Heyet Raporu Nedir, Nasıl Alınır, Kaç Günde Çıkar (Sağlık Kurulu Raporu)

Heyet Raporu (Sağlık kurulu raporu), alanında uzman olan farklı alanlardaki doktorların kişinin sağlık durumu hakkında yazdığı rapordur. Bu makalemizde Heyet Raporu Nasıl Alınır, Sağlık Kurulu Raporu Kaç Günde Çıkar, Heyet Raporu Kaç Gün Geçerli, Devlet Hastanesi Heyet Raporu gibi sıkça sorduğunuz soruları yanıtladık.

Heyet Raporu’nun alınmasının genel sebepleri;

  • Kişinin rizikodan dolayı oluşan bedeni hasarının tespit edilmesi,
  • Mevzuatta sağlık kurulu raporu alınmasının öngörülmüş olması,
  • Tek bir hekimin yetkisi dışında kalan bir hususta rapor hazırlanması gerekliliğidir.

olarak nitelendirilebilir.

Sağlık Kurulu Raporu Nedir?

Sağlık kurulu raporu, alanında uzman olan farklı alanlardaki doktorların, kişinin sağlık durumu hakkında yazdığı rapora verilen isimdir. Sağlık kurulu raporu birçok alanda gerekebilir. Örnek olarak;

  • İşe girme,
  • Devlet memuru olma,
  • Silahlı ve silahsız özel güvenlik,
  • Silah ruhsatı almak,
  • Üniversite kaydı,
  • Yurt dışında çalışmak veya eğitim almak,
  • Huzurevine girmek,
  • Gemi adamı olarak çalışmak,
  • ÖTV muafiyetinden faydalanmak,
  • Trafik sigortası için durum tespiti yaptırmak,
  • Özel eğitime başvurmak,
  • Aşçı vb. mesleklerde çalışmak,
  • Engelli durum tespiti yaptırmak, engelli kimliği almak gibi birçok sebeple sağlık kurulu raporuna ihtiyaç olabilir.

Sağlık kurulu raporu bu yönüyle günümüzde önem kazanmış ve kazanmaktadır.

Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?
Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?

Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?

Sağlık kurulu raporu; Sağlık Bakanlığı onaylı sağlık kuruluşlarından alınmaktadır. Ancak her sağlık kuruluşu bu raporu sağlamamaktadır. Aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • İlgili sağlık kuruluşunda telefon ya da MHRS gibi resmi internet sitesinden randevu alınmalıdır. Randevuya gidilirken hangi sebep ile gidildiğine bağlı olarak bazı evraklar hekimler tarafından incelenmek üzere götürülmelidir.
  • Raporlar daha önce tek tek gezilen doktorlarda tanılar el ile yazılırken artık bilgisayarlı sisteme geçilmiştir. Çıkarılan sağlık kurulu raporları, bilgisayar formatında düzenlenmektedir. Muayenesi tamamlanmış hastalara rapor sonuçları genelde iki hafta içinde teslim edilmeye çalışılır.
Sağlık Kurulu Raporu Nedir?
Sağlık Kurulu Raporu Nedir?

Heyet Raporu Kaç Günde Çıkar?

Heyet raporunun hazırlanma süresi, raporun niteliğine ve hastanenin çalışma hızına göre değişebilir. Genel olarak, sağlık kurulu raporları 45-90 gün içerisinde hazırlanır. Ancak, bazı durumlarda rapor hazırlanma süresi uzayabilir.

Heyet raporu, birden fazla branş hekiminin bir araya gelerek yaptığı değerlendirme sonucunda düzenlenen rapordur. Bu raporlar, genellikle maluliyet, iş göremezlik, engellilik ve askerlik gibi konularda düzenlenir.

Heyet Raporunun Hazırlanma Süresini Etkileyen Faktörler

  • Raporun niteliği: Bazı sağlık kurulu raporları, diğer raporlara göre daha kapsamlı ve detaylı olabilir. Bu tür raporların hazırlanması daha uzun sürebilir.
  • Hastanenin çalışma hızı: Bazı hastaneler, sağlık kurulu raporlarını daha hızlı hazırlayabilir.
  • Raporda görev alan hekimlerin sayısı: Sağlık kurulu raporları, birden fazla branş hekimi tarafından hazırlanır. Raporda görev alan hekim sayısı arttıkça, rapor hazırlanma süresi de artabilir.
  • Raporda gerekli olan tetkik ve muayenelerin sayısı: Raporda gerekli olan tetkik ve muayenelerin sayısı arttıkça, rapor hazırlanma süresi de artabilir.
Sağlık Kurulu Raporu Sorgulama
Sağlık Kurulu Raporu Sorgulama

Sağlık Kurulu Raporu Sorgulama

Kurul raporunu e-devlet sistemi üzerinden sorgulanabilir ve sistem üzerinden raporunuzu indirebilir. E devlet sağlık kurulu raporu sorgulama yapmanız için izlemeniz gereken adımlar ;

  1. E-devlet şifresi
  2. Mobil imza
  3. Elektronik imza
  4. C. Kimlik Kartı
  5. Banka

Rapor sorgulamaları e devlet üzerinden T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile sorgulayabilirsiniz. E devlete giriş yaptıktan sonra e-nabız uygulamasına geçiş yapmanız gerekmektedir. Ya da direk e nabız üzerinden de giriş yapabilirsiniz. Arama kısmına sağlık kurulu yazdığınızda çıkan sekmeye tıklarsanız sistemde kayıtlı olan raporlarınızı görebilirsiniz.

Sağlık Kurulu Raporu Randevu

Sağlık kurulu raporu randevu talebi için Alo 182 hattı aranabilir. Danışma ve randevu hattında ki ilgili kişiye heyet için randevu almak istenildiği ve bölgenin belirtilmesi ile yardımcı olacaktır.

İkinci bir randevu alma yöntemi ise MHRS sistemi üzerinden giriş yaparak randevu sorgulama ile eğer boş randevu varsa talep oluşturulmaktadır. Aksi takdirde boşalan randevu olursa bildirim gelmesi için kayıt yapılmaktadır. Bildirim geldiği anda sistem 1 saatlik süre içerisinde randevuyu sizin için bloke etmektedir. 1 saatlik zaman zarfında e-devlet üzerinden giriş yaparak randevu alınmaktadır.

Sağlık kurulu raporu için gezilecek bölümler;

  1. Dahiliye
  2. Genel cerrahi
  3. Kulak burun boğaz
  4. Göz
  5. Ortopedi
  6. Nöroloji
  7. Psikiyatri
  8. Fizik, tedavi ve rehabilitasyon
Sağlık Kurulu Raporu Çeşitleri
Sağlık Kurulu Raporu Çeşitleri

Sağlık Kurulu Raporu Çeşitleri

Birçok alanda alınan raporların pek çok çeşidi bulunmaktadır.

  1. Tek Hekim Sağlık Raporları
  • E-durum bildirir tek hekim raporu
  • E-sürücü raporu
  • E- sporcu raporu
  1. Sağlık Kurulu Raporları
  • Tam teşekküllü raporlar
  • Engelli raporları
  • Üç uzmanlı sağlık kurulu raporları
  • Kaza tazminat raporları

Trafik kazası sonrası sağlık kurulu raporu almak isteyenler kaza tazminat raporları için başvuru yapmalıdır.

  1. Adli Raporlar
  • Kati rapor
  • Vasi tayini raporu
  • Durum bildirir raporu
  • Tutuklu hükümlü ceza tehiri raporu
  • Türk Ceza Kanunu 32.madde kapsamında ehliyet raporu

Sağlık Kurulu Raporu E-Devlet

Sağlık kurulu raporu, E-Devlet Kapısı içerisinde mevcuttur. Sağlık kurulu raporunuza ulaşmak için, E-Devlet Kapısı üzerinden Sağlık Bakanlığı’nın bulunduğu sekmeye girerek “e-İmzalı Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporları Sorgulama” şeklinde aranabilir.

Sağlık Kurulu Raporu İtiraz Nasıl Edilir?

Kurul raporu alan kişi, kişinin varisi veya velisi raporu isteyen kurum veya rapor sonucu ortaya çıkan hukuki durumdan etkilenen kişi veya kurumlarca itiraz etme hakkı bulunmaktadır. İtiraz dilekçesi ve sağlık raporu ile itiraza konu olan sağlık kuruluşunun bağlı bulunduğu il sağlık müdürlüğüne başvuru yapar. İl sağlık müdürlüğü ise bu durumda il dışı hakem hastane görevlendirmesi yapabilir. Eğer itiraz eden kişi, askerlik sorumluluğuna tabii ise, müracaatlarını Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin sağlık raporlama itiraz bölümündeki usul ve esaslara yönelik olarak kişinin itiraz süreci yürütülür.

  1. Sağlık raporu alacak kişi engelli ise, engelli kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşları listesinde yer alan Sağlık Bakanlığına bağlı en yakın sağlık kuruluşuna gönderilir.
  2. İtiraz edilen sağlık raporu ile rapordaki kararlar aynı ise sağlık raporu kesinleşir.
  3. İl sağlık kuruluna sunulan sağlık raporu ile itirazı olan rapor arasında farklılık olması halinde kişi rapor için itirazda bulunulan ilin il sağlık müdürlüğünce Yataklık Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nin 29’uncu maddesi gereğince en yakın hastanelerden birine sevk edilir.
  4. Bölge Hakem Hastaneleri tarafından verilen kararlar bu noktada sağlık raporunu kesinleştirmektedir.
  5. Bölge Hakem Hastane tarafından belirlenen hastaneler, ikinci raporu düzenleyen hastanelere göre, itiraza konu olan branşın eğitim kliniği düzeyinde olması tercih sebebi olmaktadır.
  6. İtiraz edilen sağlık raporunu düzenleyen hastane engelli sağlık raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşları listesinde yer alıyor ise kişi veya kişiler Sağlık Bakanlığına bağlı en yakın hastane birimlerine sevk edilirler.
  7. Rapor bölge hakem hastanelerinden birinde düzenlenmiş ise kişi diğer en yakın bölge hakem hastanesi olan bir hastaneye sevk edilir.
  8. İtiraz edilen sağlık raporu ve itiraz sebebi aynı yönde olan sağlık raporu kesinleşir.
  9. Sağlık raporları arasında eğer çelişki durumu söz konusu ise en yakın başka bir bölge hakem hastanesine sevk edilir.
  10. İl Sağlık Müdürlüğü tarafınca raporu tanzim etmesi amacıyla yeni bir kişi gönderilir. Son olarak bölge hakem hastanesi tarafından alınan karar kesindir.
  11. Sağlık raporu isteyen kişinin dilekçesi veya rapora olan itiraz dilekçesinde yazım, imla gibi hatalar var ise veya da boş bırakılan doldurulmayan alanlar var ise bu durumda raporu veren kişi veya kurum tarafından tanzim edilen sağlık hizmet sunucusuna rapor iade edilmektedir.
  12. İlgili olan sağlık hizmet sunucusu raporun iade edilme nedenlerini değerlendirir ve yapılan bir yanlışlık olması halinde düzeltmeyi yapar. Bu durum raporun itiraz edilmesi durumuna başvuru sayısına dahil edilmez.

Sağlık Kurulu Raporu ile Heyet Raporu Arasındaki Fark

Kurul raporu devlet hastanelerinden alınabildiği gibi özel hastanelerden de alınabilir. Sağlık raporu ile heyet raporu arasında fark yoktur. Çünkü heyet raporunun diğer adı sağlık kurulu raporudur. Bu sebepten dolayı ikisi de aynı şeydir.

  1. Bir hastanede sağlık kurulu birimi var ise rapor verebilir.
  2. Hastanenin aynı zamanda gerekli muayene ve hizmet açısından da tam teşekküllü olması gerekmektedir.
  3. Tam teşekküllü olabilmesi için hastanede iç hastalıkları, genel cerrahi, göz-kulak-burun- boğaz gibi bölümlerin olması, nöroloji ve ruh sağlığı gibi birimlerin mevcutta olması gerekir.
  4. Bu birimlerde de aynı zamanda uzman doktorların çalışıyor olması gerekmektedir.

Sağlık Kurulu Raporu Veren Özel Hastaneler

Kurul raporunu pek çok devlet ve özel hastane vermektedir. Sağlık kurulu raporu ücreti özel hastaneler tarafından istenmektedir. İşte sağlık raporu veren özel ve devlet hastanelerden bazıları;

  1. Özel Ankara Cerrahi Tıp Merkezi (Ankara)
  2. Alanya Allaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Antalya)
  3. Kuşadası Devlet Hastanesi (Aydın)
  4. Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi (Balıkesir)
  5. Bartın Devlet Hastanesi (Bartın)
  6. Bitlis Devlet Hastanesi (Bitlis)
  7. Biga Devlet Hastanesi (Çanakkale)
  8. Düzce Atatürk Devlet Hastanesi (Düzce)
  9. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Giresun)
  10. İskenderun Devlet Hastanesi (Hatay)
  11. Özel Çapa Medilife Hastanesi (İstanbul)
  12. Özel Çankaya Tıp Merkezi (İzmir)
  13. Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Karabük)
  14. Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Kastamonu)
  15. Kırklareli Devlet Hastanesi (Kırklareli)
  16. Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Kocaeli)
  17. Konya Numune Hastanesi (Konya)
  18. Manisa Devlet Hastanesi (Manisa)
  19. Özel Mersin Akademi Hastanesi (Mersin)
  20. Özel Acıbadem Bodrum Hastanesi (Muğla)
  21. Özel Medicalpark Ordu Hastanesi (Ordu)
  22. Özel Rize Tıp Merkezi (Rize)
  23. Özel Medar Hastanesi Sakarya (Sakarya)
  24. Çarşamba Devlet Hastanesi (Samsun)
  25. Sinop Atatürk Devlet Hastanesi (Sinop)
  26. Özel Optimed Hastanesi (Tekirdağ)
  27. Özel Medicalpark Karadeniz Hastanesi (Trabzon)
  28. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Van)
  29. Özel Atakent Hastanesi (Yalova)
  30. Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi (Zonguldak)
Sağlık Kurulu Raporu Geçerlilik Süresi
Sağlık Kurulu Raporu Geçerlilik Süresi

Sağlık Kurulu Raporu Geçerlilik Süresi

Sağlık kurulu raporu talep edilen hastane tarafından hazırlanır. Kurul kişinin sağlık durumunu göz önünde bulundurur. Ve her hasta sağlık kurulu için ayrı bir vaka özelliği taşımaktadır. Kişinin sağlık durumuna göre geçerlilik süresi de belirlenmektedir. İyileşme süresi tamamlanan hastalarda süre koyulmamaktadır.

Kişinin sağlık tedavisi devam ediyorsa ve yapılması gereken işlemler varsa rapora bir süre koyulabilir. Bu süre genelde 1 yıl ya da 2 yıl şeklinde olmaktadır.

Sağlık Kurulu Raporu Dilekçesi Örneği

…. DEVLET HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ’NE

Hastaneniz sağlık kurulundan …. Amacı ile sağlık kurulu raporu almak istiyorum.  Gereğinin yapılmasını arz ederim.               

………/………/20……                  

 Adı Soyadı:                   

İmza:

TelNo:………………………………..

Adres :……………………………………………………………………………………….

Sağlık Kurulu Raporu Ne Zaman Sonuçlanır?

Tam teşekküllü bir sağlık raporu 2 hafta içinde hazırlanarak teslim edilir. Ancak sonuçlanma hastanenin özel durumuna göre değişmektedir. Heyet için başladınız ve doktorları gezmeniz 1 günde değil de 1 hafta da bitmedi. İlgili branşın uzman hekimleri sizden yeni tetkikler istedi bu gibi durumlar alacağınız raporun teslim tarihini uzatacaktır. Birçok hastanede de işlemler 1 günde sonuçlanır ve 2 hafta içerisinde rapor sonucunuza ulaşabilirsiniz.

Sağlık Kurulu Raporu Hesaplama

Sağlık kurulu alan bir kişide birden çok hastalık yahut sakatlık mevcut olduğunda, “Balthazard Formülü” denilen hesaplama sistemi ile hesap yapılır. Bu hesaplama adım adım şu şekilde yapılır;

  • Kişinin bütün fonksiyon kayıpları ve oranları tek tek tespit edilir. Bu kayıp oranları yüksekten küçüğe doğru aşağıya doğru sıralanır.
  • En yüksek olan oran %100’den çıkarılır.
  • Bu çıkarma sonrasında kalan miktar ise ikinci sıradaki oran ile çarpılır.
  • Çarpım sonucunda çıkan miktar 100’e bölünür.
  • Bölüm sonucunda çıkan miktar en yüksek kayıp oranına eklenir.
  • Şayet özür ikiden fazla çıkarsa ilk iki oran 1. Sıraya yazılır, 3. Sıradaki oran ise 2. Sıraya yazılarak tekrar hesaplama yapılır.
  • 60 yaş üstü kişilerde Balthazard Formülüne ekstra bir %10 eklenir.

Özür Oranlar Cetveli

Özür durumunun belirlenmesinde ve değerlendirilmesinde hekimler tarafından standart ve objektif bir yaklaşımla hareket edilmektedir. Özürlük halinin ölçütü olarak fonksiyon kaybı ve günlük yaşam aktivitesine etki etmesine bağlı olarak değerlendirilir.

Özür oranı cetveli yayınlanan yönetmeliklere göre değişiklik gösterir. Son durumda yani bir kişi hastaneye kurulu raporu için başvuru yaptığında değerlendirme 2019 Erişkinler için Sağlık Kurulu Raporu Yönetmeliği dikkate alınarak yapılacaktır.

İş kazalarında ise 2008 yılında yayınlanan Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği dikkate alınarak maluliyet oranı tespiti yapılır. Özür oranları cetvelinde yer alan özürlülük kriterleri şunlara göre belirlenmektedir:

  1. Kulak Burun Boğaz
  • Kalıcı işitme engeli
  • Kalıcı iki taraflı işitme engeli
  • Konuşma ve ses
  • Denge
  • Yüz
  • Hava yolu defektleri
  • Koku ve tat duyusu kaybı
  • Çiğneme ve yutma
  1. Zihinsel, Ruhsal, Davranışsal Bozukluklar
  • Zeka işlev bozuklukları
  • Şizofreni ( Paranoid, hebefrenik, katatonik, ayrışmamış, basit tip şizofreni ile post- şizofrenik depresyon ve kalıntılı şizofreni içermektedir.)
  • Şizoaffektif bozukluk ( manik, depresif ve karışık tip)
  • Sanrısal bozukluklar ( paranoya, paranoid psikoz, parafreni tanılarını kapsar.)
  • Atipik veya başka türlü adlandırılamayan psikozlar
  • Yaygın gelişimsel bozukluklar
  1. Geçici Fonksiyon Kaybına Neden Olan Ruhsal Hastalıklar
  • Beyin hasarı, beyin işlev bozukluğu ve bedensel hastalıklara bağlı ruhsal bozukluklar
  • Beyin hasarı, beyin işlev bozukluğuna bağlı davranış bozuklukları
  • Duygudurum bozuklukları
  • Nevrotik, stresle ilgili ve somatoform bozukluklar
  • Psikoaktif madde kullanımına bağlı olarak gelişen ruhsal ve davranışsal bozukluklar
  • Kişilik bozuklukları
  • Cinsel kimlik bozuklukları, cinsel seçim bozuklukları
  • Özel öğrenme bozuklukları
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozuklukları
  • Sebase, ekrin ve apokrin gland hastalıkları
  • Kıl follikülü ile ilgili hastalıklar
  • Ekzematöz dermatitler
  • Çeşitli inflamatuvar deri hastalıkları
  • Psikiyatrik etyolojili deri hastalıkları
  • Deri tümörleri
  • Fotosentetivite ve güneş ışınları ile tetiklenen hastalıklar
  • Eritroderma
  • Pigment bozuklukları
  1. Kalp Hastalıkları
  2. Görme ile İlgili Hastalıklar

Bunlar dışında da çalışma ve günlük yaşamı etkileyen birçok daha hastalıktan dolayı  rapora ihtiyaç duyulmaktadır. Raporu için bu nedenlerden ve daha başka sebeplerle sağlık kuruluşlarına çok sayıda başvuru yapan kişiler vardır. Raporu alabilmek için sağlık heyetine ciddi ve gerçek bir neden sunulmalıdır. Sağlık kurulunca incelenen sağlık sorunu raporun çıkması için gerekli ise kurul tarafından bu rapor verilmektedir. Detaylı bir muayene sonrası bu durum belli olmaktadır.

Yüzde 10 Heyet Raporuna Ne Kadar Ödenir?

Ödenecek tazminatlar yapılan hesaplamaya ve sigorta şirketlerine göre değişiklik göstermektedir. Yüzde 10 heyet raporuna mağdurun yaşı, maaşı ve kusur oranı dikkate alınarak  250 binden 500 bin TL’ye kadar değişen oranlarda ödeme yapılır. 

60 yaş üstü olan kazazedeler orana %10 eklenerek değerlendirme yapılmakla birlikte yüzde 10 heyet raporu tazminatları tüm vücut ele alınarak değerlendirilir. İlgili bölgelerdeki fonksiyon kayıpları değerlendirilerek yüzde kaç kayıp olduğu tespit edilir. Bu şekilde rapor verilir.

Yüzde 5 Heyet Raporuna Ne Kadar Ödenir?

Yüzde 5 heyet oranına 150 bin TL ile 300 Bin TL arasında ödeme yapılabilmektedir. Yapılacak net ödeme tutarını kazazedenin yaşı, maaşı ve kusur oranı belirleyecektir.

Kati Raporu Ne Zaman Verilir?

Kati rapor sorgulamakati rapor alınmazsa ne olur gibi soruların cevabı son derece değişkendir. Çünkü bir mahkeme nedeniyle de sigorta davası nedeniyle de bu rapor verilebilir. Kaza durumunda yaralının fizyolojik ve psikolojik hasarının tespit edilmesi açısından bu raporun verilmesi son derece önemlidir.

Yaralamalı trafik kazası Adli Tıp raporu konusunda süreç mahkemeyle birlikte ilerlediğinden raporun verilme süresi değişiklik gösterebilir. Kazadan sonra en geç 1 yıl içinde kati raporun alınması gerekmektedir. Kazazedenin iyileştiği ya da iyileşemediğini gösteren önemli bir rapor olduğundan hukuki olarak bir tarih

Sıkça Sorulan Sorular

Sağlık kurulu raporu hemen çıkar mı?

Sağlık kurulu raporunun sonuçlanma süresi birçok faktöre göre değişmektedir. Ancak sağlık kurulu raporunun çıkması için en az 45 gün beklenmesi gerekmektedir.

Sağlık kurulu raporunda nelere bakılır?

Sağlık raporu verilmeden önce mağdurun yaralanmasına göre bazı testler hekimler tarafından talep edilebilmektedir. Örneğin: Görme testi, İdrar tahlili testi, Akciğer grafisi, Kan sayımı, İşitme testi.

%40 engelli raporu ne işe yarar?

Sağlık raporu sonucu %40 olan engelli bireyler özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabilmektedir.

Yüzde 8 heyet raporuna ne kadar ödenir?

Yüzde 8 heyet oranına 150 bin TL ile 350 Bin TL arasında ödeme yapılabilmektedir. Yapılacak net ödeme tutarını kazazedenin yaşı, maaşı ve kusur oranı belirleyecektir.

Yüzde 20 heyet raporuna ne kadar ödenir?

Yüzde 20 heyet oranına 300 bin TL ile 700 Bin TL arasında ödeme yapılabilmektedir. Yapılacak net ödeme tutarını kazazedenin yaşı, maaşı ve kusur oranı belirleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu