İş Göremezlik Ödeneği – Güncel 2024

İş Göremezlik Raporu Nedir? İş Göremezlik Ödeneği Nedir & Nasıl Alınır?

İş göremezlik ödeneği Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenir. Bu sayede çalışanın hastalık izni süresi boyunca gelir kaybı yaşamaması ve şikayetlerinin ortadan kalkması sağlanmaktadır. İşveren, geçici malullük ödeneği alacak kişilerin ücretlerini ödemez.

İş Göremezlik Raporu Nedir?

  • Kişiler çalışmalarını engelleyebilecek sorunlarla karşılaştıklarında işlerinde aktif olarak çalışamazlar. Çalışamayacak durumda olanlar iş göremezlik raporunun nasıl alınacağını araştırabilirler. Engelli raporu, kişilerin çalışamayacak durumda olduğunu gösteren bir rapordur. İş göremezlik raporu alan kişiler, rapor süresi kadar maaş alırlar. Kendi kusurlarından kaynaklanmayan sağlık sorunları, kişilerin engelli raporu almasına neden olur.
İş Göremezlik Raporu Nasıl Alınır?
  • Engelli raporu alan kişiler çalışmaya devam edemezler. Raporlama dönemi hekimler tarafından belirlenir. Raporlama döneminde insanlar sağlıkları için çalışmazlar. İş göremezlik raporu, iş kazası veya doğum gibi durumları kapsayan bir rapor türüdür. Kişilerin sağlıkları ile ilgili çalışmalarını engelleyen bir durum varsa doktorlar engelli raporu düzenler. Hazırlanan rapor ile kişiler tedavi edilmekte ve iyileşmeleri beklenmektedir.

İş Göremezlik Raporu Nasıl Alınır?

Hayatın her döneminde ya da her anında sağlık raporuna ihtiyaç duyulmaktadır. Vatandaşların raporlara en hızlı ve en kolay şekilde ulaşması için Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarına başvuru yapılmaktadır. Sağlık raporları, rahatsızlıklarınızı belirlemek ve gerekli yerlere gösterebilmek adına alınmaktadır. Sağlık raporlarının da çeşitleri vardır ve alınma amaçlarına göre farklılık göstermektedir.

Sağlık raporlarının alınma amaçlarına göre çeşitleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
• İş göremezlik raporu,
• Evlilik için sağlık raporu,
• Ehliyet için sağlık raporu,
• Bez raporu,
• İşe giriş raporu,
• İlaç kullanım raporu.

İş Göremezlik Ödeneği Nasıl Alınır?

  • Raporunuzu hızlı bir şekilde işverene teslim etmelisiniz. Bu nedenle e-Rapor sistemi için verilen 5 günlük süreyi aşamaz.
  • Raporu aldıktan sonra bağlı olduğunuz SGK’ya haber vermelisiniz.
  • SGK raporunuzu inceledikten sonra onaylamalıdır. Onay gelir gelmez ödemenizi PTT şubelerine veya e-Devlet’te tanımlı banka hesabınıza yaparsınız. Ayrıca SMS veya e-posta ile bilgilendirileceksiniz.

>İlgili İçerik: İş Kazası Maluliyet Oranı Tespiti [/box]

İş Göremezlik Raporu E-Devlet

Sosyal Güvenlik Kurumu işbirliği ile elektronik devlet kapısı üzerinden verilen hizmet sayesinde para raporuna ve ilgili ve güncel bilgilere internet üzerinden ulaşabilirsiniz.

e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra “4A / 4B Engelli Ödemesini Görüntüle” sekmesine tıklayarak sisteme kayıtlı engelli ödeme bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz.

Rapor Parası Alma Şartları

• İş göremezlik raporunun alındığı tarihten önce bir yıl içinde en az 90 gün prim şartı bulunmaktadır.
• Rapor günü 1 veya 2 gün ise Sosyal Güvenlik Kurumu ödeme yapmamaktadır. Rapor süresi en az 3 gün olmak zorundadır.
• Alınan raporda hastalık teşhisi bulunmalıdır.
• Bağlı olunan Sosyal Güvenlik Kurumu’na dikkat edilmeli ve doğru kuruma başvuru yapılmalıdır.

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

İş göremezlik ödeneği için gerekli raporu olan çalışanın, sürecin başlaması için öncelikle aldığı raporu en kısa sürede çalıştığı kuruma göndermesi gerekmektedir. Rapor ne kadar erken iletilirse, işlemler o kadar erken başlar. İşveren, kendisine teslim edilen bu raporu Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmek zorundadır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından incelenir ve çalışan ödemeleri en geç 15 gün içerisinde PTT’ye gönderilir.

Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminde tanımlanmış bir banka hesabı varsa, ödemeleriniz doğrudan banka hesabınıza da gönderilebilir. PTT’ye gönderilen iş göremezlik  ödemenizin ödeme tarihinden itibaren 2 ay içerisinde tarafınıza ulaşmaması durumunda ödemeniz SGK’ya iade edilerek emanet hesaplarına aktarılacaktır.

Sosyal Güvenlik Kurumları sisteminde tanımlanacak banka hesapları;

  • Ziraat Bankası
  • Halk Bank
  • Vakıf Bank
  • Akbank
  • Burgan Bank
  • Fiba Banka
  • Şeker Bank
  • Türk Ekonomi Bankası
  • Garanti Bankası

Genel olarak 45 gün içinde ödemenin gerçekleşmesine özen gösteriliyor. Bunu göz önünde bulundurarak aldığınız raporun parasının aşağı yukarı ne zaman size ulaştırılacağı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Geçici İş Göremezlik Ödeneği Nasıl Hesaplanır?

Ödemenin yapılması için raporun alınması işyerine teslim edilmesi şart. Sonraki süreçte de direkt olarak işveren yükümlülükleri, giriş işlemlerinin tamamlanması sağlanacaktır. Hemen ardından da süreç tamamlandığında Geçici İş Göremezlik Ödeneği raporu alan kişiye verilecektir. SGK tarafından ulaştırılacak olan bu ödeme, sürecin kanuna uygun şekilde işlemesi halinde sorunsuz ulaştırılır. Peki, nasıl hesaplanır?

  • Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı
  • Ayakta tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir.

Aldığınız rapor üzerinden bu hesaplama yöntemi ile ne kadar rapor parası alacağınızı bulabilirsiniz.

>İlginizi Çekebilir: İş Kazası Tazminat Hesaplama [/box]

İş göremezlik ödeneğinizin hesaplanmasında 3 aylık brüt kazancınız ve 3 aylık son prim gününüz ayrı ayrı ücretlendirilir. 3 aylık brüt gelir daha sonra son 3 aylık prim günlerine bölünür. Sonuç, rapor edilen gün sayısı ile çarpılır. Raporun ilk 2 gününün burada ayıklandığını unutmayın. İşvereniniz 2 gün boyunca size gelen rapordan dolayı hiçbir şekilde kesinti yapamayacak.

Rapor Parası Sorgulama

Rapor parası, diğer adıyla geçici iş göremezlik ödeneği, işçinin iş kazası sebebiyle işe gelemediği durumlarda verilmektedir. Rapor parası, işçinin tedavi şekline göre değişkenlik göstermektedir. İşçi, yatarak veya ayakta tedavi görüyorsa, iki tedavinin ödenek tutarları farklıdır.
Rapor parası sorgulama ekranına ulaşımının en kolay yoluna E-Devlet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Daha sonra sırasıyla ‘Sosyal Güvenlik Kurumu’ ve ‘4/A 4/B İş Göremezlik Ödeneği Görüntüle’ sayfalarını açarak sorgulama yapabilirsiniz.
https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme.
Diğer rapor parası sorgulama yöntemi ALO170 hattını arayarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

İstirahat Rapor Parası Nedir?

İstirahat rapor parası, iş kazası, meslek hastalığı ve analık sigortası tarafından işçinin işe gelemediği durumlarda işçiye verilen ödenektir. Bu ödenek Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. İstirahat rapor parası diğer adıyla geçici iş göremezlik parası, işçinin tedavi gördüğü şekle göre farklıdır. İşçi yatarak tedavi görüyorsa günlük kazancının yarısını alırken ayakta tedavi gördüğü durumlarda günlük kazancının yarısını almaktadır.
İş yerinin raporu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesinden sonra kurum 15 gün içerisinde işçiye PTT üzerinden ödeneği yatırmaktadır.

İş Kazası Rapor Parası

Türkiye’de yılda binlerce işçi iş kazası geçirmektedir. Görmek istemediğimiz fakat oldukça kabarık bir tablo olarak kaza sayıları karşımıza çıkmaktadır. İş kazası geçiren işçi, maddi ve manevi yönden zorluk çektiği görülmektedir.
Zorlukların yanı sıra işe gidememe durumu da söz konusu olmaktadır. İşçinin, iş kazası sebebiyle işe gidemediği durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelir tayin edebilmektedir. Bu gelir işçinin tedavi şekline göre verilmektedir. İşçi ayakta tedavi görüyorsa günlük kazancının üçte ikisini, yatarak tedavi görüyorsa günlük kazancının yarısını alabilmektedir.

İş Kazası Rapor Parası Hesaplama

İşyerinin işini gerçekleştirirken kazaya uğrayıp yaralanan veya vefat eden işçi iş kazası geçirmiş olarak kayıtlara geçmektedir. İşveren iş kazasını gerekli kurumlara bildirim yapmalıdır.
İşverenin bildirim yapması gereken kurumlardan biriside Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Kurum sağlık raporunun onaylanması halinde kaza geçiren işçiye tedavi şekline göre ödenek vermektedir. Sosyal güvenlik kurumu yatarak tedavi gören işçiler için günlük ücretinin yarısını verirken, ayakta tedavi gören işçiye günlük ücretinin üçte ikisini vermektedir.

Örneklendirme yapılması gerekirse kaza geçiren işçinin asgari ücret aldığı varsayılarak; yatarak tedavi gören işçiye 83,40 TL, ayakta tedavi gören işçiye 111,20 TL vermektedir. Atlanılmaması gereken hususlardan biride şudur ki; kurum 1-2 günlük rapora ödeme yapmamaktadır. Rapor süresi en az 3 gün olmalıdır.
Rapor parası hesaplanırken dikkate alınan diğer hususlar ise şu şekildedir:
• Raporlu gün sayısı,
• Son üç aya ait toplam brüt ücretler,
• Son üç aya ait prim, ikramiye vb,
• Son üç aya ait toplam prim gün sayısı.

TC Kimlik Numarası ile PTT Üzerinden Rapor Parası Sorgulama

Sosyal güvenlik kurumu PTT üzerinden iş göremezlik ödeneği alamaya hakkı olan işçilere ödeme yapmaktadır. Bu ödenek TC kimlik numarası ile E-Devlet internet sitesi üzerinden sorgulanmaktadır. TC kimlik numarası ile rapor parası sorgulama için izlenecek adımlar şunlardır:

1. E-Devlet internet sitesi,
2. Sosyal Güvenlik Kurumu,
3. 4/A 4/B İş Göremezlik Ödeneği Görüntüle.

https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme, link üzerinden TC kimlik numarası ile sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.

Rapor Ücreti Sorgulama

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan rapor ücreti sorgulamanın iki yolu bulunmaktadır. Birinci yolu TC kimlik numarası ile e-devlet internet sitesi üzerinden erişime açıktır. E-devlet resmi sitesini TC kimlik numarası ile giriş yapılmasının ardından açılan sayfada arama butonuna ‘Sosyal Güvenlik Kurumu’ yazılarak arama yapılır. https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme, bıraktığımız bu link üzerinden internet erişimine ulaşabilirsiniz.
Rapor ücreti sorgulamanın diğer bir yolu ise telefon üzerindendir. ALO 170 hattı arayarak rapor ücretiniz hakkında bilgi alabilirsiniz.

İş Göremezlik

İşçinin sağlık kuruluşlarından temin ettiği sağlık raporunun işverence Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gerekmektedir. Yapılan bildirimin ardından kurum yetkilileri tarafından onaylanmasının ardından işçi rapor günü sayısına göre ödenek almaktadır.

Bu ödenek için internet erişimi üzerinden bilgi alınabilmektedir. İş göremezlik sorgulamaları için E-Devlet resmi internet sitesi üzerinden arama yapılabilmektedir. E devlet resmi sitesine TC kimlik numarası ile kimlik doğrulaması yapılmasının ardından arama motoruna Sosyal Güvenlik Kurumu yazarak bilgilere ulaşabilirsiniz.

Medula İş Göremezlik

Medula sistemi Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulmuştur. Bu sistem internet üzerinden kullanılmaktadır. Medula sistemi alt yapı ile çalışarak işlemleri otomatik hemen kayda aldığı için çok büyük kolaylık sağlamaktadır. Medula sistemi 4 bölümden oluşmaktadır. Bölümlerinin isimlendirmeleri ise şu şekildedir:

  1. Medula Eczacı Sistemi
  2. Medula Doktor Sistemi
  3. Medula Optik Sistemi
  4. Medula Hastane Sistemi

Medula sistemi iş göremezlik raporu alacak işçi için görüştüğü, incelemeye girdiği doktorlara kolaylık sağlamaktadır. İş göremezlik ödeneği için sağlık raporu alacak işçinin hastane işlemlerinin kaydedildiği tüm doktorlarının bilgeye sahip olabilmesi ve kolayca ulaşabilmesi adına kullanılmaktadır.

SGK İş Göremezlik

Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik parası için ilk olarak iş kazası geçiren, meslek hastalığı veya gebelik gibi durumları olan işçinin sağlık raporu alarak işverene teslim etmesiyle başlamaktadır. Daha sonra işveren bu raporu Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmelidir.

Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik raporuna göre yetkili kişilerin onayıyla işçiye bir ödeme yapmaktadır. Yetkili kişiler tarafından raporun onaylanması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu ödeme emrini vererek işçiye, PTT ve kurumun kendisine bağlı diğer anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeneği hesabına aktarmaktadır.

E-Devlet Üzerinden Rapor Parası Sorgulama

İş görmezlik ödeneği, kişinin resmi olarak belge ile geçici iş görmezliğini ispat etmesi durumunda verilir. Bu süreçte ihtiyaç duyduğu geçim parası, SGK tarafından ödenecektir. İş Göremezlik SGK ödemesi, işveren tarafından yapılan yasal girişin ardından belirlenen tarihte ödenecektir. Yasal hak 3 gün sonrasındaki raporların tamamı için geçerlidir. Bunun dışında annelik durumu da ödenecek alınabilecek olan şartlar arasındadır.

E-devlet üzerinden SGK dökümünüz aracılığı ile yapılır. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz üzerinden hemen kontrolünü yapabilirsiniz. Rapor parasını sorgulayarak ödeme hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

E-devlet üzerinde yapılan geliştirmeler ile artık size ait bütün özel durumları internet üzerinden görebilirsiniz. Rapor sorgulamasını E-devlet üzerinden değil de sağlık bakanlığına bağlı bulunan e nabız üzerinden takip edebilirsiniz.

Sürekli İş Göremezlik Raporu Nasıl Alınır?

Rapor almanız için yapmanız gereken, özel ya da devlet hastanelerinde muayene olmaktır. Yaşanan bir iş kazası sonucunda da hemen tedavi sonrasında rapor verilebilir. Kişinin iş yapamayacağının uzman doktor tarafından tespit edilmesinden sonra rapor sunulacaktır. Sizin de bu raporu işyerine ulaştırmanız gerekiyor.

Sürekli iş göremezlik ödeneği iş Kazası geçirmiş olan sigortalının, Meslekte Kazanma Kaybı Oranının tespiti için primin ödendiği Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerinde bulunan İş Kazası Servislerine gitmesi gerekmektedir.

>İlginizi Çekebilir: Heyet Raporu Nedir ve Nasıl Alınır? [/box]

Kurum Sağlık Kurulu’na gönderilen İş Kazası Dosyasında;

Meslekte Karlılık Kaybının Tespiti için Kurum Sağlık Kuruluna gönderilen dosyalarda;

  • İlk iş sağlığı raporu, bu raporun bulunmadığına dair yazılı bir açıklama yoksa
  • Sigortalının askerlikten muaf olması halinde, askeri hastane tarafından düzenlenen detaylı muayene sonuçlarını içeren sağlık raporu (askeri malullük raporu),
  • Olayın iş kazası olup olmadığını açıkça gösteren inceleme raporu ve tutanakları,
  • İş kazası sonrası başvurduğunuz hastanelerde aldığınız tedavi ve ameliyat bilgilerini, epikrizinizi (çıkış özeti) ve varsa ameliyat notlarınızı içerir,
  • Sigortalının tedavisinin tamamlanmasını müteakip, sigortalının son durumunu gösteren “çalışıyor/çalışamaz” tarihini gösteren sağlık kurulu raporu.
  • Dosya, mevcut belgelerin bir kontrol listesini, denetim makamının adını ve imzasını içermelidir.
https://www.youtube.com/watch?v=BFaeBOQZL5g

Geçici İş Göremezlik Nedir?

İşçiler tarafından “parasal raporlama” olarak da bilinen geçici is göremezlik raporu nasıl alınır, işçinin iş kazası, meslek hastalığı veya hastalık veya analık koşulları nedeniyle devamsızlık durumlarında uğradığı gelir kaybının önüne geçmek için ödenir. Yapılan ödeme, tedavi türüne bağlıdır. İşçi yatarak tedavi görüyorsa yevmiyesinin yarısı, ayakta tedavi görüyorsa yevmiyesinin üçte ikisi ödenir.

Ancak işçi, bildirilen tedaviyi uygulamaz ve iş göremezlik oranında artışa veya tedavinin uzamasına neden olursa, kurum yapılacak ödemenin dörtte birini keser ve eksik ödeme yapılır. İş kazası durumlarından birkaçının -meslek hastalığı, hastalık ve analık- birleşmesi durumunda yapılacak ödeme en yüksek oran üzerinden hesaplanır.

İş görmezliğin yasal olarak ispatı size verilen belge ile olacak. Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan sitede Vizite Giriş işlemini yaparak, çalışılmadığına dair bildirim yapılması gerekiyor. Bunun için işveren tarafından giriş işleminin yapılması gerekiyor. Kullanıcı kodu, işyeri şifresi ve güvenlik kodunun girilmesi ile işlem yapılacaktır. Sonrasında iş görmezlik ödeneğinin alınması şahıs için yasal hale gelecektir.

İki Günlük Hastalık Raporunda Ödeme Yapılıyor mu?

5510 Sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası’na göre hastalık raporu ödeneğinin ödenmesine 3. gün başlanır.

Ancak hastalık halinde 3 günlük ücret ödenmesi gerekliliği uygulamada çeşitli tartışmalara yol açmaktadır. İşçilerin hastalık durumunda haklarını kaybetmemeleri için toplu sözleşmeler yoluyla sağlık hizmetleri çerçevesinde adımlar atılmaktadır. Ayrıca 6098 sayılı Borçlar Kanunu ile yeni bir düzenleme getirilmiştir. Kanunun 409. maddesine askerlik veya yasal iş ve benzeri nedenlerle çalıştığı süreye göre kısa bir süre için çalışma fiilini herhangi bir kusuru olmaksızın yerine getirememesi, işveren, aksi belirtilmedikçe, bu süre içinde işçiye adil bir ücret vermek zorundadır.

İş kazası tespiti davası ile de iş görmezlik durumunu netleştirebilirsiniz. Dava aşamasında sürekli iş görmezlik yani maluliyet oranınız netleşecektir.

https://www.youtube.com/watch?v=kYBZE5HBbUA

İş göremezlik ödemesi; meslek hastalığı veya iş kazası gibi durumlarda SGK iş göremezlik raporu mağduriyetine uğramaması için sigortalıya yapılan ödemeyi ifade eder. Ancak çalışanın bu ödemeyi SGK’dan alabilmesi için hasta olduğunu gösteren bir rapor sunabilmesi gerekir. Çalışan; hastalık izniniz süresince işvereninden maaş ödemesi almaz. Bu süreçte SGK rapor parası hesaplama ödemesini çalışana yapar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ARAYIN