Hasar Danışmanlık Şirketleri Yasal Mı?

Hasar Danışmanı Nedir?

Hasar danışmanı, kaza yaparak hasar alan araç sahiplerinin araçlarının teslim ve tamir sürelerini sağlamaktadır. Hasar danışmanı olmak için eğitim mecburiyeti bulunmamakla birlikte lise veya ön lisans Otomotiv Teknolojisi, Makine ve ilgili mezunlarının mesleği icra etmeleri mümkündür. Hasar danışmanı çalışanında olması gereken özellikler;

  • Sigorta sürecine hakim olmak
  • Raporlama sürecini sağlayabilmek
  • Müşteri odaklılık, ikna kabiliyeti yüksek
  • Yoğun tempoya uyum sağlayabilmek
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak

Hasar danışmanı ne iş yapar sorusunun cevabını ise yazımızın devamında sıralamaktayız:

  • Hasar dosyalarının açılımı
  • Müşteri şikayetlerine çözümcü yaklaşım
  • Aracın durumu hakkında müşteriyi bilgilendirmek
  • Araç bakım kayıtlarının ve servis çizelgelerinin kontrolü
  • Aracı teslim almak ve vermek
  • Sigorta eksperi ile görüşmek
  • Müşteriyi karşılamak, soruları dinleyerek cevaplandırmak

Yukarıda yer alan açıklamalardan anlaşılacağı üzere hasar danışmanı aracın maddi hasarı üzerine uzmanlaşmış kişilere verilen isimdir. Ancak bu yazımızda hasar danışmanlık firmalarını mercek altına alacağız. Her ikisi de farklı kavramlar ve birinin diğeri ile uzaktan yakından ilgisi yoktur.

Sigorta Şirketi Adı Altında Hasar Danışmanlık
Sigorta Şirketi Adı Altında Hasar Danışmanlık

Sigorta Şirketi Adı Altında Hasar Danışmanlık

Trafik kazalarında meydana gelen maddi zararlar için araç değer kaybı tazminatı bedeni hasarlar için yaralanmalı trafik kazası tazminatı ölümlü kazalarda ise destekten yoksun kalma tazminat davaları açılmaktadır. Ancak sigorta tazminatı ve meblağlarının yüksek olması bu alanda avukatlar dışında aktörlerinde sektöre girmesine sebep olmuştur.

Sigorta şirketi ya da hasar danışmanlık firması adı altında faaliyet gösteren ticari kuruluşlar tazminatların sigortalardan alınması yani ilk aşamada etkili olmaya çalışmaktadırlar.  Tazminat alacakları için avukat dışında vekaletnamenin kabul edilmemesi ile hasar danışmanlık firmaları devre dışı bırakılmıştır. Kararın üzerinden yıllar geçti ve hasar firmaları hala varlıklarını farklı yöntemler ile devam ettirmektedirler.

22 Temmuz 2020 tarihinde alınan karala birlikte hasar firmalarının kazazedelerin adına vekaletname alıp işlem yapması yasaklanmıştır. Hukuki olarak hiç bir yetkisi olmayan firmalar faaliyetlerine farklı yöntemler geliştirerek devam etmektedirler.

Hasar Danışmanlık Şirketleri Yasal Mı?
Hasar Danışmanlık Şirketleri Yasal Mı?

 Hasar Danışmanlık Şirketleri Yasal Mı?

Genel olarak trafik kazası sonucunda ortaya çıkan tazminatlar için trafik sigorta şirketlerinden hak sahibi olunmaktadır. Hasar danışmanlık şirketleri tazminat hakkınızı talep edebilmeniz konusunda yardımcı olmayan şirketlerdir. Tazminat alacaklısının ve trafik sigorta şirketlerinin arasında köprü görevi görmekteydi. Ancak 22 Temmuz 2020 de çıkan kanun ile Hasar Danışmanlık Şirketlerinin vekalet alarak işlem yapma yetkisi elinden alınmaktadır. ‘Yargı Reformu Strateji Belgesi’ kapsamında tazminat talep edebilecek tarafların avukat aracılığı ile yapılması kararlaştırılmıştır. Özet olarak Hasar Danışma Firmaları yasal olmayıp alanında uzman gerçek bir avukat ile çalışılmalıdır.

 Hasar Danışmanlık Şirketi Hukuk Hizmeti Verebilir Mi?

Hasar danışmanlık şirketleri daha önceki faaliyetlerinde tazminat hakkı bulunan kazazedelerden ve ya kazada vefat etmiş kişinin yakınlarından vekalet alarak işlem yapma yetkisine sahipti. 22 Temmuz 2020 de çıkan bir karar ile vekalet alarak işlem yapma yetkileri yasal olarak ellerinden alındı. Bu karar Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra Hasar Danışma Firmaları tazminat alacaklarını takip edemez duruma gelmiştir. Tazminat takibi ve alınması alanında uzman avukatlara bırakılmıştır. Kısaca özetlenmek gerekirse Hasar firmalarının yasal olarak hukuki hizmet verebilmesi mümkün değildir.

Trafik Kazası Tazminat Ve Hasar Danışmanlık
Trafik Kazası Tazminat Ve Hasar Danışmanlık

 Trafik Kazası Tazminatı Ve Hasar Danışmanlık

Trafik kazalarının gerçekleşmesinin ardından dikkat edilen ilk husus kazaya karışan aracın trafik sigortasının olup olmamasıdır. Trafik sigortasının önemi şudur ki sigorta şirketleri kazada ki hasarları kusur oranına göre karşılamaktadır. Trafik kazası mağduru trafik sigortaları ile birebir karşılaşmak yerine hasar danışma firmalarından yardım alabiliyordu. Hasar danışma firmaları kaza mağdurlarından vekalet alarak işlemlerini gerçekleştirebiliyorlardı. Ancak Avukatlılık Kanununun 63. maddesi gereğince ‘Avukatlık yetkilerinin başkası tarafından kullanılması’ durumundan dolayı vekalet alarak işlem yapma yetkisi hasar danışma firmalarından alınmıştır. Kaza mağdurları işin gerçek sahipleri avukatlara vekalet vererek tazminat ve ya cezai işlemlerini sürdürebilmektedir. Unutulmamalıdır ki Hasar Danışma Firmalarının vekalet alarak işlem yapma yetkileri yoktur ve yasal değildir.

 İş Kazası Tazminat Ve Hasar Danışmanlık

İş saatleri içerisinde kaza geçirerek yaralanan ve ya kaza da vefat eden işçinin karşılaştığı kötü olaylar iş kazası olarak kayıtlara geçmektedir. İş kazası geçiren işçinin tazminat almaya hakkı bulunmaktadır. Bu hakkı talep edebilmesi adına kazada yaralanan işçi ve ya kazada vefat eden işçinin yakınlarının alanında uzman iş kazası avukatı çalışması gerekmektedir.

İş kazalarında meydana gelen hasarlar iş mahkemeleri tarafından görülecek davalar sonunda karşılanmaktadır. Hasar danışma şirketleri tarafından iş kazasına bakma talebi yasal değildir. Firma adına yetkilendirilen bir avukatın olaya müdahil olması hasar firmalarının dolaylı olarak işi takip ettiği anlamına gelmektedir.

 Hasar Danışmanlık Şirketleri Ne İş Yapar?

Hasar danışmanlık şirketleri gerçekleşen kazalarda tazminat hakkı bulunan bireyler ve sigorta şirketleri arasında köprü görevi görmekteydi. 2020 yılında çıkan bir karar ile vekalet alarak işlem yapmak yetkileri hukuksal olarak iptal edildi. Bu karardan önce Hasar Danışmanlık Şirketlerinin genel olarak yaptığı işler şu şekilde maddeler halinde sıralanabilir.

  • Sigorta hukuku açısından hukuki destek sağlamak
  • Sigorta poliçesi kapsamını incelemek
  • Poliçe kapsamında hak sahibi olup olmadığınızı değerlendirmek
  • Kaza sonucunda tazminat hakkı bulunanlara tazminat taleplerinizde yardımcı olmak
  • Vekalet alarak adınıza diğer işlemlerinizi gerçekleştirebilme yetkisi
  • Oluşan hasar için mağdur ile sigorta şirketleri arasında köprü görevi görmek
Hasar Danışmanlık Şirketleri Kapanıyor Mu?
Hasar Danışmanlık Şirketleri Kapanıyor Mu?

 Hasar Danışmanlık Şirketleri Kapanıyor Mu?

Hasar danışma şirketleri 22 Temmuz 2020 tarihinden önce geçirdiği kaza neticesinde tazminat talep etme hakkı bulunan vatandaşlardan vekalet alarak işlem yetkisi ile görev yapabilmekteydi. 22 Temmuz 2022 tarihi itibariyle resmi gazetede de yayımlanan yeni kara ile bu yetkileri hasar danışma firmalarından alınmıştır. Bu karar neticesinde Temmuz 2020 itibari ile hasar firmalarının tazminat talep edebilecek bireylerden vekalet ile işlem yapmaları hukuki yönden yanlıştır.

Yargı reformu stratejisi belgesi kapsamında vekalet vererek işlemlerinizi takip ettirme yetkiniz avukatlara bırakılmıştır. Alanında uzman bir avukatla çalışmanın hukuki açıdan olumsuz, yanlış yönlendirme ile maddi ve manevi kayıplarla sonuçlanacak Hasar Danışma Firmasıyla çalışmaktan çok daha sağlıklı olacaktır.

Hasar Danışmanlık Şirketleri Nasıl Çalışır?
Hasar Danışmanlık Şirketleri Nasıl Çalışır?

 Hasar Danışmanlık Şirketleri Şikâyet

İnternet üzerinden “hasar danışmanlık şikayet” yazarak bir araştırma yapmanız yeterli olacaktır. Yapılacak kısa bir araştırma sonunda firmalar hakkında çok sayıda şikayet oluşturulduğunu görebilirsiniz. Bu şikayetlerin bazıları davaya dönüşmüştür.

Avukatlık Kanunu 63. maddesi ‘Avukatlık yetkilerinin başkaları tarafından kullanılmaması’ ifadesini ihlal eden firmalar, Barolar Birliğince bugüne kadar toplam ortalama 23 civarı dava açmış ve birçoğu hapis cezasıyla sonuçlandırılmıştır.

Hasar firmaları gerçekleşen bir kaza sonucunda kazazedelerden veya kaza sonucu vefat eden kişinin anne, baba, eş, nişanlısı ve ya çocuklarından vekâlet alarak maddi ve manevi tazminat davalarını takip etmekteydi. Ancak bu durum 22 Temmuz 2020 de değiştirildi. Yeni çıkan bir karara göre Yargı Reformu Strateji kapsamında tazminat taleplerini doğru yollar ile  almak isteyen kazazede ve ya yakınlarının gerçek bir hukuk bürosu ve trafik kazası avukatı ile çalışması sağlanmaktadır. Ticaret siciline kayıtlı; Soylu, doğru, atlas, anadolu sigorta, güven, garanti, göktaş, mas, çelikler, atlas, güncel, ayka poyraz, anadolu, mega, plevne, güven sigorta hasar danışmanlık, hastaş, gül, gazi, ay, nar, konya, brt, şahin, aydın, seyyidoğlu, birlik, ankara, turan group, seyhan, nevşehir, hs, yüksel, vizyon, doğru, doruk sigorta, eksperim, sm, izmir, gülpınar, emo hasar danışmanlık, tokat, kartal, manisa, dk, pusula vb.gibi binlerce hasar danışmanlık adı altında trafik kazası ve iş kazası takipçiliği yapan ticari kuruluşlar vardır.

Hasar Danışmanlık Şirketleri Güvenilir Mi?

22 Temmuz 2020 de çıkan karar ile Hasar Danışmanlık Şirketlerinin vekalet alarak işlem yapma yetkisi alınmıştır. Bunun sebebi ise genel olarak avukatların yapacağı işi avukatlara bırakmaktır. Yargı Reformu Stratejisi Belgesi kapsamında tazminat alma hakkına sahip kazazede ve ya kazada vefat eden kişinin annesi, babası, eşi, çocukları ve nişanlısı avukat aracılığı ile haklarını talep edebilecektir.

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Kanunu’na karşı faaliyet gösteren firmalara günümüze 23 kamu davası açmıştır. Bu davaların çoğu hapis cezası ile sonuçlanmış birçoğu da halen devam etmektedir.

Hasar Danışma Firmalarının güvenilirliği ile alakalı birçok şikayet bulunmaktadır. Bu firmaların birçoğu tazminat alacaklısı mağduru ortada bıraktığı aşikardır. Bunun önüne geçebilmek amacıyla yasal olmayan Hasar Danışma Şirketleri ile değil alanında uzman üzerine eğitim alarak kendini geliştirmiş avukat ile çalışılmalıdır.

  •  “Avukatlık yetkilerinin başkaları tarafından kullanılmaması” başlıklı 63. maddesini açıkça ihlal eden bu firmalar, mağdur ve acılı vatandaşlarımızı yanlış yönlendirerek maddi ve manevi zararlara uğratmaktadır.

Türkiye Barolar Birliği’nin, Avukatlık Kanunu’na aykırı faaliyet gösteren firmaların yasal olmadığını ve faaliyetlerini sürdürmelerinin önüne geçilmek için yürütülen çalışmalar sonucunda bir kazanım elde edildiğini Ağustos 2021’de duyurmuştu. İlgili açıklamayı bıraktığım linkten görebilirsiniz.

https://www.barobirlik.org.tr/Haberler/duyuru-202138-81895

Birçok baro başkanı da konuya ilişkin açıklamalar yaparak sürecin takipçisi olacağını bildirmiştir. Sakarya Barosu hasar danışmanlık firmalarına değil avukata danışın açıklamasını yapmıştır. Konuya ilişkin çalışma başlatan Sakarya Barosu şehri billboard ile donatmış sosyal medya çalışması yapmıştır.  http://www.sakaryabarosu.org.tr/haber/1542/baro-hasar-danismanlik-sirketlerine-degil-avukata-danisin.html

Aksaray Barosu hasar danışmanlık firmalarını saadet zincirine benzetmiş ve bu zinciri kıracaklarını ifade etmiştir. Bunların bir şirket olmadığını örgüt olduklarını ifade etmiştir.

 Araç Hasar Danışmanlık

Gelişen çevre ve teknoloji gereği ulaşım oldukça önemli bir konumdadır. Ulaşımın ve nüfus oranının fazla olmasına karşın trafik kazaları da oldukça sık gerçekleşmektedir. Trafik kazalarında ölüm ve ya yaralanmanın gerçekleşmediği sadece araçların hasar aldığı kazalara maddi hasarlı trafik kazası denilmektedir. Maddi hasarlı trafik kazalarında trafik sigortası olup olmadığı önem arz etmektedir. Trafik kazalarında trafik sigortaları kazadaki kusur oranlarına göre ödeme yapmaktadır.

Trafik sigortaları ile iletişime geçmek için alanında uzman bir avukat ve ya hasar danışma firmaları ile çalışmaktaydı. Avukatlık Kanunu madde 63’e göre ‘Avukatlık Yetkisini Başkalarının Kullanılması’na aykırı olduğu gereğiyle, hasar danışma firmalarından bu yetki alınmıştır. Kaza mağdurlarının vekalet vererek işlem sürdürme yetkileri asıl iş sahibi avukatlara bırakılmıştır.

Hasar Merkezi Nedir?
Hasar Merkezi Nedir?

 Hasar Merkezi Nedir?

Hasar merkezleri diğer tam isimleriyle Hasar Danışma Şirketleri, sigorta türünde ve sigorta hukukunda mağdur ve sigorta şirketleri arasında uzlaşmayı sağlayan, mağdurdan vekalet alarak tazminat taleplerinde ve tazminata ulaşabilmelerinde yardım sağlamaktaydı. Ancak Hasar Merkezleri Avukatlık Kanunu madde 63 ‘Avukatlık yetkilerinin başkaları tarafından kullanılması‘ ihlal ettiği gereğince vekalet alarak işlem yapmaları sonlandırılmıştır. Yargı Reformu Stratejisi Belgesi kapsamında mağdurun vekalet vererek işlem yapma yetkisi avukatlara tanınmıştır.

2022 yılına göre hasar danışmanlık maaşları özel sektör ve kamu da farklılık göstermektedir. Maaşlar firmalara göre değişkenlik göstermektedir. Kimi firma da düşük maaş verilirken bazı firmalara daha yüksek maaş verebilmektedir. Günümüz Hasar Danışmanı Maaşları ortalama 6550 TL den başlayıp 1160 TL ye kadar çıkmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ARAYIN