaralanma görülmeyen sadece araçların hasar aldığı trafik kazaları olarak görülmektedir. Trafik kazasının gerçekleşmesinin ardından dikkat edilecek ilk konu kazaya karışan araçların trafik sigortası olup olmadığıdır. Trafik sigorta şirketleri kazanın gerçekleşmesindeki sorumluluk oranlarına yani kusur oranlarına göre ödeme yapmaktadır. Kazadan sonra kaza tespit tutanağının doldurulması ve trafik sigorta şirketine bildirilmesi zorunlu kılınmıştır. Kaza tespit tutanağı ile bilirkişi incelemeleri sonucunda kaza kusur oranları belirlenip üç gün içerisinde taraflara bildirilmektedir. Trafik kazasında kusur oranlarını öğrenmenin yolları ise dilerseniz e devlet resmi internet sitesinden ve ya Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi internet sitesi üzerinden görülmektedir. Aynı zamanda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Kaza Tespit Tutanağı üzerinde yazılan telefon numaralarına kusur oranlarının belirlenmesi dâhilinde GSM numaraları üzerinden de bilgilendirmektedir. Kaza tespit tutanağında e mail adresi belirlenmesi durumunda mail olarak da gönderilmektedir.
Bilirkişi tarafından belirlenen trafik kazası kusur oranları %0, %25, %50, %75 ve %100 olarak belirlenmektedir. Trafik kazalarında trafik sigorta şirketlerinin kusur oranlarına göre ödeme yaptığını belirtmiştik. Bunun dâhilinde kazada karşı tarafın sigorta şirketinden tazminat alınabilmesi için %25 ve daha üzeri kusursuz oranı alınmalıdır. Kusur oranının diğer bir kullanımı ise haklılık payı olarak da geçmektedir. Haklılık payı en az %25 olmalıdır.
Trafik kazalarında %100 kusurlu olan tarafında kazaya sadece kendisi sebebiyet verdiği için tazminat almaya hakkı bulunmaktadır.
Bu konuya örnek olarak bir açıklama yaptığımız takdirde daha fazla doyurucu olacaktır. Örneğin en çok merak edilenlerden biri yandan vuran araç suçlu mudur sorusu olacaktır. Yandan vuran ve arkadan vuran araçların yol açtığı trafik kazalarında yandan ve ya arkadan vuran araçlar takip mesafelerini korumadıkları için kusurlu bulunmaktadır. Gerçekleşen bu kaza da kusurun tamamı yandan vuran araca verilmesi halinde tazminat alma hakkı bulunmamaktadır.