Trafik kazası heyet raporu, kaza sonrasında meydana gelen maluliyet durumunun tespiti için verilmektedir. Hastanedeki belirli alanlarda uzman doktorların bir araya gelmesi ve trafik kazası maluliyet oranı tespiti ışığında trafik kazası özürlü raporu verilmektedir.
Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kuruluşlarından temin edilen bu raporun birçok konuda belirleyici etkisi bulunmaktadır. Örneğin yaralanmalı trafik kazasına karışan kazazedenin kusurlu araç sigorta şirketinden tazminat alacağı bulunmaktadır. Trafik kazası sigorta ödemesi için tazminat hesaplaması yapılırken; heyet raporu belirleyici faktörlerdendir.

Trafik Kazası Heyet Raporu
Heyet raporu veren hastaneler, İstanbul gibi büyükşehirlerde trafik kazaları sonucu oluşan psikolojik ve fizyolojik hasarın belirlenmesi için kazadan sonra belirlenmektedir. Mağdurların psikolojik ve fizyolojik hasarlarının tespit edilmesi ve bunun resmileşmesi için verilmektedir. Heyet raporu aşağıdaki ana bilim dalları muayenesiyle verilir:
- İç hastalıkları
- Göz
- Kulak Burun Boğaz
- Nöroloji
- Ruh Hastalıkları
- Genel Cerrahi olmak üzere 6 bölümdür.
Bazı durumlarda ana bilimleri değişmektedir. Rapor için hastaneye geldikten sonra matbu dilekçenin doldurulması gerekir.
Heyet Raporu Nasıl Alınır?
Devlet hastanesi tarafından verilen yaralanmalı trafik kazası heyet raporu sigorta şirketi tarafından karşılanır. Trafik kazasından zarar gören, mal kaybını ve bedensel zararını öğrendiği tarihten itibaren belirli zamanlar içinde dava açabilir.
Zarara uğrayan daha geç öğrense bile 10 yıllık bir zaman aşımı söz konusudur. Ölümle sonuçlanan kaza olması durumunda da ölenin yakınları 2 yıl için dava açabilmektedir. Yaralanan şahıs ise bizzat kendisi dava açabilmektedir. Aracın sahibi, sürücüsü ve sigorta şirketine dava açma hakkı vardır. Dava açılırken zararın kati rapor ile kanıtlanması gerektiğinden en önemli resmi belge rapor olmaktadır.
Trafik kazası sağlık kurulu raporu olarak da bilinen bu rapor, kazada sebebiyet veren kişinin karşılaması sonucu devlet hastanesinden alınır.
Trafik Kazası Özürlü Raporu Nereden Alınır?
Trafik kazası özürlü raporu, tedavilerin bitmesi sonucunda verilir. Kazazede tedavilerin sürdüğü bu süreçte iyileşme sürecinde sayılmaktadır. İyileşme süreci; yeni yönetmeliğe göre 1 yıla kadar uzamıştır. Trafik kazasından sonra iyileşme sürecini tamamlamayan kazazedelere sigorta şirketi ödeme yapmaz ve ret verilmektedir.
Trafik kazasına karışan kazazedenin özürlü raporunu alabileceği sağlık kuruluşları arasında;
- Üniversite hastaneleri
- Adli tıp kurumu başkanlıkları
- Eğitim Araştırma Hastaneleri
- Devlet Hastaneleri
- Adli Tıp Ana bilim Dalı Başkanlıkları

Heyet Raporu İçin Gerekli Evraklar
- Başvuru yapan kişiye ait 2 fotoğraf(fotoğraflar sağlık kurullarında çekiliyor)
- Kimlik belgesi,
- Sağlık başvuru formu.
- Epikriz raporları
- İlgili kaza için çekilen röntgen, tomografi vb…
- İlgili kazanın tedavisi için alınan ilaçların reçeteleri
- Adli formlar
- Kaza tespit tutanağı
Heyet Raporu Randevu
Heyet raporu randevu işlemleri MHRS üzerinden yapılmaktadır. Ancak trafik kazası maluliyet oranı hesaplama gibi işlemler için sigorta şirketinin yapacağı başvuru sürecindeki tarih mağdura bildirilmektedir. Bunun için ilgili kurumlardan sevk alınmaktadır.
Üç Uzmanlı Sağlık Raporu Nedir?
En az üç tıp dalının uzmanının onayı olan heyet raporlarından biridir. Üç uzmanlı sağlık raporu trafik kazalarında çok fazla tercih edilmez.

Trafik Kazası Maluliyet Raporu Nedir?
Trafik kazası maluliyet raporu kaza sonucunda yaralanan kazazedeye hekimlerin incelemesi sonrasında verilen resmi bir evraktır. Bu raporla trafik kazalarında yaşanan maddi ve manevi zararların giderilmesi hedeflenecektir. Aracın sürücüsü, sahibi, işleteni ve sigorta şirketi dahil edilerek tazminat davası açılır.
Trafik kazasında hem bedensel hem de mal varlığı açısından zarar gören kişi tazminat isteme hakkına sahiptir. Hukuki dayanak olarak BK. 49 işleme alınmaktadır.
Kaza sonucu sakatlanan ve işini yapmaya engel, uzvunu kullanmaya engel durumlar yaşayan zarar gören maddi ve manevi tazminat davası açarak zararının maddi olarak giderilmesini talep edebilmektedir. Genelde kamu hastanesi olan heyet raporu veren hastaneler tarafından:
- Maddi manevi zararlar
- Bedensel zarar
- Sakat kalma hali
- Ölüm durumlarında verilmektedir.
Trafik Kazası Maluliyet Durumları
Trafik kazası sonucunda alınan hasarlar ‘’Trafik kazası maluliyeti’’ adı altında belirtilmektedir. Trafik kazası tazminat ödemeleri yapılırken bazı belgeler gereklidir. Bunlardan birisi de trafik kazası maluliyet raporudur.
Örneğin; Trafik kazasında kolum kırıldı, tazminat talep ediyorum diye bir hakkınız yok. Trafik kazası sonrası sağlık kurulu raporu kanunda belirtildiği şekilde alınması gerekmektir. Rapor olduğu taktirde kırık ispat edilir ve tazminat talebinde bulunulabilir.
Bu rapor verilirken bazı haller esas alınmaktadır. Bu haller;
- Kişinin sakatlık durumu
- Kişinin vefat durumu
- Fiziksel anlamda zarar görme durumu
- Kişinin maddi zarar uğraması durumu
Trafik Kazası Özürlü Raporu Neden Önemlidir?
Yaralanmalı trafik kazalarında tazminat ödemesi almak için en geç 8 sene içinde dava açılması gerekir. Sigorta şirketinden tazminat alabilmek için trafik kazası maluliyet oranı tespiti sonucunda kati rapor ve iş göremezlik raporları ile birlikte ilk adım atılmaktadır.
Trafik kazası sonrası heyet raporu, herhangi bir fiziksel hasar durumunda sizin gerçekten o hasarı almış olduğunuzun kanıtıdır. Bu raporların asıl amacı; kişinin, yaşanan olay sonucunda hasar aldığını göstermektir.
Adli Tıp Raporu Nedir?
Trafik kazası adli tıp raporu, trafik kazası sonucunda ölüm meydana gelirse vefat eden bireyin yakınları tarafından alınabilir. Trafik kazası tazminatı için adli tıp raporu, ihtiyacınız olan belgeler arasındadır. Adli tıp raporunuz varsa sağlık kurulu raporu almanıza gerek yoktur. Ancak bu durumla ilgili kesin bir kanun ve uygulama yoktur. Bazı sigorta şirketleri adli tıp raporunu kabul edersen bazı sigorta şirketleri bu raporu kabul etmemektedir.
>İlgili İçerik: Adli Tıp Raporu
İş Göremezlik Raporu Nedir?
Geçici iş göremezlik raporu; sigortalı bireyin, iş kazası sonucunda sağlık kurulunun değerlendirmesi çerçevesinde raporda belirtilen süre kadar geçici olarak çalışmama durumunu belirtmek için kullanılan bir belgedir. Tedavinin devam ettiği süre boyunca doktorlar bu raporu vermek zorundadır.
Geçici iş göremezlik ödemeleri ise iş göremezlik yaşanan günden 3 gün sonra başlamaktadır. Geçici iş göremezlik ödeme hesaplama ise şu şekildedir;
- Ayaktan tedavi olursa günlük kazancın 2/3’si kadar,
- Yatarak tedavi olursa kazancın yarısı kadar.
Geçici iş görmezlik ödemesi sigorta şirketleri tarafından karşılanıyor. Kanunda bu durum açık bir şekilde belirtilmiştir. Geçici iş görmezlik ödeneği 5510 sayılı Kanunun 17. maddesine göre düzenlenmiştir.
Heyet Raporu Süreci Nasıl İşliyor?
Trafik kazası sonrasında önce iyileşme sürecinin geçmesi beklenmektedir. Vücudun aldığı hasara göre iyileşme süreçleri değişiklik gösterebilir. Ama kanunla belirlenen iyileşme süreci bütün hasarlar için 1 yıldır. Bu sürenin ardından sigorta şirketiyle iletişime geçerek sağlık kurulu raporu için yönlendirme talep edilir. 2019 Mart ayında yapılan değişiklikle birlikte bireyler kendi istekleriyle rapor alamamaktadır. Sadece Sigorta şirketinin resmi üst yazısı ile Kati rapor alınabilmektedir.
Sigorta şirketine yazılan talepte size yakın olan hastane isimlerini sıralayarak ya da sizin uygun gördüğünüz hastane isimlerini yazarak talepte bulunursunuz. Sigorta şirketi yoğunluğuna göre size geri dönüş yapar ve süreciniz böylelikle başlamış olur.
Birçok mağdur trafik kazası sonrası heyet raporu ne zaman alınır? Sorusuna cevap arar. Kazanın olduğu zamanın ardından tutanaklar tutulur ve olay yerinde fotoğraf çekilir. Tanıklar varsa ifadeleri alınır ve sigorta poliçeleri incelenir. Kaza tespit tutanağıyla birlikte vefat eden ya da yaralananlar hastaneye sevk edilir. Resmi işlemler yapılırken fiziki ve heyet raporu psikiyatri testleri gerçekleşir.
Yani olayın hemen ardından resmi evraklarla birlikte kati rapor alınabilir. Ancak bu raporun kesin olanı kati raporun en geç 1 yıl içinde alınması gerekir. Birçok sigorta şirketi, 1 yıllık zaman dilimi öngörmüştür.
Trafik Kazası için Heyet Raporu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Öncelikle sigorta şirketinden sevk talebinde bulunmalısınız. Daha sonra hastaneye giderken trafik kazasıyla ilgili bütün evraklarınızın yanınızda olması gerekmektedir. Özellikle kaza tespit tutanağı ve adli formaları mutlaka yanınızda getirmelisiniz. Vücudunuzun hasar alan bölgesiyle ilgili yapılan tetkik ve tahlilleri de mutlaka yanınızda getirmelisiniz. Sağlık kurulları yoğun işleyen devlet kurumlarıdır. Her yetkilinin günde onlarca hastayla ilgilendiğini göz önünde bulundurursak, burada size fazlasıyla iş düşmektedir. Doktorlara derdinizi onların anlayabileceği dilden anlatmanız gerekmektedir. Yoksa istenilen sonuca ulaşamaya bilirsiniz. Kaza dışındaki maluliyetlerinizi doktorlara anlatmamanızda fayda var. Çünkü evraklarınız da nerenizde hasar aldığınız ve bununla ilgili yapılan tedaviler detaylarıyla yer almaktadır. Fazladan aldığınız puanların size hiçbir faydası olmayacağı gibi sürecinizi uzatma ihtimali de yüksektir. Sağlık Kurulunda sadece kazadan dolayı aldığınız hasarları değerlendiriniz.
Trafik Kazası İçin Alınan Heyet Raporu Neden Ret Edilir?
- Sigorta şirketlerine yapılan başvurularda en çok ret sebebi yasal süredir. Buna fazlasıyla dikkat etmeniz gerekmektedir. Kanundaki yasal süre 1 yıldır. 1 yıl dolmadan alınan heyet raporları sigorta şirketleri tarafından kabul edilmez.
- İkinci bir itiraz sebebi ise fazladan verilen puanlardır. Sigorta şirketleri kendi bünyelerinden bulunan uzmanlar ya da dışarıdan hizmet aldıkları kurumlar tarafından sizin epikriz ve kazaya ilişkin tedavi evraklarınızı inceleterek durumun ne olduğunu anlamaya çalışır. Ve sizin ne kadar bir rapor alacağınızı az çok biliyorlardır.
- Tedavinizle ilgili evraklar tam olarak şirkete teslim edilmediyse yine ret yiyebilirsiniz. Çünkü aldığınız heyet oranı ile bağlantı kurulamayabilir. Arada eksik tedavi evrakı varsa bu sigorta şirketleri için şüpheli bir durumdur. Bir örnek üzerinden açıklarsak daha iyi anlayacaksınız. Mesela kazada ayağınız kırıldı. Ve kırık sebebiyle bir devlet hastanesinde operasyon geçirdiniz ancak sıkıntılarınız gitmediği için ikinci bir operasyon daha geçirmek zorunda kaldınız. Eğer bu ikinci ameliyatın evrakları eksikse size ödemeyi yapacak ilgili şirket bu evrakları görmek isteyecektir. Eğer bu evrakları tamamlamazsanız ödemenizi alamazsınız.
- Çoğu zaman omurilikte oluşan fıtıklar kaza ile illiyet bağı kurulamadığından kabul edilmez. Bunun için izlemeniz gereken bir yol var ancak zahmetli ve oldukça zordur. Alanında uzman trafik kazası avukatının üstesinden gelebileceği bir iş olduğunu söyleyebiliriz.
Heyet Raporuna İtiraz Edilirse Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?
Sigorta şirketleri bazen kati raporu inceler ve gerekli gereksiz buna itiraz edebilir. Burada şirket ile uzlaşma yolunu tercih edebilirsiniz. Ama yok ben davamda haklıyım ve zaman önemli değil diyorsanız ikinci bir hastane için sevk isteyebilirsiniz. Ancak ikinci hastane ile de süreç tamamlanmayacaktır. Son olarak bir de hakem hastane tayin edilecektir. Ve tam 3 kez sağlık kurulundan geçmiş olacaksınız. Bu hem çok uzun bir zaman demektir. Hem de sinirleriniz yıpranacaktır.
Trafik Kazası Sonrası Heyet Raporu
Kati Raporu genel olarak hastanede belirli bir bölgeden kaza sonrası alınabilmektedir. Adli tıp raporu ise hekimin düşüncesini ve görüşünü yansıtan rapora denmektedir. Kaza sonrası iyileşme süresi tamamlandıktan sonra tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınan durum bildirir raporu sizin bedeni hasarınızı ortaya koyacaktır. Trafik kazası ceza davası ve tazminat davalarında heyet raporu belirleyici bir evraktır.

Trafik Kazası Sonrası Heyet Raporu Nasıl Alınır?
Bazı bireyler tarafından merak edilen heyet raporu nasıl alınır adlı soruyu yanıtlamak gerekirse; tam teşekküllü bir hastane ya da devlet hastanesinde yer alarak tedaviye başlanmış olmasının ve sonucun ise alınmadığının belgesi çıktığında aracın kayıt olmuş olduğu sigorta şirketi kati raporu karşılamaktadır.
Bu sigorta şirketi tarafından tazminat gibi ödemeler de karşılanmaktadır. Kaza olduğu esnada eğer başka bir araç çarpmışsa bir diğer aracın şoförü durumu kontrol ederek kazaya sebep olan kişi tarafından tahsil de edilmektedir. Evrak yönünden sahtecilik olmaması sebebi ile bu raporun süresi uzun tutulabilmektedir. Kazaya sebebiyet veren alkol ya da hız limiti aşımları gibi tedbirsizlikler de ön planda tutularak cezalar ona göre bakılarak tespit edildikten sonra verilmektedir.
Heyet Raporu Hangi Bölümden Alınır?
Heyet raporu ücreti mağdur eden tarafın ödemesiyle tam teşekküllü olarak alınmaktadır. Heyet raporu örnekleri Dahiliye, Genel Cerrahi, Göz, Ortopedi, Psikiyatri, KBB, Nöroloji, ve Fizik Tedavi bölümlerinden alınmıştır.
Trafik kazası sonrası kişinin sağlık durumunda kalıcı olarak ortaya çıkan sorunların giderilmesi mümkün olmadığında kati raporda belirlenir ve ilgili işlemler yapılır.
Heyet Raporu Kaç Günde Çıkar?
- Trafik kazası heyet raporu süresi 3-4 gün içinde hazırlanır. En fazla 7 iş günü sürer.
- Heyet raporu geçerlilik süresi 90 gündür.
- Sağlık Bakanlığı onayı olan tüm hastanelerden kati rapor alınır.
Heyet raporu en fazla kaç gün alınır sorusunun cevabı da 90 gündür. Ancak raporun türüne göre bu süre değişir.
Tam teşekküllü sağlık kuruluşlarında yer alan bilgiler kapsamında kati raporun düzenlenmesi mümkün olmaktadır. Özellikle evlilik, işe giriş ve engellilik gibi durumlarda da rapor istenmektedir. Bu durumda da benzer uygulamalar yapılır.
Heyet Raporu Hangi Günler Alınır?
Hafta içi mesai saatleri içinde hastanelere gidilerek belli branşlarda muayene olunur. Raporun hazırlanması da en fazla 7 iş gününü bulur. Bu süre zarfında kontroller için hastaneyi arayabilir ya da e-devlet üzerinden kontrol yapabilirsiniz.
Heyet Raporumu Nereden Görebilirim?
Heyet raporunun görülmesi için öncelikle eksiksiz olarak tüm tetkikleri yaptırmalı ve tüm testlere girmelisiniz. Sonraki süreçlerde e-devlet heyet raporu sorgulaması yapabilirsiniz. Bunun için e-devlet şifrenizle sisteme girmeniz gerekmektedir. İlgili sistem girişlerini yaptığınızda raporunuzu kısa sürede alarak, e-imzalı şekliyle görmeniz mümkün olmaktadır.

Heyet Raporu Sorgulama
Birçok resmi işlemde olduğu gibi heyet raporu sorgulama işlemlerini de e-devlet heyet raporu üzerinden takip edebilirsiniz. Sisteme kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaparak ilgili sorgulamayı gerçekleştirebilirsiniz.
Heyet Raporu Ne İşe Yarar?
Trafik kazalarında yaralanan yaralının tazminat alabilmesi için heyet raporu almak şarttır. Bu yüzden tam teşekküllü sağlık kuruluşlarından bu raporun temin edilmesi gerekmektedir. İlaç raporu almak isteyen hastalar söz konusu olduğunda da bu tür bir raporun alınması gerekir. Ancak trafik kazaları söz konusu olduğunda bu raporun kullanım amacı farklı olacaktır.

Heyet Raporu İtiraz
İş kazası ve trafik kazası gibi durumlarda heyet raporu alınması son derece önemlidir. Bazı durumlarda tazminat alabilmek, malulen emekli olabilmek gibi gereksinimlerde raporun alınması gerekir. Bu işlemleri yapmak için kaza sonucu bireyin özür oranının ortaya çıkması ya da kalıcı hasar olması halinde resmi bir belgeye ihtiyaç vardır.
Bu da sağlık kurumlarındaki uzman hekimlerin yaptıkları değerlendirme ve muayene sonrası oy çokluğuyla verilen bir rapordur. Raporun oluşturulmasında önemli olan birçok değişken vardır. Bunları hazırlarken tam teşekküllü sağlık kuruluşlarından başvuru yapılması gerekmektedir.
Oluşturulan rapora itiraz edilebilir. Bu durumda yeniden değerlendirme yapılır. Heyet raporuna itiraz süresi 30 gündür. 30 gün içinde itirazınızı yazılı olarak yapmanız gerekmektedir.
Trafik Kazası Geçici İş Görmezlik Ne Demektir?
Geçici iş görmezlik trafik kazası yüzünden meydana gelen bir durum olmaktadır. Bu durum için de tazminat davası açılması oldukça mümkündür. Ama bu durumda asıl önemli olan kaza esnasındaki suçlunun siz olmamasıdır. Trafik kazaları gün geçtikçe artış göstermektedir. Son 5 yılda ise yüzde 10 daha fazla artmış olmaktadır. Bu kazaların olmaması ve önlemesi amacı ile tedbir alınması gerekmektedir.
Bu gibi can ve mal kaybı yaşanmaması adına hem bireysel olarak tedbirler almamız gerekmekte hem de toplumsal açıdan tedbirler alarak aracı sürmemiz gerekmektedir. Toplu olarak tedbir alınması için bireyin ilk kendinin tedbir alması ve diğer tedbir almayan kişilere ise örnek bir vatandaş olması da gerekmektedir. Böylelikle can, mal kaybı yaşanmayacaktır.

Trafik Kazalarının Meydana Gelmesindeki Temel Nedenler Nelerdir?
Aslında birçok kaza tedbirsizlik ya da kötü alışkanlıklar gibi nedenler üzerine olmaktadır. Trafik kazalarının meydana gelmesindeki temek etkenler;
- Alkollü araç sürmek
- Emniyet kemeri takmamak
- Araba sürerken telefon ile konuşmak
- Araç sürerken hız limitinden fazla hız yapmak
- Yayalara öncelik vermemek
- Kar ya da yağmur durumlarında tedbirsiz araba sürmek
Bu gibi durumlar kazaya yol açmaktadır. Bazı tedbirler küçükte olsa alınmadığı zaman çok büyük kayıplar yaşatmaktadır. Bu tedbirler ise alınmadığı zaman; can kaybı, sakatlık, psikolojik bozukluk ya da maddi açıdan zarar verme olasılıklarını arttırmaktadır. Kullanılan araçta tek olmayabilirsiniz bu sebeple diğer bireyin hayatını tehlikeye atmamak, kayıp vermemek amacıyla tedbirleri göz önünde bulundurmanız oldukça önemlidir.

Trafik Kazası Sonrası Adli Tıp Raporu Nedir?
Kaza sonrası ya da herhangi bir olay sonrası yaralanma, ölüm ve hukuki olarak sonuçlanan durumlardaki adli soruşturmaya denmektedir. Trafik kazası adli tıp raporu makamlar olarak hekimlerden ve uzman bilirkişilerden istenmektedir.
Bu rapor içinde herhangi bir evrak sahteciliği ya da haksızlık olacak durumların engellenmesi amacı ile uzatılması mümkün olmaktadır. Bu rapor için bilgiler toplanarak dosya haline getirilerek resmi bir konuma hitap edecek şekilde hekimlerce biçimlendirilerek hazırlanmakta ve dosya olduğu gibi hiç değişim yapılmadan teslim edilmektedir. Tam teşekküllü hastane veya devlet hastanelerinde yer alınarak bu rapora ulaşılmaktadır.

Trafik kazası Adli Tıp Raporu Kaç Günde Çıkar?
Trafik kazası Adli Tıp raporu kaç günde çıkar sorusuna cevap arayanlar için bu süre 3-4 gündür. Hastanedeki yoğunluğa göre rapor verilme süreci değişebilir. Kati raporların çıkması biraz daha uzun sürebilmektedir. Ancak bazı durumlarda raporun çıkarılması için gereken sürecin uzun olduğu bilinir. Mesela ölümlü kazalarda raporlardaki hata oranlarının fazla olduğu bilindiğinden kesinlik için Adli Tıp incelemesinin yenilenmesi gerekebilir.
Trafik kazası Adli Tıp raporu zorunluluğu olan durumlarda sürecin yoğunluk sırasına göre değerlendirilmesi söz konusudur. Bu durumda raporun çıkması bazen 3-4 ayı bulabilmektedir. Trafik kazası Adli Tıp raporuna itiraz da mümkündür. Ancak sürecin çok da hızlı işlediği söylenemez.
Yüzde 10 Heyet Raporuna Ne Kadar Ödenir?
Ödenecek tazminatlar yapılan hesaplamaya ve sigorta şirketlerine göre değişiklik göstermektedir. Yüzde 10 heyet raporuna mağdurun yaşı, maaşı ve kusur oranı dikkate alınarak 250 binden 500 bin TL’ye kadar değişen oranlarda ödeme yapılır. 60 yaş üstü olan kazazedeler orana %10 eklenerek değerlendirme yapılmakla birlikte yüzde 10 heyet raporu tazminatları tüm vücut ele alınarak değerlendirilir. İlgili bölgelerdeki fonksiyon kayıpları değerlendirilerek yüzde kaç kayıp olduğu tespit edilir. Bu şekilde rapor verilir.
Yüzde 5 heyet oranına 150 bin TL ile 300 Bin TL arasında ödeme yapılabilmektedir. Yapılacak net ödeme tutarını kazazedenin yaşı, maaşı ve kusur oranı belirleyecektir.

Trafik Kazası Meslekte Kazanma Gücü Kaybı
Trafik Kazası Meslekte Kazanma Gücü Kaybı
İş Hukukunda kanuna aykırı olaylar sonucu bedensel ve zihinsel kalıcı hasar durumuna trafik kazası meslekte kazanma gücü kaybı ya da sürekli iş göremezlik adı verilir. Bu durumlar:
- Organ zayıflaması
- Kalıcı izler
- Psikolojik zararlardır.
- Organ kaybı
Bir de mal varlığında kayıplar vardır; bunlar da tazminat olarak talep edilebilir.
Kişinin yaşamını ve işini devam etmesini engelleyen birçok sağlık sorunu gibi bu kazaların sonucundaki yitimler Yargıtay kararlarında efor kaybı tazminatı olarak adlandırılmaktadır. Heyet raporlarında bu hasarlar yazar. Davalı kişi heyet raporu itiraz ederek gerekirse yeniden rapor alınmasını talep edebilir.
“7021 sayılı Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği’nin 5. Maddesinde ise;
“(1) Sigortalı ve hak sahiplerinin çalışma gücü kaybı oranları ile Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların iş kazası sonucu meslekte kazanma gücü kaybı oranları tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye;
a) Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri,
b) Devlet üniversitesi hastaneleri,
yetkilidir. “

Trafik Kazası Maluliyet Oranı Tespiti
Alacağınız tazminatın belirlenmesi maluliyet oran tespiti ile mümkün olacaktır. Maluliyet oran tespiti için farklı yollar tercih edilebilir. En sağlıklı yol trafik kazası veya sigorta avukatının yönlendirmesi ile yapılan oran tespitidir. Sigorta şirketleri de maluliyet oranlarını kendi adli tıp uzmanı doktorlar ile de tespit edebilmektedirler. Bu uygulama henüz ülkemizde yeni yeni gelişmektedir.
>İlgili İçerik: İş Kazası Maluliyet Oranı Tespiti <
Heyet Raporu Puan Cetveli
Yasal yargılamalar ve sıhhi incelemelerden sonra heyet raporu puan cetveli üzerinden 0 ila 100 arasında değerlendirme yapılır. Oranlar kişinin hasar durumuna göre değişiklik göstermektedir.
Balthazard cetveli kullanılarak hesaplanan özürlülük derecesi için %100’den çıkarılır. Çarpımın yüze bölünmesinden çıkan en yüksek özür oranının eklenmesiyle özür oranı bulunur. Özrün ikiden fazla olması durumunda formül yine tekrarlanır.
Sağlık Kurulu kararları oy çokluğuyla alınır. Oyların eşit olması halinde başkanın kullanıldığı oy yönünde karar alınmış sayılır.
Heyet Raporu Psikiyatri Testleri
Heyet raporlarında alınan psikiyatri testleri son derece önemlidir. Özellikle Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri adı verilen kişilik envanterleri doldurulması gerekmektedir. Bazı durumlarda ise kaza mağdur kişinin psikolojisini ciddi oranda etkiler. Bu durumda psikiyatri raporu alınır ve bu farklı bir rapordur.
Sağlık Kurulu Raporu
Trafik kazalarında alınan rapor sağlık kurulu raporu olarak da adlandırılır. Trafik kazası sağlık kurulu raporu kati rapor ile eş değerdir. Sadece isim olarak farklı adlandırılır.
>İlgili İçerik: Sağlık Kurulu Raporu <

Kati Rapor Nedir?
Trafik kazalarında yaralanma olması halinde yaralının iyileştikten sonraki durumunun belirlenmesidir. Trafik kazası kati raporu adli tıp uzmanı tarafından verilir. Adli tıp uzmanı kaza sonrasında sizi görev yaptığı bölgeye (hastane, adliye vb. ) çağırır ve yapılan muayenenin ardından kati rapor düzenlenir.
Kati rapor ile sağlık kurulu raporu adli tıp uzmanı tarafından verilen farklı raporlardır.
- Kati rapor olayın gerçekleşmesinin hemen ardından alınırken; sağlık kurulu raporu iyileşme sürecinin tamamlanması ile alınan raporlardır.
- Kati rapor; ceza davaları için kullanılırken; sağlık kurulu raporu tazminat davaları için kullanılmaktadır.
- Kati rapor da oran dereceleri 1-6 arasındayken; sağlık kurulunda oran yüzdelik olarak belirlenmektedir.
Kati Raporu Nasıl Alınır?
Kati rapor için süre şartı yoktur. Savcılık ve karakol işlemlerinin hızına göre kati rapor talep edilir. Kati rapor trafik kazası ceza davası sürecinde kullanılmaktadır.
Kati raporun alınması için sorumlu savcılık kolluk kuvvetine dilekçe yazarak durumu bildirir. Sorumlu kolluk kuvveti ise kazazedeyi adli tıp uzmanının çalıştığı yere davet etmektedir. Yapılan inceleme ve değerlendirmelere göre kazazedeye 1-6 arasında kati rapor oranı verilmektedir.
İlgili İçerik: Kati Rapor

Kati Raporu Ne İşe Yarar?
Kati rapor günlük ne kadar kesinlik işaret etmeyen durum varsa bunların giderilmesini sağlar. Kazadan hemen sonra kesin olmayan raporlar verilir. Bu raporların yaralının tazminat alması için kati rapor ne zaman verilir sorusunun cevabı, hasta kesin olarak iyileştikten sonradır. Çünkü bu noktadan sonra kalıcı hasar varsa bu hasarın giderilmesi sağlanacaktır.
Bu raporda özür dereceleri belirlenip yazılmıştır. Yani kazadan sonra yaralanmanızın kalıcı olup olmadığı, bu durumun sizi nasıl etkilediği resmi olarak belgelenmiştir. Bu yüzden tedaviden sonraki süreç dikkate alınır. 1 yıl içinde iyileşmeniz gerçekleşmez ya da hasarlı olursa rapordaki derece oranına göre tazminat alırsınız.
1 yıllık sürecin yasal zorunluluğu yoktur. Bu sadece iyileşme süresinin sonrasıdır. Yani tedaviler bitmişse rapor almak için başvurunuzu yapabilirsiniz.
Kati Raporu Ne Zaman Verilir?
Kati rapor sorgulama, kati rapor alınmazsa ne olur gibi soruların cevabı son derece değişkendir. Çünkü bir mahkeme nedeniyle de sigorta davası nedeniyle de bu rapor verilebilir. Kaza durumunda yaralının fizyolojik ve psikolojik hasarının tespit edilmesi açısından bu raporun verilmesi son derece önemlidir.
Yaralamalı trafik kazası Adli Tıp raporu konusunda süreç mahkemeyle birlikte ilerlediğinden raporun verilme süresi değişiklik gösterebilir. Kazadan sonra en geç 1 yıl içinde kati raporun alınması gerekmektedir. Kazazedenin iyileştiği ya da iyileşemediğini gösteren önemli bir rapor olduğundan hukuki olarak bir tarih belirlenmemiştir.
Yaşamsal Tehlike Kati Rapor Örneği
Yaşamsal tehlike kati rapor örneği, bilirkişi raporuna itiraz edebilmenin en etkili yollarından biridir. Sıkça yapılan hatalı tespitler bu raporlar üzerindedir. Birçok Yargıtay kararı da bulunan bu değerlendirmelerde birçok detayın göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
>İlgili İçerik: Kati Rapor
Trafik Kazasında İlamsız İcra Neden Başlatılır?
İlamsız icra, trafik kazalarında maddi zarar ve trafik kazası maluliyet oranı tespiti için alınan ekspertiz raporlarına karşılık zarara uğrayan tarafından kazaya neden olanın zararı karşılaması için başlatılır. Bilirkişi inceleme yapar ve icra takibi başlatılır. Zarar talep edilerek süreç başlatılmış olur. İlamsız icra takibinde itiraz süresi 5 gün, ödeme süresi de 10 gündür.
- İlamsız icra takibi kanunda belirlenmiştir
- Alacaklının yapacağı takip talebidir
- Fiili haciz işlemi yapılarak borçlunun malları satılabilir
- İlamsız icralarda herhangi bir mahkeme kararına gerek yoktur
- Alacaklı olan kişinin beyanı yeterli olacaktır.
- İcra dairesine gidilerek borcun varlığı ve takip talebinde bulundurulur.
İcra işlemlerinizi işinde uzman icra avukatı ile takip etmeniz sizin için daha sağlıklı olacaktır.