İş Yerinde Kalp Krizi İş Kazası Sayılır mı? – Güncel 2024

İş Yerinde Kalp Krizi İş Kazası Mıdır?

İş yerinde kalp krizi iş kazası sayılır mı? sorusunun cevabı noktasında çelişkili kararlar mevcuttur. İşyerinde geçirilen kalp krizi iş kazası olarak değerlendirilmektedir. İş kazası geçirildikten sonra belli yapılması gereken basamaklar vardır. Kazaya ilişkin tutanaklar tutulur, iş kazası bildirimi yapılır, olay SGK müfettişleri tarafından incelenir ve meydana gelen kazanın iş kazası olup olmadığına öncelikle karar verilir.  İş Yerinde Kalp Krizi Geçirmek, iş kazası kriterleri doğrultusunda değerlendirme yapıldığında kalp krizi geçirmek iş kazası gibi görünmüyor. Bu konuyla ilgili yerel mahkemelerin verdiği çelişkili kararlarda söz konusudur. Ancak Yargıtayın verdiği kararlar işyerinde meydana gelen kalp krizleri kusursuz sorumluluk ilkesine dayanak gösterilerek iş kazası olarak değerlendirilmiştir.

İş Yerinde Kalp Krizi İş Kazası Mıdır?

İşçi işyerinde kalp krizi geçirip hayatını kaybettiyse ya da malul kaldıysa bu iş kazası sayılır. İş kazası sayılabilmesi için çalışan kişinin mutlaka sigortalı veya sigortasız bir yerde çalışması gerekir. Sigortasız olsa bile resmi olarak karşınızda muhatap olarak bir işyeri olması gerekmektedir.

İş Kazasının Şartı Nedir?

İşyerinde kaza meydana geldiğinde bazı durumlarda iş kazası sayılırken bazı durumlarda ise iş kazası sayılmaz. Şimdi sizlere iş kazasının şartlarından bahsedeceğiz. İşte iş kazasının şartları aşağıdaki gibidir;

  • Kişinin mutlaka sigortasının olması gerekir ve iş kazasını işyerinde yaşaması gerekir.
  • Yapmakta olduğu iş sebebi ile kaza oluşması
  • İşyeri nedeni ile başka bir yere işveren tarafından gönderilmesi ve orada iş kazası geçirmesi, emziren ve hamile kişilerin izinli sayıldıkları zamanda iş kazası geçirmesi
  • Sigortası bulunan ve kaza yapan kişinin servisle eve giderken veya gelirken iş kazası geçirmesi

İş yerinde kalp krizi geçirmek

İş yerinde kalp krizi geçirmek

İşyerinde Kalp Krizi Geçirmek

İşyerinde başınızı her türlü olayın gelebileceği gibi kalp krizi geçirmekte oldukça doğal ve hayatın akışına uygundur. Bir örnek üzerinden ilerleyelim. Diyelim ki, işyerinde hastalandınız, nasıl normal bir süreç işleyecek ise kalp krizi geçirmek de aynıdır. Raporu, paranızı ve bütün haklarınızı sonuna kadar alabilirsiniz. Ya da vefat durumunda yakınları tazminat davası açabilirler.

Kalp Krizi İş Kazasının Kusur Oranı Yargıtay

İş kazalarıyla ilgili en önemli süreçlerden bir tanesi de kusur oranı tespitidir. İş kazalarının kusur tespiti diğer olaylardan farklı değerlendirmeye tabiidir. Kazalarda en çok tartışmanın olduğu konu da yine kusur üzerine de mağdur olan işçi tarafı da işveren tarafında itirazları bu yönde olur. İşte bu itirazlar mahkemece boyunca devam ettiği gibi anlaşmazlıkların üst mahkemeye de taşındığı da olmuştur. İş kazalarına bakan Yargıtay kurullarının bu yönde değerlendirmesi mevcuttur.

İş kazası sayılan kalp krizi sonucu geçirilen iş kazasına ilişkin Yargıtay 21. Hukuk Dairesi’nin 2016/14169 Esas 2017/7907 sayılı kararını incelemekte fayda var. Kusura ilişkin Yargıtay’ın yaptığı en kapsamlı değerlendirmelerden bir tanesidir.

>İlgili İçerik: İş Kazası Avukatı [/box]

İş Yerinde Kalp Krizi Geçirmek Manevi Tazminat
İş Yerinde Kalp Krizi Geçirmek Manevi Tazminat

İş Yerinde Kalp Krizi Geçirmek Manevi Tazminat

Kalp krizinin iş kazası sayıldığı durumlarda manevi tazminattan da söz edilebilir. Yaralanmalı olan kalp krizi sonuçlarında mağdur işçi kendisi ilgili yetkili kurumlara manevi tazminat davası açabilir. Ölümle sonuçlanan kalp krizi iş kazalarında ise ölen kişinin yakınları işverene manevi tazminat davası açabilirler.

İş Yerinde Kalp Krizi Tazminatı

Kalp krizi geçirmek işçinin sorumluluğunda ya da isteyerek yaptığı bir durum değildir. Kalp krizi geçiren işçinin sorumlulukları bulunduğu işyerine aittir. Kalp krizi sonucunda işçinin başına ne geldiğine göre tazminat talebinde bulunulabilir.

Kalp krizi kaçınılmazlık

Kalp krizi kaçınılmazlık

Kalp Krizi Kaçınılmazlık

Bütün önlemlerin alınmasına karşın önüne geçilemeyecek durumlar kaçınılmazlık ilkesi ile açıklanır.

İş kazalarında kaçınılmazlık ilkesinden hareketle kusur dağılımı verilen son karar ile tartışmalara nokta koyulmuştur. T.C. Yargıtay 21. Hukuk Dairesi E. 2019/5246 K. 2020/975 T. 20.2.2020 tarih ve sayılı kararı ile kaçınılmazlık ve iş kazası irdelenmiş her iki tarafında olayda kusursuz olmasından yola çıkılarak. Zararın tek bir tarafa yüklenmesinin hukuk ve adaleti zedeleyeceği ifade edilmiş. Ve zararın paylaştırılması gerektiği yönünde hüküm kurmuştur. Yargıtay’ın son kararlarında kaçınılmazlık yönünde görüş bildirilen bilirkişi raporları sonucunda kusur dağılımımın işçi %40, işveren ise %60 kusurlu olarak değerlendirilmiştir.

 İş Kazasının Süresi Ve Bildirimi

İş kazası geçiren bir kişinin kısa zaman içerisinde SGK’ya bildirilmesi gerekir. Sigortası bulunan ve iş kazası geçiren kişiler;3 gün içerisinde iş kazasını bildirmeliler. 3 gün içerisinde bildirme yapılmaz ise iş yerine yönelik cezai yaptırım uygulanabilir. Bu sebeple iş kazası geçirdikten sonra kısa zaman içerisinde bildirilmesi gerekir. İş kazası bildirimi unutulmamalıdır ki işverenin sorumluluğu altındadır. Kalp krizi geçirmek, aynı kapsamda değerlendirilir. Bildirilme zorunluluğu vardır.

>ilgili İçerik: İş Kazası Bildirimi [/box]

İş Kazası Bildirimi Nasıl ve Nereye Yapılır?

İş kazası bildirimi nasıl ve nereye yapılır konusu birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Birçok kişi günümüzde iş kazası geçirmekte ve tazminat haklarından yararlanmalıdır. İş kazası geçiren kişinin muhakkak kısa zaman içerisinde bildirme işlemini yapması gerekir. İş kazası geçiren kişi işverene belge vermelidir. İşveren ise 3 gün içinde bu belgeyi sosyal güvenlik kurumuna bildirmelidir.  Sosyal güvenlik kurumunun e-bildirim programı vardır. E-bildirim programından bildirim girilmelidir. İşte detaylar;

  • Sigortası bulunan ve iş kazası geçiren kişi; TC kimlik numarası, ad soyadı, doğum tarihi, sicil numarası, iş yerinin ismi, görevi, meydana gelen kazanın saati ve tarihi gibi bilgileri doldurması gerekir ve aynı zamanda alt kısmına imzasını atması gerekir. Bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması önemlidir.
İş Yerinde Kalp Krizi Geçiren Kişi Kaç Gün İçinde Başvuruda Bulunmalıdır?
İş Yerinde Kalp Krizi Geçiren Kişi Kaç Gün İçinde Başvuruda Bulunmalıdır?

İş Yerinde Kalp Krizi Geçiren Kişi Kaç Gün İçinde Başvuruda Bulunmalıdır?

İş kazası birçok kişinin başına gelmektedir. Genelde makinalar sebebi ile kişi zarar görünce iş kazası sayılır ve iş kazası tazminatı haklarından faydalanması gerekmektedir. Birçok kişi bu şekilde etkilenir. Fakat sigortalı çalışan bir kişi işyerinde kalp krizi geçirince de iş kazası sayılıyor.

Peki, iş yerinde kalp krizi geçiren kişi kaç gün içinde başvuruda bulunmalıdır? Kalp krizi geçiren bir kişi veya bu kişinin ailesi 3 gün içerisinde bilgilendirilmelidir. İş kazası geçiren kişiler tazminattan yararlanabilir. Bunun için iş kazası formunun eksiksiz ve yanlışsız bir şekilde doldurulması gerekir. Başvuru yapıldıktan sonra incelenir ve daha sonra kısa zaman içereside sonuçlanır.

İş Yerinde Olan Bütün Kazalardan iş yeri Sorumlu mudur?
İş Yerinde Olan Bütün Kazalardan iş yeri Sorumlu mudur?

İş Yerinde Olan Bütün Kazalardan İşyeri Sorumlu mudur?

İş yerinde olan bütün kazalardan iş yeri sorumlu mudur bu konu merak edilmektedir. İş yerinde birçok kaza meydana gelebilir. İş yerinde meydana gelen kazalardan iş yeri sorumludur. Fakat bu kişilerin mutlaka sigortalı bir işte çalışması gerekir.

İş yerinde bir kişi kalp krizi geçirmişse buda iş kazası olarak tanımlanır ve kişi başvuruda bulunduğu zaman tazminat alır. Hatta emziren anneler veya hamile anneler izne ayrıldıklarında başlarına bir kaza meydana geldiğinde buda iş kazası sayılmakta ve kişiler başvuruda bulunduklarında belirli bir miktar tazminat almaktadır. Tazminat almak için mutlaka kısa zaman içerisinde başvuruların tamamlanması ve bildirimlerin gönderilmesi gerekir. 3 günü geçtiği zaman hiçbir anlamı kalmayabilir ve kişi tazminat hakkından yararlanamayabilir.

Kalp Krizi Meslek Hastalığı
Kalp Krizi Meslek Hastalığı

Kalp Krizi Meslek Hastalığı

İş kazası sonucunda yaralanan ve hayatını kaybeden kişilerin değerlendirmesi ilgili birimler tarafından yapılır. İş kazası – meslek hastalığı olarak ayrı bir değerlendirme yapmak gerekirse kalp krizi sonucu işyerinde vefat eden veya yaralanan kişinin meslek hastalığı ile ilgili illiyet bağı kurmak için ekstradan bir çaba harcamaya gerek yoktur. Çalışanın kalp krizi geçirmesi iş kazası olduğu gibi meslek hastalığı olarak da değerlendirilebilir.

>İlgili İçerik: Meslek Hastalığı Tazminat Davası [/box]

İş Yerinde Kalp Krizi Kıdem Tazminatı

Kalp krizi geçiren işçi, artık çalışamayacak durumda ise bütün işçilik haklarını alarak iş yerinden ayrılabilir. Peki işçinin işçilik alacakları nelerdir? Kıdem Tazminatı, İhbar Tazminatı, Fazla mesai ücreti, Bayram tatilleri, Resmi tatillerde çalışmış ise bunların parasını işyerinden talep edebilir. Yıllık izin kullanılmadıysa yine yıllık izin parası da işverene ödenmelidir.

Kıdem tazminatı hesaplama, fazla mesai hesaplama ve çalıştığınız resmi tatillerde ne kadar tazminat alacağınızı hesaplamak için ücretsiz hesaplama araçlarımızı kullanabilir. Ya da bizi arayarak ücretsiz danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz. İşyerinde kalp krizi geçirmek kıdem tazminatı ile sonlandırılabilir.

>İlginizi Çekebilir: İş Kazası Tazminat Hesaplama [/box]

 

İş Yerinde Kalp Krizi Geçirmek Bilirkişi Raporu

İş yerinde geçirilen her kazanın ardandan bir hukuk süreci başlatılmışsa konuyu alanında uzman bilirkişiler inceleyerek rapor hazırlarlar. Kalp krizi vakalarında bilirkişi rapor süreci bir vakaya dayanmaktan ziyade mevcut durumu değerlendirir. O sırada işyerinde bir hekim var mıydı, 112’ye ne zaman haber verildi, kalp krizi geçiren işçiye ne zaman müdahale yapıldı? İşçinin iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri kapsamında değerlendirmesi gibi hususlar tetkik edilir.

Kalp Krizi İş Kazası Yargıtay

Çalışırken kalp krizi geçirmek, Yargıtay değerlendirmeleriyle irdelenmiştir. Kalp krizi iş kazası dosyalarında Yargıtay büyük bir belirsizliği ortadan kaldırmıştır. Aslında kanunda olmayan bir anlaşmazlık üzerine hüküm kurmuştur. Ve kalp krizinin iş kazası olup olmadığı konusunu Yargıtay Kararları netleştirmiştir. İşte bu noktada Yargıtay’ın çalışırken krizi geçirmek ile ilgili verdiği kararlar yol gösterici niteliktedir. İşyerinde geçirilen ve üst yargıya taşınan yüzlerce hatta binlerce davadan söz etmek mümkündür. Ancak bu kararlardan bazıları öne çıkmaktadır. Kapsamlı değerlendirmenin yapıldığı o kararlardan bir tanesi de Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 13.10.2014 tarih, Esas No:2004/21-529, Karar No:2004/527 sayılı kararıdır.

İş Kazası Kalp Krizi Yargıtay Kararları —- İncelemek İçin Tıkla İş Kazası Kalp Krizi Yargıtay Kararları

2 Yorum

  1. Eşim çalışırken kalp krizi geçirdi ve işten ayrıldıktan sonra vefat etti ben ölüm aylığı na ve manevi tazminat davası açabilir miyim

    1. İş yerinde kalp krizi durumlarında iş kazası maaşı bağlanması mümkün. Size destek verebilmemiz için dosyanızın ayrıntılarını bilmemiz gerekiyor. Dilerseniz elinizdeki evraklarla birlikte ofisimize gelerek danışmanlık alabilirsiniz. Ya da evrakları mail, whatsapp gibi iletişim araçları üzerinden paylaşırsanız daha net konuşabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ARAYIN