Araç kilometre düşürme cezası Türk Ceza Kanunu’na göre ‘Nitelikli Dolandırıcılık’ suçundan cezai işlem görmektedir. Ancak son güncellemesi ile aracın kilometresini düşürerek satan kişiye 3 aydan 10 yıla kadar hapis cezası verilmektedir.
Araç Kilometre Düşürme Cezası
Araç alım ve satımlarında 2. El piyasasının belirlenmesinde aktif derece de rol oynamaktadır. Kilometresi düşürülen aracın yasadışı şekilde düşürülmesi cezaya tabidir.
Araç kilometre düşürme cezasına ‘Nitelikli Dolandırıcılık’ suçundan cezai işlem uygulanmaktadır. Aracın kilometre değeri düşürülmesinin tespit edilmesi ile aracını satan kişiye Türk Ceza Kanunu’na göre 3 yıldan 10 kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar idari para cezası uygulanmaktadır.
Satın alınan aracın kilometresinin düşürülme riskine karşı yapılması gereken önlemler bulunmaktadır. Bu önlemlere örnek olarak:
- Satın alınacak araçların, alınmadan önce ekspertiz aracılığı ile kilometre onayı alabilirsiniz.
- HGS sorgulaması yapılarak, muayene giriş km verileri ve güncel km verilerini karşılaştırabilirsiniz.
- Satın alınacak aracın servis ve bakımına dair evrakları satın aldığınız kişiden talep edin. Fatura ve kayıtlarda aracın servise kaç km ile geldiğini ve geçen zaman üzerinden kilometresini tespit edebilirsiniz.

Araç Kilometre Düşürme Cezası Nedir? Yaptırımları Nelerdir?
Araç kilometresi değerinin düşürüldüğü öğrenilmesi itibariyle satın alan kişinin 2 dava türünde hakkı bulunmaktadır. Bunlardan birisi Ağır Ceza Mahkemesinde sürecek olan ceza davasıdır. Aracın kilometresi bilinçli olarak düşürülmesi nitelikli dolandırıcılık suçundan dava açılmaktadır. Açılan davada yargılanan kişiye 2016 senesi itibari ile güncellenerek 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar idari para cezası verilmektedir.
Düşük gösterilen kilometreli araç sahibi satın aldığı kişiye tazminat davası da açabilmektedir. Alacağı tazminat ise atanan uzmanlar tarafından hesaplanmaktadır. Aracın kilometresi düşürülmeden güncel satış piyasa değeri ve satın aldığı fiyat arasındaki orandan belirlenmektedir. Ortaya çıkan fark ise aracın kilometre değerini düşüren kişiden talep edilmektedir.
Dava açarak hukuki bir sürece girecek olan kişilerin alanında uzman trafik kazası avukatı veya sigorta avukatı ile görüşme sağlamalıdır. Ortalama olarak 1 yıl süren bu süreç bireysel veya alanında uzman olmayan avukat ile çalışması halinde daha uzun sürecektir.
Dava açarak masraf yapmaktan kaçınan kilometresi düşürülen araç sahipleri dava masrafları karşı taraftan talep eder. Masraflar her yıl değişkenlik gösterirken; davanın açılması sırasında peşin harç ve bilirkişi ücreti de yatırılmalıdır. Ancak dava sürecinin tamamlanması ile mağdur bu ödemeleri karşı taraftan tekrar talep eder.
Türk Ceza Kanunu’na göre kilometresi düşürülen araç iade edilemez. Ancak zararın tazmini, satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirimi ya da kusuru olmayan bir araç talep edilebilir.
Araç KM Düşürme Cezası 2022
Araç km düşürme cezası nitelikli dolandırıcılık suçuna ilişkin olarak görülmektedir. Son aldığı ceza güncellemesine göre ise Türk Ceza Kanunu‘nda 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Ayrıca beş bin güne kadar idari para cezası da uygulanmaktadır.
Aracın kilometresinin düşük gösterilmesi, kasıtlı olarak düşürülmesi açığa çıkması durumunda alıcı araç için satıcısından tazminatını da alabilmektedir. Aracın km değeri düşürülmese olacak piyasa değeri ve satın alınan fiyatı uzman kişiler tarafından mahkemelerde hesaplanarak ödenmektedir.
Araç KM Düşürme Cezası 2023
Araç km düşürme cezası 2023 yılında da değişkenlik göstermemektedir. Nitelikli dolandırıcılık suçunu ifade eden bu ceza türü için TCK 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar idari para cezası verilmektedir.
Araçta Kilometre Neden Önemli?
Yüksek kilometre yapan araçların yıpranmışlık payları fazladır. Aracın yaptığı kilometre kullanılmışlık düzeyini göstermektedir. Her beşeri yapıda bulunan kullanım ömrü; yüksek kilometre yapan araçta sonuna yaklaştığını görülmektedir. Ayrıca 2. El piyasasını belirleyen, aracın satılmasını da aracın kilometresi etkilemektedir.
Aracı Satan Kişinin Beyanı Önemli mi?
Aracı satan kişi alan kişiye aracın km değerini belirtmesi ve belgelemesi gerekmektedir. Yasal olmayan şekilde aracın kilometresi düşürülmüş olabilir. Ayrıca alan kişinin ise bundan habersiz olması veya yanlış bilgilendirme yapılması durumu mevcut olabilmektedir. Ancak aracı satan kişinin beyanı kendisinin de 2. El olarak almış ise mümkündür. Bu durumda satıcıya cezai işlem uygulanmaması adına kendisi alırken olan kilometre değerini belgelemesi gerekli olmaktadır.

Araç Kilometresinin Düşürüldüğünü Nasıl Anlarız?
İkinci el piyasasından araç alınırken aracın kilometre değerini bilmek önemli bir husustur. Bundan dolayı aracın kilometre verilerinin kontrolü sağlanmalıdır. Aracın km değerini öğrenmek için şasi numarası ile sorgulama yapabilirsiniz.
Aracın alınmadan önce eksper hizmetinden faydalanılması da önerilmektedir. Eksper hizmeti sayesinde aracın durumu ve kilometresi hakkında bilgi sahibi olursunuz.
Ayrıca PTT üzerinden de sorgulama yapılabilmektedir. Aracın plaka numarası ve araç şaşi numarası kullanılarak km düşüm durumu varsa muayene kaydından değerlerinin doğruluğuna ulaşabilirsiniz.
PTT üzerinden km sorgulamak için tıklayınız.

Km Düşürülmüş Araç Nereye Şikayet Edilir?
Aracın kilometresi düşürülerek alıcısına düşük km olarak satışını gerçekleştirmek TCK’ya göre nitelikli dolandırıcılık suçunu teşkil etmektedir. Nitelikli dolandırıcılık davaları Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülür. Şikayeti ise ikametiniz olan yerde sorumlu olan Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurabilirsiniz. Kolluk kuvveti olan polis veya jandarma merkezlerine de yapılmaktadır. Şikayeti daha sağlıklı ve sorunsuz yapabilmek için trafik ile araçları kendilerine uzmanlık alanı belirleyen sigorta avukatı ya da trafik kazası avukatı ile gerçekleştirebilirsiniz.
Kilometre Dolandırıcılığı
Kilometre dolandırıcılığı, satılacak olan aracın fiyatını yükseltmek için olan kilometresini daha düşürme olarak tanımlanır. Aracın piyasa değerinden da yüksek satılması ile sonuçlanmaktadır. Ancak bu durum nitelikli dolandırıcılık suçunu da temsil eder. Türk Ceza Kanunu’na göre cezasız kalmamaktadır. Suçun ortaya çıkması ile aracı satan kişi 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası almaktadır. hapis cezası yanı sıra beş bin güne kadar idari para cezası ile karşı karşıya kalır.

Km Düşürme Cezası Emsal Karar
Yargıtay’ın araç kilometre düşürme cezasına emsal olarak kararları bulunmaktadır. Milyonlarca tüketicinin yakından takip ettiği konuda emsal Yargıtay kararlarından örnek olarak biri ‘Kilometresi düşürülen aracın satılması ‘Nitelikli Dolandırıcılık’ suç olduğuna karar verilmiştir. İnternet sitesi üzerinden 68.000 Km otomobil satın alan tüketici, aracın arızalanması üzerine servise gitmiştir. Servis tarafından aracın kilometre değerinin 200.000 de olduğu açıklanmıştır. Bu durumda mağdur olan tüketici Ağır Ceza Mahkemesine gitmiştir. Aracın kilometresini düşürerek satan kişi nitelikli dolandırıcılıktan hapis cezası almıştır. Ancak aracı satan kişi mahkeme kararına itiraz etmiştir. Dava ise Yargıtay’a taşınmıştır. Yüksek Mahkeme ise kilometre değeri düşürülen aracın satılmasını nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturduğunu dile getirmiştir’.