Trafik Kazası Tazminat Davası

Trafik Kazası Tazminatı; kaza sonrası  meydana gelen zararların giderilmesi amacıyla açılır. Trafik kazalarında maddi tazminattan sigorta şirketi sorumludur. Manevi zararlar ise kazaya sebebiyet veren sürücü ve araç işleteni tarafından karşılanmaktadır.

Trafik kazalarında tazminat taleplerinin oluşması için belli aşamaların gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Kaza sonrası meydana gelen zararlar;

Başlıkları altında toplanabilir. Her zarar için ayrı bir yol izlenmeli ve trafik kazası tazminat hesaplama olayın içeriğine göre yapılmalıdır. Örneğin maddi hasarlı kazada süreç kazanın hemen sonrasında başlar. Araç ilgili servise çekilir. Bağımsız bir eksper ataması yapılarak araç zararı tespiti yapılır. Sigorta onayından sonra araç tamiri başlar.

Trafik Kazası Tazminat Davası

Tıbbi tedaviden rehabilitasyona kadar, trafik kazası mağdurları, çeşitli nedenlerle trafik kazası tazminatı talebinde bulunabilir. Deneyimli bir avukat, başarılı bir dava açmanıza yardımcı olabilir. Bir talepte bulunma hakkınızın olup olmadığını öğrenmeniz oldukça basit ve hızlıdır. Tek gereken, trafik kazası avukatından  yardım almaktır. Trafik kazası iddiaları, diğer tarafından tartışılabilir ancak deneyimli bir avukat, hak ettiğiniz tazminatı almanız konusunda size destek olacaktır.

Trafik kazasında meydana gelen yaralanmanız için tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Tazminat talebinde bulunabilmeniz için aşağıdakilerden biri olması gereklidir:

  • Başka bir sürücünün hatası ya da konsantrasyon eksikliği
  • Yetersiz aydınlatma ya da çukurlar nedeniyle kötü zemin koşulları
  • Belirsiz trafik işaretleri
  • Yakın bir alandaki bir şenlikten çıkan duman gibi yolda çıkan dikkat dağıtıcılar

Aşağıdaki durumlarda da bir trafik kazası tazminatı talebinde bulunabilirsiniz:

  • Hatasız ya da kısmen hatalı olmak
  • Yolcu konumunda olmak

Özetle trafik kazalarında tazminat talebinde bulunabilmeniz için önce haklı konumda olmanız gerekmektedir. Kazalarda kusur değerlendirmesi bu sebeple yapılır.

Trafik Kazası Tazminat Alma Şartları
Trafik Kazası Tazminat Alma Şartları Nelerdir?

Trafik Kazası Tazminat Alma Şartları

Hasar ya da yaralanmaya maruz kalan taraf, doğrudan hasara neden olan tarafın sigorta şirketinden trafik kazası tazminatı talebinde bulunabilir. Hasar, bir trafik ihlali ile bağlantılı olarak meydana gelirse, tazminat da doğrudan sigorta şirketinden talep edilebilir. Bu, talep sigortalı ve şirket arasında çözüme kavuşturulursa, uyuşmazlığın mahkemeye taşınmasına gerek olmadığı anlamına gelir.

Yaralanmanın sürücü ya da yolcu dışında, başka bir kişi tarafından meydana gelmesi durumunda, kazaya karışan tarafların herhangi bir sigorta şirketinden trafik kazası tazminatı talep edilebilir. Tazminat talepleri; zarar gören tarafın hasar ve sonuçlarından haberdar olduğu tarihten itibaren dava açma hakları vardır. Ya da sigorta şirketi ile uzlaşma yolu tercih edilebilir. Tazminat talebi, her durumda hasar ve yaralanmadan sonraki 8 yıl içinde sunulmalıdır. Aksi takdirde, zamanaşımına uğramaktadır ve davacı tazminat talep etme hakkını kaybetmektedir.

Aracın karıştığı kazayla ilgili olan taraflar haklılık durumlarına bakılarak tazminat talebinde bulunabilirler. Buna; yayalar, bisiklet sürücüleri, motosiklet sürücüleri ve araç yolcuları da dahildir.

  • Tüm trafik kazalarında en önemli faktör kazaya karışan ya da kazadan zarar gören tarafların haklılık paylarının olmasıdır. Bu durum da bilirkişi raporları ile ortaya çıkacaktır.

Kısmen hatalı olduğunuzu düşünüyorsanız, yine de bir hak talebinde bulunabilirsiniz. Ancak, her bir taraf için kararlaştırılan sorumluluk miktarına bağlı olarak trafik kazası tazminatı alabilirsiniz.

Trafik Kazası Tazminatı Hesaplama

Alabileceğiniz kaza tazminat miktarı; yaralanmanın ciddiyetine ve maruz kaldığınız geçmiş ve gelecekteki mali kayıp ve harcamalara bağlı olarak değişecektir.  Hesaplama yapılabilmesi için, tüm faktörlerin göz önünde bulundurulması önemlidir. Çünkü burada dikkate alınacak çok fazla faktör vardır. Genel olarak bu faktörler, ikiye ayrılmaktadır: genel ve özel hasarlar.

Genel zararlar, günlük hayatı etkileyen durumlar için tazminat miktarıdır. Özel zararlar; kazanın doğrudan bir sonucu olarak meydana gelen kayıplar ve harcamalar için ödenecek tutardır. Bu; maaş kaybını, tıbbi tedavi ve bakım maliyetlerini içermektedir. Tazminat hesaplama yapılabilmesi için bütün zararların tek tek ortaya çıkartılmış olması gerekmektedir.

İlgili İçerik : Trafik Kazası Tazminat Hesaplama 

Bu tip kazalarda, manevi tazminat talebinde bulunmak da mümkündür. Ancak, manevi tazminat alınabilmesi için bazı belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar, kazaya bağlı olarak değişiklik gösterebileceğinden, kazanın özel durumu dikkate alınarak hareket edilmelidir.

Trafik kazası tazminatı kalemleri içerisinde manevi tazminat önemli bir yer tutar. Manevi tazminattan sigorta şirketi sorumlu değildir. Karşı tarafın araç işleteni birinci derece de manevi tazminat davasının tarafıdır.

Trafik Kazası Tazminat Arabuluculuk
Trafik Kazası Tazminat Arabuluculuk

Trafik Kazası Tazminat Arabuluculuk

Arabulucu, kendini her iki tarafa da tanıtır. Ayrıca, herkesin davadaki rolünü bilmesini sağlar. Arabuluculuğa, genellikle avukatlar da katılır. Çoğu zaman davalı, arabuluculuğa gelmeyebilir. Ancak, bazen katılmaları gerekir.

Bir trafik kazasına karıştıysanız, mahkemeye gitmeden, karşı tarafla anlaşmazlığı çözmek için arabulucu ile çalışabilirsiniz. Trafik kazası tazminatı arabuluculuk ile çözülebilir. Bir anlaşmaya varırsanız, bunu yasal olarak bağlayıcı hale getirebilirsiniz.

Trafik Kazası Tazminat Bedeli Ne Zaman Alınır?
Trafik Kazası Tazminat Bedeli Ne Zaman Alınır?

Trafik Kazası Tazminat Bedeli Ne Zaman Alınır?

Bir trafik kazası tazminatı alabilmeniz için kaza sonucunda bir zararınızın olması gerekmektedir. Kaza sonrasında ilgili belgeleri eksiksiz bir şekilde sigorta şirketine teslim etmeniz gerekmektedir. Alacağınız tazminat tutarı, evrakların eksiksiz olarak teslim edilmesinin ardından 15 gün içerisinde ödenmelidir. Aksi takdirde yasal yollara başvurabilirsiniz.

Trafik Kazası Tazminat Başvuru
Trafik Kazası Tazminat Başvuru

Trafik Kazası Tazminat Başvuru

Davalıya iddiayı bildirerek işleme başlanır. Trafik kazalarına bağlı yaralanmalar; yumuşak doku yaralanmaları ve kırıklardan, daha ciddi omurga ve beyin yaralanmalarına kadar değişebileceğinden, süreç, iddialar arasında farklılık gösterecektir.

İlgili İçerik: Trafik Kazası Sonrası Sigorta Şirketine Başvuru 

Sürecin başlatılabilmesi için,  izlemeniz gereken bazı prosedürler vardır. İlk olarak kaza ile ilgili adli süreçleri tamamlamalısınız. Daha sonra ise sigorta şirketi ile iletişime geçebilirsiniz. Kazanın ardından başlatılacak soruşturma kolluk kuvvetleri tarafından tamamlanır. Adli formlar, ifade tutanakları, kaza tespit tutanağı vb… evraklar dosya haline getirilerek savcılık makamına teslim edilir.

Bu aşamadan sonra trafik kazası için hukuku süreç başlar. Savcılık dava açılıp açılmayacağına karar verir. Kaza da ölüm ve yaralanma var ise kamu davası açılır. Ancak ciddi bir hasar yok ise tarafların şikayeti dava seyrini belirleyecektir.

Bütün şartların sağlanması durumunda, talebiniz trafik kazası tazminatı arabuluculuk aracılığıyla çözülebilir ve uzlaşma sağlanabilir. Uzlaşma sağlanmaması durumunda, davanız mahkemeye intikal edecektir.

Trafik kazalarında Rücu dosyaları fazlasıyla kabarıktır. Sebebi ise alkollü araç kullanımı, ehliyetsiz direksiyon başına geçmek olarak sıralayabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ARAYIN