Tren Kazası Tazminat Davası

Tren kazası tazminat davası, son yıllar ülkemizde sıkça aranan sorgular arasında yer alıyor. Bunun sebebi ise son yıllarda artan ‘’Tren kazaları’’. Tren kazası sonucunda fiziksel veya ruhsal açıdan hasar almış bireylerin tren kazalarında maddi ve manevi tazminat alma hakkı vardır.

Tren Kazası Tazminat Davası

Taşımacılık hukuku statüsü çerçevesinde bilgilendirme yapmakta fayda var; demir yollarında meydana gelen kazalar her ne kadar farklı gibi görünse de kara yollarında meydana gelen kazalar ile benzer hukuki statüye sahiptir.

TCDD eli ile yürütülen ve devletin tekelinde yer alan demiryolu taşımacılığında oluşabilecek maddi hasarlı veya ölümlü tren kazalarında TCDD, ’Özel hukuk hükümlerine bağlı olan kuruluş ve bir tacir sıfatıyla sorumlu’’ dur.

Ölümlü Tren Kazası Tazminatı
Ölümlü Tren Kazası Tazminatı

Ölümlü Tren Kazası Tazminatı

Ölümlü tren kazalarında, TCDD’nin ve devletin seyahat edenlere karşı sorumluluğu vardır. 6102 sayılı TTK’nin 914. Maddesi, demir yolu kazalarında devletin sorumluluğunu belirtmiştir. Ölümlü tren kazası tazminatı hakkında ise ‘’ Taşıyıcı, yolcuların kazaya uğramalarından doğacak zararı tazmin eder’’ ibaresi yer almaktadır. Yani, kaza sonucunda devlet, kazazedelere veya yakınlarına tazminat ödemek zorundadır.

Yaralanmalı Tren Kazası Tazminatı
Yaralanmalı Tren Kazası Tazminatı

Yaralanmalı Tren Kazası Tazminatı

Tren kazası sonucunda yaralanan kişi, TCDD tarafından yapılacak olan tren kazası tazminat hesabı başvurusu ile süreçte ilk adımını atmış olur. TCDD, yaralanmalı tren kazası tazminat hesabı yaparken şu hususları dikkat alıyor;

  • Kamunun kusur oranı,
  • Kişinin fiziksel olarak uğramış olduğu zararlar,
  • Engellilik ölçüsü,
  • Kişinin yaşı,
  • Kaza zamanındaki geliri

Çorlu Tren Kazası Tazminat Davaları

Bir Başka Tren Kazası Çorlu’dan örnekler vererek durumu izah etmeye çalışalım. Yakın dönem olduğu için bilgiler henüz çok taze bu kazayla ilgili. 8 Temmuz 2018 tarihinde meydana gelmişti kaza. 25 kişi hayatına kaybetmiş, 318 kişi de yaralanmıştı. O gün orada yaşanan acılara hepimiz şahitlik etmiştik. Şunu söylemeliyim ki kazayla ilgili bu güne kadar 1 tek kişi bile tazminat alabilmiş değildir. Aradan yıllar geçti tek kişinin bile mağduriyeti giderilemedi. Çorlu Tren Kazası Tazminat Davası ise hak getire şu ana kadar yürütülebilen bir dek çorlu tren kazası tazminat davası yok maalesef.

Çünkü açılan Tren Kazası Tazminat Davası neredeyse tamamı reddedildi. Ceza yargılamasıyla ilgili tartışmalar hala devam ediyor. Mahkeme heyetinde değişikliğe gidildi. Daha doğrusu Çorlu tren kazası mahkeme heyeti kendisi çekildi. Tren kazası bilirkişi raporu ve ortaya atılıp tartışılan konuların hepsi mağdur ve yakınlarını tatmin edecek seviyede değil. Aradan geçen zaman dilimine rağmen tren kazasında ölenlere tazminat ödemesi yapılmadı. Tren kazası 2018, yani Çorlu tren kazası duruşmaları devam ediyor ve ne kadar süreceği ise bilinmiyor…

Tren Kazalarında Tazminatı Kim Öder?

Özetle Tren Kazası Tazminat Davası hakkında şunu söyleyebiliriz. Tren kazalarında muhatap devlet oluyor. Tazminat davalarınızı da yine devlete karşı açıyorsunuz. Muhatabınız silsile şeklinde TCDD ve ilgili diğer kurumlar. Ama trafik kazalarında durum hiçte öyle değil çünkü burada muhatabınız sigorta şirketleri. Ölümlü kazalarda maksimum 45 gün içerisinde tazminatınızı alıyorsunuz yaralanmalı kazalarda ise tedavi süreciniz tamamlandığı anda tazminatınızı alıyorsunuz.

Tren Kazası Tazminat Davası Yetkili Mahkeme

Tren işletmeleri devlet tarafından yapıldığı için tren kazalarındaki tazminat süreci diğer davalardan biraz daha farklı yürütülmektedir. Tren Kazası Tazminat Davası idari yargıda görülür. Tren kazası mahkemesi olağan seyrin dışında ilerler. Normal bir davada olduğu gibi bir seyir beklemek yanlış olur. Sıradan bir dava da hemen davanızı açarak ilerleyebilirsiniz. Ama Tren Kazası Tazminat Davası açmanız öyle kolay değil, kamu işin içine girdiği için izlemeniz gereken bir prosedür vardır.

Tren Kazası Tazminat Davası açabilmek için önce devletin harekete geçmesini beklemelisiniz. Bu zaman dilimini de yasal süre deniyor. Yasal süre dolmadan kaza ile ilgili attığınız her adım karşılık bulmayacaktır. Bir başka söyleyiş ile ret edileceksinizdir.   Yapılan ihtarlara sizi zarara uğratan devlet kurumu karşılık vermez ise bir başka söyleyişle zararlarınız karşılanmaz ise o zaman dava açma yoluna gidebiliyorsunuz.

Ama burada da bir karışıklık söz konusu açacağınız davayı hangi mahkemede açmanız gerektiği ile ilgili de bir netlik yok. Bir örnek vermek gerekirse Yine yakın zamanda gerçekleşen Çorlu Tren Kazası üzerinden gidelim. Çorlu Tren Kazasının ardından mağdur avukatları tazminat davaları için ticaret mahkemesinde, asliye hukuk mahkemesinde ve idari yargıda davalar açtılar. Ancak açılan bütün davaların neredeyse tamamı ret oldu.

Tren kazaları çok sık karşılaştığımız bir olgu değil. Her yıl çok sayıda tren kazası meydana geliyor ancak içerisinde rakam olarak ölü ve yaralı sayısı fazla olan kazalar kamuoyuna yansıyor. 2017, 2018, 2019 ve 2020 yıllarında meydana gelen kazalara baktığımızda 2018 yılında Ankara ve Çorlu’da meydana gelen kazalar öne çıkıyor. Çünkü bu kazalarda ölü ve yaralı sayıları oldukça fazlaydı. Tren kazaları istatistiklerine bakıldığında kazalarında hemen hemen hepsinin insan hatası olduğu göze çarpıyor.

Tren Kazalarında Maddi ve Manevi Tazminat Davaları

Tren kazalarında maddi ve manevi tazminat davaları belli hükümlere bağlanmıştır. Gelişi güzel dava açamıyorsunuz. Belli verilerin zamanla olgunlaşmasını beklemek zorundasınız. Mesela bilirkişi raporu, tren kazalarında bilirkişi raporları hemen çıkmaz. Tren Kazası Tazminat Davası ilgili savcılık makamı soruşturma başlatır. Delillerin toplanması zaten aylar alır. Ve konuyla ilgili alanında uzman bir heyet oluşturularak bunların incelemesi yapması için zemin hazırlanır. Ve savcılığın soruşturması aşamasında bilirkişi raporu tamamlanır.

Tren Kazası Maddi Tazminat

Diğer kazalarda olduğu gibi Tren Kazası Tazminat Davasında da yine aynı kurallar geçerlidir. Maddi olarak kayıplarınızı delilleriyle sunarsınız. Kaza sebebiyle yaşadığınız olumsuzluklar bir bilge ile ispat edilebiliyorsa bunu delilleriyle ortaya koyar ve Tren Kazası Maddi Tazminatınızı talep edersiniz. Mesela tren ile bir sınava gidiyordunuz ve kaza sonucu bu sınava da katılamadınız. Ancak ilerleyen yıllarda bu sınava girerek kazandınız. Geçmiş yıllarla ilgili tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Ancak bu anlattığım tazminat durumlarını ilgili kurumlardan tahsil edebilmeniz için iyi bir tren kazası avukatına ihtiyacınız vardır.

Tren Kazası Tazminatı Hesaplama
Tren Kazası Tazminatı Hesaplama

Tren Kazası Tazminatı Ne Kadar?

Tren kazası tazminatı ölüm ve yaralanma durumlarında farklılık göstermemektedir. Meydana gelen zarar belli kriterler ışığında konunun uzmanları tarafından hesaplanır. Trafik kazalarında olduğu gibi tren kazalarında da tazminat limitleri her yıl değişmektedir. Ödenecek üst sınırla ilgili her hangi bir genelge bulunmamaktadır. Trafik kazalarında her yıl üst limit iki ayrı dönem olarak belirlenmektedir. Mesela 2020 yılı için 410 bin lira, 2019 için 390 bin lira, 2018 için 360 bin lira, 2017 için 330 bin lira, 2016 için 310 bin lira, 2015 için 290 bin lira, 2014 için 268 bin lira, 2013 için 250 lira olarak belirlenmiştir. Tren kazası sonucu yararlanan bir kişi aşağıdaki giderleri hesap edip, tren kazası tazminatı talebinde bulunabilecektir.

  • Sağlık için yapılmış olan masraflar,
  • Fiziksel zararın ölçüsü,
  • Kazanma gücünün kaybı,
  • Bakıma muhtaç hale gelmesinden dolayı ömrünün sonuna kadar alması gerektiği bakım hizmet bedeli

Şunu da belirtelim; yaralanmalı tren kazası görevli mahkeme, aslında bu konu en çok tartışmaya açık konulardan bir tanesidir. Son olarak ülke gündemine oturan Çorlu tren kazası sonrası açılan bir çok dava ret edilmiştir. Mevzuata ve olaya bakıldığında zararın meydana geldiği yerdeki ya da zarar gören kişinin ikamet ettiği yerdeki Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir. Ancak karşınızda bir devlet kurumu olduğu için dava açılmadan önce uygulanacak bir prosedür vardır.

Tren Kazalarında Tazminat Nasıl Alınır?
Tren Kazalarında Tazminat Nasıl Alınır?

Tren Kazalarında Tazminat Nasıl Alınır?

Tren kazası tazminat davası açabilmek için demir yolu kazasında yaralanma veya ölüm var ise maddi tazminat talep edilebilir. Kazada ölüm meydana geldiyse tren kazası sonucunda vefat eden kişinin yakınları tazminat talebinde bulunabilir. Yaralanma sonucunda ise kişi sadece kendisi tazminat alır. Bilet ile yolculuk gerçekleştiren yolcuların tazminatı ‘’Dahili Sigorta Fonu’’ tarafından karşılanır. Bu tutar hır yıl enflasyon ve diğer veriler göz önünde bulundurularak artar. Tren kazası görevli mahkeme tarafından analiz edildikten sonra bu miktar dışına da çıkabilmektedir.

Tren kazası tazminatı almak için ilk olarak Devlet Demir Yolları ile iletişime geçmeniz gerekir. Daha sonra tren kazası avukatı, sizin adınıza süreci başarılı bir şekilde yönetecektir.

Tren Kazalarında Manevi Tazminat Davası

Tren kazaları sonucunda bireyler tren kazası manevi tazminat davası açabilir. Tren kazası meydana geldikten sonra vefat eden veya yaralanan kişinin yakınları tarafından bu dava açılabilir. Bu davanın asıl amacı, üzüntü ve matemi az seviyelere indirmeye çalışmaktır.

Tren Kazalarında Manevi Tazminat Davası
Tren Kazalarında Manevi Tazminat Davası

Tren kazasının büyüklüğüne göre psikolojik travmalar yaşanabilir. Bu kazalar sonucunda ömür boyu trenlere binemeyecek kimseler olabilir. Manevi tren kazası tazminatı bu durumlara itafen de talep edilebilmektedir.

Hemzemin Geçitlerde Meydana Gelen Tren Kazaları

Yargıtay’ın aldığı kararlara göre hemzemin geçitler, TCDD’nin sorumluluğuna ait değildir. Tren veya araçların kaza yaptığı hemzeminler karayolları üzerine yer alır. Eğer, burada bir kaza olduysa kazayı yapan araç, motorlu araç olarak kabul edilir. Hemzemin geçitte tren kazası, demir yollarında gerçekleşen kaza niteliğine girmez.

Hemzemin geçitte tren kazası

Hemzemin geçitte tren kazasıHem zemin geçitlerde meydana gelen kazalar çoğu zaman trafik kazası olarak değerlendirilir. Böyle durumlarda trafik kazası tazminatı ile ilgili değerlendirme yapmak gerekiyor. Konuyla ilgili yaralanmalı trafik kazası tazminatı makalemize göz atabilirsiniz.

Tazminat hesaplama da yine trafik kazası tazminat hesaplama kurallarına göre yapılacaktır. Özetle hemzemin geçitte meydana gelen kazalar bütün yönleriyle trafik kazası olarak değerlendirilmelidir.

Tren Kazası Avukatı

Tren kazalarında meydana gelen zararlar trafik ve iş kazalarına göre daha farklı bir prosedür izlenmektedir. Son yıllarda yönetmeliklerde yapılan değişiklik ile tren kazalarında meydana gelen zararlardan oluşturulan fon sorumlu olmuştur. Bu alanda yapılacak çalışma daha çok idari hukuk alına girmektedir. Hak verirsiniz ki tren kazaları çok sıklıkla yaşanmıyor. Bu alanda deneyimli avukat olmak için gereken şartlar çokta oluşmuş görünmüyor.

Türkiye’de Tren Kazası Meydana gelen il ve ilçelerimiz

Afyon, Aydın, Adana, Banaz, Bilecik, Batman, Ceyhan, Çorlu, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Edirne, Hatay, İsabeyli, İstanbul, İzmir, Kütahya, Karabük, Konya, Kayseri, Manisa, Mersin, Malatya, Nazilli, Niğde, Osmaniye, Zonguldak, Yenice, Yenimahalle, Uzunköprü, Uşak, Tekirdağ, Tarsus, Sivas, Pamukova, Salihli olarak sıralayabiliriz. Kazanın meydana geldiği bölgelere baktığınız genelde batı bölgelerin yoğunlukta olduğu dikkat çekiyor.

Tren kazasının ne zaman olduğu, tren kazasının nerede olduğu, tren kazasının nasıl olduğu, tren kazasında ölenlerin isim listeleri, tren kazasında yaralananların isim listeleri yaralı ve ölü sayısının azlığı ya da çokluğu Tren kazasında ölenlerin kimliği, prof ya da bir diğer deyişle profesör olabilir, doktor olabilir, mühendis olabilir, Fizikçi olabilir, milletvekili olabilir, makasçı, makinist olabilir, uzay bilimci, uzay mühendisi, akademisyen, bilim adamı, ya da anne, baba, oğul, kardeş, dede, çocuk,  da olabirler, sosyal statüleri ne olursa olsun sonuç yine değişmiyor.

Yine aynı şekilde tren kazasının sebebi makas olabilir, sinyalizasyon hatası olabilir, tren kazası için sabotaj bile düzenlenmiş olabilir hiç fark etmiyor. Olayın boyutları ne olursa olsun değişmeyen bir gerçek var. Tren kazalarında yaşanan ölüm yaralanma ve mağduriyetlerin cezai olarak bir karşılığı yok. Hemen bir örnek verelim Pamukova tren kazasında 37 kişi hayatını kaybetmiş 90 kişide yaralanmıştı. Uzayıp giden yargı süreci, tren kazası raporu, tren kazası bilirkişi raporu, ve yapılan bütün inceleme değerlendirmeler tam 10 yıl sürdü. Ve akıl almayacak şekilde iki makinist suçlu bulundu.

Daha sonra bir tanesinin suçu ertelendi, yani hiçbir cezası olmadı yaptıklarının. Cezaevine girmedi, kamusal hizmet yapmadı vesaire…  Zaten diğer ceza verilen makiniste de 3 yıl gibi bir ceza verilmişti. Çok basit bir suç işleseniz mesela darp, adam yaralama bunların yaptırımı ve cezası çok daha fazla olur. Verilen kararlar ve emsal teşkil edebilecek çok fazla örnek var. Maddi ve manevi olarak da haklarınızı almak en az cezai müeyyide kadar zor. Yine Pamukova’da meydana gelen kazadan örnek verelim. Mağdurların büyük çoğunluğu 14 yılın sonunda haklarına kavuşabilmişti.

Tren kazalarında Ceza Davası Süreci Nasıl İşliyor?

Tren kazalarında ceza davaları oldukça sancılı geçer. Tarafların ve olayın faillerinin belirlenmesi bile büyük bir meseledir. Devlet refleksi ile kazaların soruşturması aşaması biraz da uzayabilir. Ama sonuç olarak kazanın meydana geldiği bölge savcılığı görevlidir. Bilirkişi raporları süreçte belirleyici olur. Bilirkişilerin gösterdiği adres yani suçlu bulunan kişilere yönelik davalar devam eder.

Yine dava bölgedeki mahkemelerde görülür. Ölüm var ise işin içinde ağır ceza mahkemesi yetkilidir. Ama ölüm yok ise bu davalar asliye ceza mahkemelerinde de görülebilir. Tren Kazası Tazminat Davasında süreç biraz daha farklıdır. Davayı açtığınız kurumun merkezi neresi ise orada da açabilirsiniz. Ya da tazminat talep eden kişinin ikamet adresinde de dava açılabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ARAYIN