Maddi Hasarlı Trafik Kazası

Maddi Hasarlı Trafik Kazası : Trafik kazası sonuçlarından olan, ölüm ve ya yaralanmanın görülmediği trafik kazalarına maddi hasarlı trafik kazası denilmektedir. Bu kaza türünde ilk dikkat edilen husus trafik sigortasının olup olmadığıdır. Trafik sigorta şirketleri maddi hasarlı trafik kazalarında sürücünün kusur oranına göre ödeme yapmaktadır.

 Maddi Hasarlı Trafik Kazası Nedir?

Maddi hasarlı trafik kazası, karayolları üzerinde en az iki aracın karıştığı ölüm ve ya yaralanmanın görülmediği kazalardır. Bu tür kaza sonrasında önemli olan iki husus bulunmaktadır. Bunlardan biri araçların trafik sigortasının bulunup bulunmadığıdır. Sigorta şirketleri sürücünün kazadaki sorumluluk oranına göre ödeme yapmaktadır. Diğer bir dikkat edilen husus ise kaza sonrasında hemen tutulan Kaza Tespit Tutanağıdır.

Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Yapılması Gerekenler
Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Yapılması Gerekenler

 Maddi Hasarlı Trafik Kazasına Karıştım Ne Yapmalıyım? 

Kaza sonrasında ölüm ve yaralanma yok ise taraflar kendi aralarında Kaza Tespit Tutanağı doldurması gerekmektedir. Maddi hasarlı trafik kazalarında tutanak için polis ya da başka bir kolluk kuvveti çağırmaya gerek yoktur.

Tutanaktan sonra yapılması gereken diğer konulardan birisi; kusur oranının tespiti ve hasarın nedeni, şekli ispatı için kazaya dair fotoğraflar çekmektir. Fotoğraf kaza tespit tutanağı ile araçta oluşan maddi hasarın giderilmesinde kanıt niteliği taşımaktadır.

Eğer ki maddi hasarlı trafik kazalarında sürücülerden biri ehliyetsiz trafik kazası ve ya alkollü trafik kazası ise kolluk kuvvetine haber edilmelidir.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Dava Açma Süresi
Maddi Hasarlı Trafik Kazası Dava Açma Süresi

 Maddi Hasarlı Trafik Kazası Dava Açma Süresi

Maddi hasarlı trafik kazalarında dava açma süresi 2 yıldır.

Maddi hasar ile sonuçlanan trafik kazaların dava açma süresi için 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 109. maddesinde düzenlenmiştir.

İstisnai durumlar hariç ilgili kanun maddesi şöyledir: ‘Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar’.

Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Şikayet
Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Şikayet

Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Şikayet

Maddi hasarlı trafik kazasında şikayetler kusuru yönelik olmaktadır. Karşı taraftan şikayetçi olmanız savcılık makamını ve polis ekiplerini harekete geçirmeyecektir. Siz şikayetçi olsanız bile olay takipsizlik kararı ile sonuçlanacaktır.

Kusura ilişkin itirazlar Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından takip edilecektir. SBM üzerinden çıkan karar size tatmin etmez ise dava açma hakkına sahipsiniz.

Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Hasarı Kim Karşılar
Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Hasarı Kim Karşılar

Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Hasarı Kim Karşılar?

Trafik kazalarında meydana gelen maddi zararlardan sigorta şirketi sorumludur.

Sigorta şirketi kaza sonrasında oluşan maddi hasar için tarafların kusur oranına göre ödeme yapmaktadır.

Örneğin kazada kusur oranları iki sürücü için %50-%50 olarak verilmiş. Bu durumunda sigorta şirketi karşı tarafın maddi hasarının yarısını karşılayacaktır.

Kazada %50-%50 olan kusur dağılımı için araçta oluşan hasarın 40.000 TL olması halinde trafik sigorta şirketi bu tutarın yarısını yani 20.000 TL olan kısmını karşılamaktadır.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tutanağı
Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tutanağı

 Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tutanağı

Trafik kazasından sonra Kaza Tespit Tutanağı, tazminat ödemeleri ve ya dava süreci için gerekmektedir. Kaza Tespit Tutanağında bulunması gereken ve kusur oranlarının belirlenmesi için doldurulması zorunlu alanlar;

  • Kazanın nasıl gerçekleştiği
  • Kaza yeri
  • Kaza saati
  • Tanıklar
  • Trafik sigorta şirketlerinin bilgileri
  • Kazanın türü
  • Araç yeşil kart bilgileri
  • Aracın hasar aldığı yer
  • Kazanın taslağı
  • Kaza hakkında görüşler
  • İmzalamayı unutmayın.

Tutanak 1 gün içerisinde Trafik Sigorta Şirketi’ne iletilerek Tramer’e giriş yapılmaktadır. İlgili şirket tarafından ise 3 gün içerisinde kusur oranları belirlenmektedir.

Bazı durumlarda Kaza Tespit Tutanağı geçerliliğini yitirmektedir. Bu durumlar ise özetle:

  • Sürücü taraflarından en az birinin ehliyetinin yeterli olmaması ve ya hiç olmaması
  • Araçlardan birinin kurum aracı olması
  • Kaza sonrası sadece 3. kişilerin eşyalarına zarar gelmesi
  • Sürücülerden en az birinin alkollü olması

İlginizi Çekebilir: Kaza Tespit Tutanağı İtiraz 

 Maddi Hasarlı Trafik Kazası TCK

TCK madde 179 ‘Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma’ başlığı altında açıklamalar yapmaktadır. İlgili madde şu şekildedir: ‘Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hale getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olan kişiye bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir.

Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır’.

TCK. Madde 180 ise ‘Trafik Güvenliğini Taksirle Tehlikeye Sokma’ başlığında deniz, hava ve demiryolu trafiğinde kişinin hayatını (ölümlü- yaralanmalı trafik kazası) ve ya mal varlığını (maddi hasarlı trafik kazası) şeklinde taksirle tehlikeye sebep olan kişiye 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.

 Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Geçerlilik Süresi

Kazanın ardından taraflarca doldurularak trafik sigorta şirketlerine iletilen Kaza Tespit Tutanağının bir geçerlilik süresi bulunmaktadır. Kaza tespit tutanaklarında geçerlilik süresi yani zamanaşımı 2 yıl olarak belirlenmiştir.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Sorgulama

Kaza tespit tutanağına ulaşabilenin en kolay yolu T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlenen Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi resmi internet sitesi içerisinde ‘Hizmetler’ bölümünde yer alan ‘Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz’ başlığı altından ulaşabilirsiniz.

Ayrıca PTT’den alınan E-devlet şifresi ve TC. Kimlik Numarası ile E-Devlet resmi internet sitesi içerisinde yer alan ‘Polis Bölgesi İçin Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Sorgulama’ bölümden ulaşabilirsiniz.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası E-Devlet

Ölüm ve yaralanma olmayan maddi hasarlı trafik kazasının ardından taraflar anlaşmazlık yaşadıkları görülmektedir. Ancak anlaşmazlık yaşanmamasında ise kendi aralarında KTT doldurularak imzalanmaktadır. Daha sonra bu kaza tespit tutanağına ulaşmak isteyenler SBM resmi internet sitesi üzerinden ulaşabilirler.

Diğer bir yol ise E-Devlet resmi internet sitesidir. E-Devlet şifresi PTT üzerinden makul bir ücret karşılığı vatandaşlara verilmektedir. Resmi siteye giriş için TC. Kimlik numarası ve bu şifre ile girilmektedir. Açılan sayfada arama motoruna ‘Polis Bölgesi İçin Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Sorgulama’ yazılmalıdır. Açılacak sayfada adımlar takip edebilirler.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Kaç Gün Geçerli?

Maddi hasarlı trafik kazasından sonra doldurulan kaza tespit tutanağı yetkili kurumlarda 2 yıl olarak belirlenmiştir. Kısaca kaza tespit tutanaklarının geçerlilik süreleri 2 yıldır.

Trafik Kazası Sigortaya Bildirim Süresi
Trafik Kazası Sigortaya Bildirim Süresi

Trafik Kazası Sigortaya Bildirim Süresi

Tazminat ödemeleri için işlemlerin hemen başlaması için sigortaya bildirimin hemen yapılmasında fayda görülmektedir. Kazanın gerçekleşmesi ve kaza tespit tutanağının hemen doldurulmasının ardında kazanın hemen sigortaya bildirilmesi yani hasar ihbarının yapılması için yasal süre 5 gün olarak belirlenmiştir. 

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nereye Verilir?

Maddi hasarlı trafik kazalarında kaza sonrası doldurulan kaza tespit tutanağı trafik sigorta şirketlerine 3 gün içerisinde iletilmesi gerekmektedir. Üç gün içerisinde kaza tespit tutanağı ve kazaya ilişkin fotoğraflar ile trafik sigorta şirketine haber edilmektedir.

Trafik sigorta şirketine iletilen tutanak 1 gün içerisinde ise Tramer’e iletilmektedir. Tramer ise tutanak ile ilgili bölümlerine iletilmektedir. 3 gün içerisinde tutanak üzerinden kusur oranları belirtilmektedir. 8 gün içerisinde sonuçlanan kusur oranları taraflara bildirilmektedir.

Kaza tespit tutanağının trafik sigorta şirketlerine iletilmesi kusur oranlarının belirlenmesinin yanı sıra kazadan sonra açılacak tazminat davaları ve araçta oluşan hasarların karşılanması için önemlidir. Araçta oluşan maddi hasarlar ise trafik sigorta şirketleri tarafından kazadaki sürücülerin sorumluluklarına (kusur oranlarına) göre ödenmektedir.

 Trafik Kazasında Polisi Çağırma Cezası Ne Kadar?

Birçoğu sürücü hatalarından kaynaklanan trafik kazalarında ölüm ve ya yaralanma görülmüyorsa trafik polisi ve ya herhangi bir kolluk kuvveti çağırılmaya gerek görülmemektedir.

Maddi hasarlı olarak nitelendirilen bu kaza türünde polis çağırılmadan taraflar kendi aralarında kaza tespit tutanağı doldurmaktadır. Ancak taraflardan biri alkollü, akıl sağlığından şüphe ediliyor, ehliyeti ve ya sigorta şirketi bulunmuyor ya da aralarında uyuşmazlık yaşanıyor ise polis çağırılması gerekmektedir. Polisin görev yaptığı bölge dışında gerçekleşen kaza için ise jandarma olay yerine çağırılmalıdır.

 Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Olay Yeri Terk

Park edilen araca çarpıp kaçan ve ya trafikte seyir halinde iken bir sürücünün araca çarptıktan sonra kaçması olay yeri terk olarak nitelendirilmektedir.

Kaçan aracın plakası tanıklar tarafından, kazaya karışan taraflardan biri tarafından ve ya kamera kayıtlarından öğrenilmesi durumunda işler daha kolaylaşmaktadır. Plaka numarası öğrenilen kaçan aracı ve sürücüyü emniyet birimlerine şikâyet edilmektedir.

Plaka öğrenilmemiş ve ya tespit edilememiş ise burada konu kaskoya gelmektedir. Kasko poliçesinde çarpma ve ya çarpılma maddesi bulunan araç sürücüsü hasarın karşılanmasını talep edebilir.

Trafik kazalarında olay yerinin terk edilmesi Karayolları Trafik Kanunu’nda ceza arz eden bir durumdur. 2024 yılı için bu ceza ehliyete 20 ceza puanı yazdırırken 7.200,00 TL idari para cezası vardır.

Kazadan 1 Gün Sonra Tutanak Tutulur Mu
Kazadan 1 Gün Sonra Tutanak Tutulur Mu

Kazadan 1 Gün Sonra Tutanak Tutulur Mu?

Kusur oranlarının doğru belirlenmesi için Kaza Tespit Tutanağının kazanın hemen ardından doldurulması daha uygun olmaktadır. İşlemlerin hemen başlaması, sürecin en hızlı şekilde ilerlemesi ve kaza yerinin bozulmaması içim KTT hemen doldurulmalı ve kazaya ilişkin fotoğraflar çekilmektedir.

Kaza sonrasında doldurulan tutanak ise 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine iletilmeli ve kaza haberdar edilmelidir. Sigorta şirketine iletilen KTT 1 gün içerisinde Tramer’e işlenir ve yasal süresi içerisinde kusur oranları belirlenmektedir.

 Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tazminat Davası

Ölüm ve yaralanmanın bulunmadığı bu kaza türünde maddi ve manevi tazminat davaları araçta bulunan hasar nedeni ile açılmaktadır. Tazminatın ödenmesi ise trafik sigorta şirketi tarafından yetkili mahkemeye dava açılarak yapılmaktadır.

Trafik sigorta şirketleri ödemeyi kazadaki kusur oranı dağılımına göre yapmaktadır. Örneğin kazada %75 haklı olan kazazede tazminat davasını açtığı takdirde karşı tarafında sigorta şirketinden %75’lik tazminatını almaktadır.

Kazada %100 kusurlu olan kişinin tazminat talep etmeye hakkı bulunmazken; kazada %100 haklı olan taraf tazminatın tamamını almaya hak kazanmaktadır.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Mahkeme
Maddi Hasarlı Trafik Kazası Mahkeme

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Mahkeme

Maddi hasarlı trafik kazasından sonra dava açma süreci 2 yıl olan maddi ve manevi tazminat davalarında görevli ve yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Ancak tazminat davaları araçlara sigorta yapan trafik sigorta şirketlerine açılıyor ise yani ticari bir durum söz konucu ise yetkili ve görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi olarak değişkenlik gösterir.

Kazada Karşı Taraf Suçlu Tramer

Kazanın gerçekleşmesinden sonra doldurulan KTT sigorta şirketlerine ulaşmasının ardından 1 gün içerisinde Tramer sistemine giriş yapılmaktadır. Tramer, tutanak ile ilgili şirketlere kaza tespit tutanağını göndermektedir. 3 gün içerisinde ise kusur oranları belirlenerek hangi tarafın kusurlu olduğu belirtilmektedir.

Kaza tarafları ise bu süreci Tramer’in resmi internet sitesi üzerinden takip edebilmektedir. Hasarlar, evraklar ve kusur oranları belirlendikten sonra 8 iş günü içerisinde Sigorta Bilgi Merkezi’nden ve trafik sigorta şirketinden öğrenebilirsiniz.

Trafik Kazası Sonrası Araç Tamiri

Trafik kazası sonrasında araç hasarı için tamire gitmektedir. Araç hasar alıp onarıldığı için hasarın boyutu kadar bir ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme ise sigorta şirketi tarafından poliçe limiti dahilinde yapılmaktadır.

Trafik kazası sonrası aracı bakım ve onarıma giren araç sahibi aracını kullanamamaktadır. Araç sahibi, aracını kullanılmadığı süre için tazminat talep etmeye hakkı bulunmaktadır. Araç mahrumiyet tazminatı veya araçtan yoksun kalma tazminatı denilen bu ödeme karşı tarafın araç sürücüsünden talep edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu