Ölen Kişinin Kredi Borcu

08/07/2022
Ölen Kişinin Kredi Borcu

Ölen kişinin kredi borcu olması günümüzde sık rastlanan bir durumdur. Pek çok kişi bankalardan kredi çekerek hayatını kolaylaştırmaya çalışıyor. Özellikle de son yıllarda bankalardan kredi çeken kişi sayısında artışlar yaşandı.

Kredi Borcu ve Yapılan Sigortalar

Kredi kullanımlarının arasında hayat sigortası da yer alır. Krediyi çekecek kişiye hayat sigortası seçeneği yer alır. Hayat sigortasının yapılması ekstra masraflar kısmında yer alır. Kişiler bazen ekstra masraf ödememek için hayat sigortasını kabul etmez. Hayat sigortasını seçen kişilerin kredi bitmeden ölmesi halinde borcun kalan kısmı sigorta aracılığı ile ödenir.

Bu aşamada önemli bir husus bulunuyor. Krediyi çeken kişi; kredinin belirli bir miktarını ödedikten sonra vefat edebilir. Böyle durumlarda sigorta şirketi genellikle kredi miktarının hepsini ödemek zorunda olur. Çünkü sözleşme gereği sigorta şirketi kredinin tamamı için imzalamıştır. Kredinin kalan kısmı bankaya yatırılır. Diğer ölen kişinin önceden ödenmiş olduğu miktar ise mirasçılara ödemesi yapılır.

Kredi çeken kişinin imzaladığı sözleşmeye göre bu durumlarda değişiklikler yaşanabilir. Sigortanın ödemesi gereken kredi miktarı ödenmemesi durumunda mirasçıların sözleşmeye göz atmalarında fayda vardır.

Sigorta şirketi her hayat sigortasını yapan kişilerin kredi borçlarını ödemez. Ölmüş olan kişinin kredi borcu sigorta şirketi tarafından ödenmesi için bazı durumların olmaması gerekir. Bu durumlardan ilki kişi eğer intihar ederek ölmüş ise; ölen kişinin kredi borcunu sigorta şirketi ödemez. Sigorta şirketinin kredi borcunu ödememesine bir diğer örnek ise hastalıktır. Kredi çeken kişi hastalıktan ölmüş olabilir. Bu hastalığının olduğunu kredi çekerken poliçe bölümünde belirtmemiş ise; sigorta şirketi tarafından borç ödemesi yapılamaz.

Kredi çeken kişi eğer hayat sigortasını kabul etmemiş ise; kredi borcunun ödemesi talep edilmez. Böyle durumlarda ilk olarak eğer kefil var ise; kredi borcu kefilin borcu olur. Eğer kefil yok ise kredi borç durumu farklı şekillerde sonuçlanır.

Ölen Kişinin Kredi Borcu Geri Ödenir Mi?
Ölen Kişinin Kredi Borcu Geri Ödenir Mi?

Ölen Kişinin Kredi Borcu Geri Ödenir Mi?

Kredi çeken kişinin vefat etmesi üzerine merak edilen pek çok soru bulunur. Onlardan birisi de ölen kişinin kredi borcu geri ödenir mi? Bu sorunun cevabı iki seçenek olarak verilir. Çünkü kredi çeken kişinin hayat sigortası almasına bağlı olarak durumlar değişiyor. Öncelikli olarak kredi çeken kişi eğer hayat sigortasını kabul etmemiş ise; vefatı halinde kredi borcu geri ödemesi yapılmaz. Tam tersi mirasçılarına kredi borcu kalır.

Kredi çeken kişi eğer hayat sigortasını tercih etmiş ise; sigorta şirketi kredinin tamamını bazı koşullar doğrultusunda öder. Ölen kişi vefat etmeden önce ödenen miktar ise mirasçılarına kalır. Böyle bir durumda mirasçılardan bazı belge çeşitleri istenir. Bu belgeler ise;

  • Krediyi çeken kişinin ölüm belgesi
  • Mirasçılarından biri ya da vekili olduğunu kanıtlayan belge

Böyle bir durumda birden fazla mirasçı var ise; banka başvuran mirasçının payı öder. Bir mirasçı diğerlerinin payı alamaz. Şayet diğer mirasçılar ona vekillik vermesi durumunda ödenmesi gereken miktarın hepsini alabilir.

>İlginizi Çekebilir: Sigorta Teminat Limitleri <

Sigorta şirketleri genellikle hayat sigortalarında ek maddeler sunar. Bu maddelere göre kredinin ödenmesi koşulları değişebilir. Bu yüzden mirasçıların hayat sigortasındaki sözleşme maddelerini bilmesi gerekir.

Ölen Kişinin Kredi Borcunu Kim Öder
Ölen Kişinin Kredi Borcunu Kim Öder

Ölen Kişinin Kredi Borcunu Kim Öder?

Kredi çeken kişinin vefat etmesi ile yakınları kredi ne olacağına dair bilgi çeşitliği ister. Çünkü genellikle karmaşık bir konu olduğu için pek çok kişi ne yapacağını bilemez. Bu yüzden de uzmanlara sıklıkla ölen kişinin borcunu kim öder? Sorusu yönlendirilir. Öncelikli olarak kredi çeken kişinin vefat etmesi ile kredi borcu ödenmemesi ya da ödenmemesi durumları muallakta kalır. Çünkü farklı durumlara göre bu tarz soruların cevapları değişir.

Kredi çeken kişi vefat etmesi halinde; kredi borcu ilk olarak kefile kalıyor. Kredi onayı olmadan önce bankalar genellikle bu tarz durumlar için kefil istemektedir. Kredi çekerken kefil şartı olan kredi çeşitleri bulunuyor. Fakat bazı istisnai durumlar için kefil olmasına gerek kalmıyor.

Kredi onayı bazen kefil olmadan da olabilir. Kredi çeken kişide kefil yoksa kredi borcu iki şekilde ödenir. Hayat sigortasına bağlı olarak pek çok durumlar değişir. Bu yüzden de bankalar için hayat sigortasının olması gerekir. Aksi durumda kredinin ödenmeme durumunu yaşayabilir. Kredi çeken kişi eğer sigorta şirketi ile hayat sigortası yaptırmış ise; kredi borcunu sigorta şirketi öder. Fakat bu ödeme işlemlerinden önce bazen otopsi çeşitleri istenebilir. Gerekli koşulların sağlanması dahilinde sigorta şirketi kredi borcunu öder.

Kredi çeken kişi ısrarla hayat sigortası yaptırmamış ise; kredi borcu mirasçılar tarafından ödenmesi istenir. Mirasçıların reddi miras davası açması ve kazanması ile kredi borcunu ödememe hakkını kazanır. Böyle durumlarda ise; kredi borcu bankaya ödenmez. Çünkü ortada krediyi ödeyecek bir muhatap bulunmaz.

Reddi miras dava süreci içerisinde bankaya ödeme yapılması beklenemez. Dava süreci sonuçlanıncaya kadar her iki tarafta beklemede kalması gerekir. Genellikle ise reddi miras için açılan dava sonucunda istek kabul edilir. Kredi ödeyecek kişi ya da kurum kalmaz. Reddi miras için istenilen belgeler;

Reddi miras talep dilekçesinin bir avukat ile yazılmasında fayda vardır. Çünkü dava süreçlerinde yazılan dilekçeler dava sürecini etkilemektedir.

Ölen Kişinin Kredi Borcu Yargıtay Kararı

Günümüzde kredi borcu olmayan kişilerin sayısı oldukça azdır. Bu yüzden de kredi borç çeşitlerine dair pek çok hukuki konunun açıklanması ihtiyacı hissediliyor. Kredi borç çeşitleri hukuk alanda gittikçe özelleşmektedir. Çünkü her geçen gün daha detaylı hukuki bilgi gereksinimleri olur.

Kredi çeken kişilerin genellikle kafaların çeşitli hukuki sorular oluşur. O hukuki sorulardan biriside ölen kişinin kredi borcu ne durumda olur? Çünkü hiç kimse öldükten sonra yakınlarına borç bırakmaz istemez. Fakat günümüzde koşullarında ise kredi çekmeden yaşayabilmek zordur. Kredi çekmeyi düşünenler ise ölüm sonrası için olacak bilecek durumlara göre hareket etmesi gerekir. Çünkü kimse ne zaman öleceği bilmez. Tüm bu sorunlar ile kişi bankalara kredi çekmeye gittiğinde farklı kredi seçenekleri ile karşılaşır.

Kredi çekmek isteyenlerin bu tarz sorunlara çözüm olarak hayat sigortası önerilir. Çünkü geçtiğimiz yıllarda ölen kişinin kredi borcu yargıtay kararı açıklandı. Karara göre eğer kredi onayında hayat sigortası yapılmış ise; kredinin tamamını sigorta şirketi tarafından ödenir. Böylece bankalar ile mirasçıların arasındaki borç ödeme kararsızlığı da yok olmuş oldu.

Tüketici kredi çeşitlerini ilgilendiren hukuki konularda yargıtay kararları emsal karar niteliği taşır. Ölen kişiye ait olan kredi borcunun nasıl ödeneceği tek bir dava ile açılmıştır. Fakat bu dava sonucu pek çok mağdur kişiyi ilgilendirmiştir.

Yargıtay kararının açıklanmasından sonraki süreçlerde bankalar hayat sigortasını zorunlu haline getirmiştir. Fakat hayat sigortasının kesin yapılmasına dair bir yasal zorunluluk bulunmuyor. Kredi çeken kişiler sonraki süreçlerde neler olduğunu bilemez. Bu yüzden de hayat sigortasının yapılması en doğru seçenekler arasında yer alır.

Ölen Kişinin Kredi Borcunu Hayat Sigortası Öder mi?
Ölen Kişinin Kredi Borcunu Hayat Sigortası Öder mi?

Ölen Kişinin Kredi Borcunu Hayat Sigortası Tarafından Ödenmesi İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?

Günümüzde pek çok kişi ölümü düşünmez. Kredi çektikten sonrasında başına neler geleceğini bilemez. Fakat sigorta çeşitleri insanların zarar görmesi durumlarına karşı alınması gereken önlemleri alması gerekir. Bu yüzden de sigorta şirketleri tüm olumsuz durumları düşünür. Hayat sigortası da kredi sonrasındaki süreçlerde yaşanacak olumsuzluk karşısında alınması gereken önlem için yapılır. Ölen kişinin kredi borucunu hayat sigortası tarafından ödenmesi için gerekli olan koşullar nelerdir?

  • Öncelikli olarak kredi çeken kişinin hayat sigortasına onay vermesi gerekir.
  • Kredi çekecek olan kişinin kronik bir hastalığı varsa; bu hastalığı sigorta poliçesinde belirtmesi gerekir.
  • Kredi çeken kişinin ölüm nedeni kendi canına kıymak olmaması gerekir.
  • Kredi çeken kişinin şüpheli bir ölümü olmaması gerekir.

Kredi çekerken hayat sigortası yaptırmayan biri vefat ederse; sigorta şirketleri ile hiçbir bağlantısı olmaz. Bu yüzden de sigorta şirketi; vefat haline kredi borcu ödemesi için hayat sigortasının yapılmış olması şarttır.

Kredi çeken kişi hayat sigortası yapmış ise; vefatı halinde sigorta şirketi kredi borcunu öder. Fakat kredi çeken kişinin intihar etmemesi gerekir. Çünkü bu durumda kişi kredi borcu olduğu bilerek ölmek istiyor. Bu yüzden de sigortacılık sistemleri dışında kalıyor. Sigortacılık sistemlerinde ani ya da istem dışı durumlar için önlemlerin alınması gerekir.

Kredi çeken kişinin vefatı halinde sigorta şirketi kredi borç ödemesi yapmak için ölüm belgesini ister. Eğer ölüm nedeni açıklanmamış ise; sigorta şirketi otopsi ister. Şüpheli olarak kişi vefat etmiş ise; netlik olmadığı için sigorta şirketi kredi borcunu ödemez. Çünkü kişi sigorta şirketinden para alabilmek için öldürülebilir. Başka bir durum olarak kişi intihar edip; kanıtlanamayabilir. Bu yüzden de sigorta şirketi ölüm nedeninde kanıt arar.

Vefat eden kişi eğer kronik olan bir rahatsızlık vefat etmiş ise; poliçe yer almazsa sigorta şirketi kredi borucunu ödemez. Belirli işlem aşamasına göre kredi borcu ödenir. Sigorta şirketi ilk olarak kronik rahatsızlığın ne zaman başladığının resmi belgesini ister. Şayet kredi çekmeden önce böyle bir rahatsızlığı kanıtlanmış ise; kredi borcunu şirket ödemez. Çünkü hatalığını poliçede belirtmeyerek ölen kişi sigorta şirketine yalan söylemiş konumunda yer alır. Yalan bilgi bildiriminden dolayı sigortanın kredi borcunu ödememe hakkı vardır.

Sigorta şirketlerinin hayat sigortası için belirttikleri maddeler aynı değildir. Hayat sigortası maddelerini belirli bir çerçevede genellikle sigorta şirketi belirler.

Genellikle kredi çeken kişi bu maddeleri onay verdiği için imzalar. Kredi sahibinin vefatı halinde yakınlarının hayat sigortasında yer alan maddeleri okuması gerekir. Çünkü ölen kişinin kredi borcuna dair hukuki süre. İmzalanan hayat sigortası maddelerine göre olur. Hakim hayat sigortasında yer alan bu maddelere göre kararını verir. Mirasçıların hayat sigortasındaki maddeleri bir hukuk danışanına sormasında fayda vardır.

Hayat sigortası sözleşmesinde tüm durumlar düşünülerek hazırlanır. Bu yüzden de en ince detay bilgisi daha yer alır. Pek çok sigorta şirketi günümüzde özellikle de hukuki süreçlerde belirsizliğe engel olmak için sözleşme maddelerini genellikle hukuk danışanı ile hazırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

istanbul avukat