Kazazedenin Trafik Sigortasındaki Hakları
Trafik Sigortasının Karşıladığı Hasarlar sigorta poliçesinde ayrıntılı olarak yer almaktadır. Kazaya maruz kalan kişi maddi kayıpları için sigorta şirketine dava açmalıdır.
Ülkemizde trafik kaza oranları maalesef oldukça yüksek bir oranda seyretmektedir. Gerek araç ile gerekse yaya olsun her gün kaza haberlerine şahit olmak mümkündür. Peki Kazazedenin trafik Sigortasındaki hakları nelerdir?
Trafik sigortası kaza sonrasında meydana gelen maddi hasarları karşılamak ile yükümlüdür.
Trafik Sigortasının Karşıladığı Hasarlar
Trafik sigortası karşı tarafın zararlarını karşılamak için yapılır. Kendi aracınızda meydana gelen hasarlar yaptırdığınız sigorta tarafından karşılanmaz. Kazaya karışan bir başka araç varsa haklılık payınıza göre zararınızı kusurlu aracın sigortasından tazmin edebilirsiniz.
- Geçici iş göremezlik ödemesi
- Kalıcı iş göremezlik (maluliyet), Yaralanmalı trafik kazası tazminat
- Araç hasarı
- Sağlık giderleri
- Araç değer kaybı tazminatı
- Destekten yoksun kalma tazminatı
- Cenaze ve defin giderleri, vb…
Trafik sigortasından para almak için yukarıda yazılan her başlığın ayrı bir prosedürü vardır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken hasarınızın (ölüm, bedeni hasar, araç hasarı ve değer kaybı) ne kadar olduğunu bilmek önemlidir. Bunun için de trafik kazası tazminat hesaplama yaptırmalısınız.
Bir başka başlık açmak gerekirse otobüs kazası tazminat; Otobüslerde yolcu konumunda bulunan kazazedeler için 3 ayrı tazminat türü vardır. Bunlardan ikisi sigorta şirketleri tarafından karşılanır. 3’üncüsünden ise kazaya karışan firma sorumludur.
Trafik Sigortası Nedir?
Trafik sigortası nedir sorusu kasko ile sıkça karıştırılan bir kavramdır. Trafik sigortası, devlet tarafından bütün motorlu araç sahiplerinin yaptırması zorunlu olan, araç veya şahıslara verilecek zarar karşısında kişileri güvence altına almaktadır. Burada ki anahtar kelime zorunlu olmasıdır. Trafik sigortasının yapılması zorunlu bir durumken, kasko kişilerin isteğine bağlı olarak yapılmaktadır.
Kazazedenin Trafik Sigortasındaki Hakları Nelerdir?
Her gün pek çok kaza yaşanmaktadır. Bu kazalar maddi – manevi hasarla, yaralanma ve vefatlar ile sonuçlanabilmektedir. Bu kazaları önlemek adına bazı yaptırımlar olsa da yine de kazaların önüne geçilememektedir. Kazazedelerin maddi ve manevi tazminat gibi bazı hakları bulunmaktadır.
Kazada tazminattan sorumlu olan kişiler; ruhsat sahibi ve şofördür. Sigorta firması, şartlar dâhilinde kazazedelerin zararlarını ödemekle yükümlüdür. Sigorta firması, hak sahiplerinin zarara ilişkin tespit tutanağını ya da bilirkişi raporunu sigorta merkezine iletilen 15 gün içerisinde başvurunun yazılı olarak cevaplanması gerekmektedir. Belirlenen miktar ile hak sahibine ödeme yapılması gerekmektedir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus, uyuşmazlık olması durumudur. Uyuşmazlık olursa eğer, zarar gören kişinin dava açma hakkı bulunmaktadır.
Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları
Zorunlu trafik sigortası kapsamında geçerli olan zorunlu trafik sigortası teminatları şu şekilde belirtilebilir:
- Maddi zarar teminatı kapsamında, zarar görmüş aracın içinde olan değer kaybı olarak tanımlanmaktadır.
- Sakatlık teminatı, kaza sonrası üçüncü şahıslarda oluşabilecek olan kalıcı sakatlıklar nedeniyle meydana gelecek maddi kayıplardır. Süreli veya süresiz halde çalışamama durumu oluşabilmektedir. Sakatlık teminatı için geçerli bir sağlık kurumundan alınan rapor esas alınmaktadır. Bu teminat içerisinde bakıcı giderleri de bulunabilmektedir.
- Sağlık giderleri teminatı için ise zarar gören kişinin trafik kazasında kaybetmiş olduğu sağlığını tekrar kazanabilmek için yapılan tedavi masraflarının ödenmesidir. Fakat değişiklik yapılmıştır ve bu tedavi masrafları SGK ile karşılanmaktadır.
- Vefat teminatı ise en üzücü olan teminat çeşididir. Kaza nedeniyle vefat eden kişilerin geride kalan yakınlarına ödenecek olan teminattır. Manevi bir tazminattır. Kanun koyucu tarafından öngörülmektedir.
Tedavi giderleri içerisinde bulunan hastane masrafları, ameliyat gibi giderler ayrıca özel bakım giderleri, tedavi sonrası iyileşme giderleri tedavi tazminatı kapsamına girmektedir.
Karşı tarafın aracında oluşan maddi hasarlar trafik sigortasına dâhildir. Kamuya ait mallara verilen zararlar ve kişilerin evleri gibi üçüncü kişilerin mallarına verilen zararlar da trafik sigortasının kapsamına girmektedir.
Sigorta şirketi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiş olabilir fakat tazminat tutarı hak sahibine yeterli gelmeme durumu mevcuttur. Bu gibi bir durum oluştuğu zaman hak sahibi sigorta şirketi ile anlaşma yolunu seçebilir. Bunun dışında anlaşma yoluna gitmeyip, dava yoluna da gidebilir. Önce kabul edilip, sonra yetersiz görülmesi durumunda iki sene içerisinde anlaşmanın iptali istenebilir. Yani kazazedelerin kaza sonrası hakları arasında dava yoluna gitme hakkı bulunmaktadır.
Tazminat ödenmesi için gereken evraklar ise vefat için farklı, sakatlanma ve yaralanma için farklı evraklar istenmektedir. Bu gibi durumlarda evrakların takibinin titiz bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Trafik Sigortasının Ödeme Yapmadığı Durumlar
Kazazedenin trafik sigortasındaki hakları bilinmesi gerektiği gibi trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumların da bilinmesi gerekmektedir. Bu durumlar ise şu şekilde belirtilebilir:
- Araç trafikte seyir halinde değilse trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumlar arasındadır.
- Kaza yapan araçlar aynı kişiye aitse sigorta kapsamında değildir.
- Terör olayları için kullanılan araçları kapsamamaktadır.
- Araç sahibi olan sigortalı, trafik kazasına neden olduysa ve kusurlu bulunduysa bu durumda da sigorta kapsamına girmemektedir.
- Kaza sonucunda kişilerin kâr kaybı varsa yine sigorta ödeme kapsamına girmemektedir.
- Çalınan araçların neden olduğu kazalar bu kapsama dâhil edilmemektedir.
- Bir araç bakım için servise bırakıldıysa ve orada zarar gördüyse trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumlara dâhil edilmektedir. Bu durumdan tamamen servis yetkilisi mesuldür.
- Ve son olarak hız yarışlarına katılan araçların karıştığı kazalar da sigorta kapsamında değildir.
Kazazedenin kaza sonrası hakları arasında sigortalı kişi kazada suçlu değilse ve diğer taraf suçlu olduğunu iddia edip dava açarsa, trafik sigortası sigortalı olan kişinin savunma masraflarını karşılamak durumunda olduğu da bilinmelidir.
>İlginizi Çekebilir: Trafik Kazası Tazminat Hesaplama
Kaza Sonrası Sigorta ve Kusurlu Taraftan Alınacak Haklar
Kaza sonrasında zarar gören kişilerin zararları kazaya sebebiyet veren aracın trafik sigortası tarafından ve araç sahibi ile sürücüsü tarafından karşılanmaktadır. Öncelikle şunu bilmek gerekiyor. Kaza olduğu andan itibaren süreç başlar ve titizlikle takip etmek gerekir. En başta ceza hukuku ile ilgilidir kazanın süreci. Trafik kazası kusur dağılımı, kusurlu tarafların ceza alması tamamen alanında uzman olan trafik kazası avukatı ile üstesinden gelmek mümkündür.
Bir başka başlık ise trafik kazaları aynı zamanda bir iş kazası da olabiliyor. İş kazası tazminatı için farklı bir hukuku yol izlemek gerekiyor. Onun için ilgili makalemizi takip edebilirsiniz.
>İlgili İçerik: İş Kazası Tazminat Davası
İş kazaları alanında çalışan bu dalda uzmanlaşan hukukçulara iş kazası avukatı denilmektedir. Yaşadığınız olayla ilgili hak kaybına uğramamak için alanında uzman kişilerle çalışmanız gerekiyor.