İstinaf Mahkemesi Nedir? İstinafa Giden Dosya Ne Olur, Ne Zaman Sonuçlanır?
İstinaf; ilk derece mahkemeleri tarafından verilen nihai kararlara karşı başvurulabilecek bir kanun yoludur. İstinaf başvurusu, ilk derece mahkemesinin kararının hem maddi olay hem de hukukilik yönünden incelenmesini sağlar. Bölge Adliye Mahkemesi’ne (BAM) giden dosya, ilk derece mahkemesi tarafından verilen kararla birlikte Bölge Adliye Mahkemesine gönderilir. BAM, dosyadaki tüm belgeleri ve delilleri inceleyerek, ilk derece mahkemesinin kararının yerinde olup olmadığını değerlendirir. BAM davalarının uzaması, adaletin gecikmesi gibi problemlere önemli bir çözüm olacağı gerekçesi ile hukuk sistemimize getirilmiştir. BAM incelemesi genellikle 3-6 ay arasında sonuçlanır. Ancak, dosyadaki işlemlerin yoğunluğuna göre bu süre uzayabilir. İstinaf’ın bir diğer ise Bölge Adliye Mahkemesidir.
İstinaf Nedir ?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeler Kanunu’nda (HMK), “istinaf”, ilk derece mahkemesi kararlarının hukuksal denetimi konusunda yeni bir yasa yolu olarak öngörülmüştür. Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulması ve göreve başlaması 20.07.2016 tarihinde gerçekleşmiş ve bu tarihten itibaren ülkemizin yargı ve hukuk sisteminde BAM kanun yolu uygulanmaya başlamıştır.
İstinaf kanun yolu; davaların uzaması, adaletin gecikmesi gibi problemlere önemli bir çözüm olacağı gerekçesi ile hukuk sistemimize getirilmiştir.
İlk derece mahkemeleri tarafından verilen kararlara karşı Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvuru için belirlenen parasal sınırların altında kalmamak kaydıyla taraflarca istinaf yoluna başvurulabilmektedir. Böylece ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararın hukuka uygunluğunun denetlenmesi amacıyla Bölge Adliye Mahkemesine yapılan başvuru istinaf olarak nitelendirilmektedir.
BAM esasen düzeltici bir yasa yoludur. Şöyle ki; Bölge Adliye Mahkemesi’ne giden ilk derece mahkemesi kararının istinaf mahkemesince kaldırılmasına karar verildiği takdirde BAM ilk derece mahkemesi kararındaki hukuka aykırılıklar veya eksiklikleri gidererek esas hakkında yeniden karar verebilmektedir.
İstinaf Mahkemesi Nedir?
İstinaf mahkemesi, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararlar da taraflardan birinin başvurusu üzerine inceleme yapan Bölge Adliye Mahkemesi olarak nitelendirilmektedir. Bölge Adliye Mahkemesi kurulmadan önce yerel mahkemenin kararları için temyiz yoluna başvuruluyordu. Daha sonra 20.07.2016 tarihinde istinaf mahkemeleri yürürlüğe girdi. Bu tarihten önce Bölge Adliye Mahkemeleri’ne kişiler için başvuru zorunluluğu getirilmişti. Yargıtay’ın iş yükünü azaltmak için yaptığı bu uygulama nedeni ile pek çok davanın daha da uzamasına sebep olmuştur.
İstinaf Mahkemesi Ne Kadar Sürer?
2024 yılında BAM’a gönderilen bir dosyanın ortalama 2-3 senede sonuçlanmaktadır. İstinaf mahkemeleri 2019 yılı öncesinde devreden ve yıl içerisinde gelen toplam dosya sayısı 1,5 Milyondur. Aynı zamanda karara çıkan dosya sayısı 770 Bindir. BAM’da bekleyen dosya sayısı ise ortalama 1 milyon olduğu tahmin ediliyor.
İstinaf Dosya Sorgulama
İstinafa giden dosyayı sorgulamak için e-Devlet sitesine giriş yapmalısınız. İstinaf dosya sorgulama işlemi oldukça basittir. Eğer e-Devlet kaydınız yoksa PTT üzerinden şifre almanız gerekiyor. Altta vereceğimiz link üzerinden giriş yaparak sorgu yapabilirsiniz.
https://vatandas.uyap.gov.tr/main/vatandas/index.jsp?v=3784
İstinaf Harcı Hesaplama
İstinaf harcı, Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvururken ödenmesi gereken yargılama gideridir. BAM harç tutarı her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen oranlar doğrultusunda hesaplanır.
Başvuru harcı, davanın niteliğine göre belirlenir. Hukuk davalarında istinaf başvuru harcı, her yıl yeniden değerleme oranına göre artış gösterir. 2024 yılı için bu tutar yaklaşık 782,10 TL’dir.
Karar ve İlam Harcı:
Karar ve ilam harcı, dava değerinin binde 68,31’i oranında hesaplanır. Bu harç, dava değerine bağlı olarak değişir.
İstinaf Harcı Hesaplama Formülü:
İstinaf Harcı = Başvuru Harcı + (Dava Değeri × 0.68 / 100)
Örnek Hesaplama:
Eğer davanın değeri 50.000 TL ise:
- Başvuru Harcı: 782,10 TL
- Karar ve İlam Harcı:
50.000 × (0.68 / 100) = 340 TL
Toplam İstinaf Harcı:
782,10 TL + 340 TL = 1.122,1 TL
İstinaf Mahkemesi Kararları
İstinaf mahkemesi kararları, ilk derece mahkemelerinde verilen hükümlerin hukuki ve maddi açıdan yeniden incelendiği kararları ifade eder. Bu mahkemeler, bölge adliye mahkemeleri olarak adlandırılır ve hukuka aykırılık, delil değerlendirmesi gibi hususlarda denetim yapar. Bölge adliye mahkemesi, hem kararın doğru olup olmadığını inceler hem de gerektiğinde yeni bir hüküm verebilir. Bölge adliye mahkemesi sınırı gibi belirli parasal ve hukuki sınırlar içinde başvurular kabul edilir. Karar, istinaf aşamasında kesinleşebilir veya temyiz yolu açık olacak şekilde Yargıtay’a taşınabilir.
Tarih: 12.03.2023
Karar Sayısı: 2023/10234
Mahkeme: İstanbul 3. Bölge Adliye Mahkemesi
Dava Konusu: Tazminat Davası
Özet: İş kazası sonucunda açılan maddi ve manevi tazminat davasında, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan itiraz üzerine, işçinin kusur oranı yeniden değerlendirildi ve tazminat miktarında artış yapıldı.
Tarih: 17.05.2023
Karar Sayısı: 2023/15890
Mahkeme: Ankara 2. Bölge Adliye Mahkemesi
Dava Konusu: Miras Paylaşımı
Özet: Miras paylaşımı davasında, istinaf başvurusunda bulunulan dosyada, paylaşıma dair ilk derece mahkemesinin kararının hatalı olduğu belirtilerek, miras payları yeniden düzenlendi.
Tarih: 21.08.2022
Karar Sayısı: 2022/7820
Mahkeme: İzmir 5. Bölge Adliye Mahkemesi
Dava Konusu: Kira Alacağı
Özet: Kiraya verenin alacak davasında, kiracının kira borcunu ödemediği yönündeki ilk derece mahkemesi kararı, istinaf incelemesi sonucunda onaylandı ve kiracının tahliyesine karar verildi.
Tarih: 02.02.2023
Karar Sayısı: 2023/12045
Mahkeme: Bursa 1. Bölge Adliye Mahkemesi
Dava Konusu: İşten Haksız Fesih
Özet: İşçinin işten haksız şekilde çıkarıldığına dair açtığı davada, ilk derece mahkemesi tarafından verilen karar, işçi lehine düzeltilmiş ve işe iade talebi kabul edilmiştir.
Tarih: 10.11.2022
Karar Sayısı: 2022/6591
Mahkeme: Adana 4. Bölge Adliye Mahkemesi
Dava Konusu: Boşanma Davası
Özet: Boşanma davasında mal paylaşımı konusunda ilk derece mahkemesinin verdiği karar istinaf edilmiştir. İstinaf mahkemesi, mal paylaşımının hakkaniyete uygun yapılmadığını belirterek kararı kısmen iptal etmiştir.
İstinaf Başvuru Süresi
İstinaf başvuru süresi, mahkeme kararının taraflara tebliğinden itibaren başlar ve hukuk davalarında 2 hafta (14 gün) olarak belirlenmiştir. Bu süre, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK) 345. maddesi uyarınca düzenlenmiştir. Ceza davalarında ise bu süre, 7 gündür ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 273. maddesi gereğince uygulanır.
Başvuru süresi içinde gerekli dilekçe ve belgelerin ilgili bölge adliye mahkemesine sunulması gerekmektedir. Süre geçtikten sonra yapılan başvurular, hukuken geçersiz sayılır ve başvuru hakkı kaybedilir. Adli tatil dönemine denk gelen davalarda ise sürenin son günü adli tatil sonrasına denk gelecek şekilde uzar.
İstinaf Başvuru Dilekçesi
İstinaf başvuru dilekçesi, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararın ardından yasal süre içerisinde Bölge Adliye Mahkemeleri’ne gönderilmek için ilk derece mahkemesine sunulan istinaf dilekçesi olarak tanımlanır. Aynı zamanda 2024 yılı için Bölge Adliye Mahkemelerinin Hukuk Dairelerine yapılacak başvurularda 782,10 TL harç bedeli ödeme yapılması öngörülüyor.
Hukuk davası kararına karşı olarak bölge adliye mahkemesine başvuru yapılırken dava dilekçesinin hazırlanması son derece önemlidir. Profesyonel bir avukat tarafından başvuru dilekçesinin hazırlanmasını önermekteyiz. Dava dilekçesi ilgili bölge adliye mahkemesine gönderilmek üzere kararı veren yerel mahkemeye hitaben yazıldığı için sorunsuz olmalıdır. Aşağıda belirttiğimiz üzere tüm ayrıntılara yer verilmelidir.
- Yerel mahkemenin karar tarihi, esas no ile dosya no
- İstinaf başvurusunda bulunan taraf
- Talep ve istem bilgisi
- Davalı ile davacı bilgileri var ise avukata ait bilgiler
- Dava talebi konusu
- Karara karşı verilen hukuki dayanak ile cevaplar
- Kararın özeti
İstinaf Başvuru Dilekçesi Örneği
İSTANBUL BÖLGE ADLİYESİ MAHKEMESİ İLGİLİ HUKUK DAİRESİNE
GÖNDERİLMEK ÜZERE
İSTANBUL 10. İŞ MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE
DOSYA NO : 2016/… Esas
İSTİNAF EDEN
DAVACI : Y.K.
VEKİLİ :Av. Z.M.
DAVALI : 1) P.T.E. A.Ş.
H… Cad. K… Mah. No:2/1 Şişli/İstanbul
Vekili : Av. M.Y.
2) O.O. Turizm San. Ve Tic. A.Ş.
L… Cad. E… Sok. S… Apt. No:6 Çankaya/Ankara
Kararın Tebliğ Tarihi : 11/05/2019
Uyuşmazlık tutarı : … TL
KONU : Sayın mahkemece 2016/… Esas sayılı dosyada verilen …/…/2019 tarihli 2019/… sayılı karara karşı istinaf başvuru dilekçemizdir.
AÇIKLAMALAR :
Sayın mahkemece yapılan yargılama sonucunda verilen karar karşı daha önce süre tutum dilekçemiz sunulmuş ve aynı tarih olan …/…/2019 TARİHİNDE İSTİNAF HARÇLARI YATIRILMIŞTIR. … / … / 2019 tarihinde yazılan gerekçeli karara karşı istinaf gerekçelerimiz aşağıda belirtilmiştir.
İSTİNAF NEDENLERİMİZ :
ESASA İLİŞKİN İTİRAZIMIZ
I-MÜVEKKİLİN ÇALIŞTIĞI İŞ FAZLA MESAİ YAPILMASINA YATKIN BİR İŞ OLDUĞUNDA FAZLA MESAİ ÜCRETİNE VE BAYRAM – GENEL TATİL ÜCRETİ ALACAĞINA TAKDİRİ İNDİRİM ORANI OLARAK 1/3 UYGULANMASI YÜKSEKTİR.
Müvekkil Y.K., davalı iş yerinde … işinde … ekibinin arabasında şoför olarak çalışmaktadır. Tanık ifadelerinde de açıkça anlaşılacağı üzere, haftanın her günü mesai saatleri içinde ve dışında, … durumunun ortaya çıkması halinde müvekkil beklemeksizin ekibi taşımaktadır. Bu iş günün her saatinde ortaya çıkabilmektedir. Dosyada tanık olarak dinlenen V.S.’nin ifadesinde belirttiği gibi: işçilerin çalışma saatleri 08.00-16:00 olarak söylenmesine karşın işçiler hiç bir zaman bu saatlerde işten çıkamamışlardır. Davacı ise ekibi taşıyan arabada çalıştığı için çok daha yoğun çalışmaktadır. Acil bir durum olması durumunda olaya derhal müdahale etmesi gerekmektedir.
Tanık 2 ekip arabası şoförü bulunduğunu ve bu şoförlerin ayrı ayrı sürekli iş çıktığında çalıştıklarını, hafta içi normalde 08:00 – 21:00 saatleri arasında çalıştıklarını sadece haftada 1 gün dinlenmek adına şoförlerden birisinin 24 saat çalıştığını, diğerinin bu sürede 1 gün dinlendiğini, ertesi gün ise diğer şoförün 24 saat çalıştığını beyan etmiştir. Burada vurgulamak istediğimiz husus şudur ki müvekkilin yaptığı iş mahiyeti niteliği acil durumlara müdahaleye ilişkindir.
İstanbul gibi bir şehirde üstelik nüfusun yoğun olduğu bir bölgede çalışan müvekkil gece veya gündüz daima çok önemli bir işe koşturmaktadır. Müvekkilin şoför olduğu ve iki ekip arabası olduğu gözetildiğinde, ekipteki işçilerden herhangi birinin iş alanına gidememesi durumunda yeri doldurulabilecekken, teknik ekibi taşıyan şoförün böyle bir lüksü de yoktur. TÜM BU HUSUSLAR DİKKATE ALINDIĞINDA, sayın mahkemece müvekkilin fazla mesai alacağı ve Bayram-Genel Tatil ücretine yapılan 1/3 oranındaki takdiri indirim, hakkaniyetli bir indirim olmayıp , yüksek bir indirim olmuştur. %33’lük indirimin daha düşük bir oranda uygulanması daha adil ve müvekkil açısından daha tatminkar olacaktır.
Yargıtay 9 HD. 21.03.2012 gün, 2009/48913, E, 2012/9400 K. Sayılı kararında ” …Yapılacak indirim, işçinin çalışma şekline ve işin düzenlenmesine ve hesaplanan fazla çalışma miktarına göre taktir edilmelidir. Hakkın özünü ortada kaldıracak oranda bir indirime gidilmemelidir…” şeklinde hüküm kurmuştur. %33 e tekabül eden 1/3 indirim çok yüksek bir orandır. 2016 yılındaki ekonomik durum ile günümüzdeki ekonomik durumun detaylıca anlatılmasına gerek yoktur. Bariz bir şekilde paranın alım gücü düşmüştür.
Hükmedilen miktar bir tazminata ilişkin değildir. Fazla mesailer konusundaki alacağa ilişkindir. İşçi alacağını talep etmektedir ve işveren bu süre zarfında bu alacağı ödememiş olup işçiyi zaten büyük oranda zarara uğratmıştır. BUNUN ÜZERİNE YAPILACAK 1/3 ORANINDA İNDİRİM, HAKKIN ÖZÜNE BÜYÜK ORANDA ZARAR VERMEKTEDİR. Bu nedenle istinaf makamından talebimiz, Söz konusu indirimin yüksek olduğu gözetilerek bu hususta kararın lehimize bozulması veya düzeltilmesine karar verilmesidir.
Belirtmek gerekir ki İş Kanunu hükümleri işçi lehine yorumlanmalıdır. İşçi, işverene karşı dezavantajlı bir pozisyondadır. Bu durumda somut olayın özellikleri göz önünde bulundurulmadan 1/3 oranında indirim uygulanması kanunun ruhuna aykırılık teşkil edecektir. Uygulamada sürekli olarak aynı oranda indirimin uygulanması mağduriyet yaratmakta ve hakkaniyete aykırı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle müvekkilin çalışma şartları ve somut olayın özellikleri göz önünde bulundurularak daha makul bir indirim oranı belirlenmelidir.
NETİCE-İ TALEP: Yukarıda açıklanan nedenler ve sayın istinaf makamınca resen göz önüne alınan nedenler ile fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla;
İstanbul 10. İş Mahkemesi’nin istinaf konusu 2016/… E. 2019/… K. sayılı kararının yukarıdaki istinaf nedenlerimiz doğrultusunda kaldırılmasına veya düzeltilerek onanmasına karar verilmesini,
Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalılara yükletilmesine karar verilmesini saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz.
İstinaf Kararına İtiraz
İstinaf kararına itiraz süresi 30 gündür. Sanığın lehine yapılan itirazlar da herhangi bir süre kısıtlaması yoktur. Ancak sanığın aleyhine yapılacak istinaf sınırı kararına itirazı için Bölge Adliye Mahkemesi’ne savcılığın belirttiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde itiraz başvurusu yapılmalıdır. Aşağıda istinaf kararına itiraz dilekçesi yer almaktadır.
Hukuk Mahkemelerince Verilen Kararlara Karşı İstinaf Dilekçe Örneği
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ HUKUK DAİRESİ’NE
Gönderilmek Üzere
ANKARA…. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE
DURUŞMA TALEPLİDİR
DOSYA NO :
İSTİNAF BAŞVURUSUNDA BULUNAN
DAVACI :
VEKİLİ : Av. Cuma Ali Koç
ADRES : İstanbul
DAVALI :
VEKİLİ :
ADRES :
KARAR TEBLİĞ TARİHİ
İSTİNAF TALEBİNİN KONUSU : ……..Hukuk Mahkemesi’nin …/…/… tarih ve …/… E. …../… K. sayılı kararının istinaf incelemesi talebinden ibarettir.
GEREKÇE VE AÇIKLAMALAR: (Bu kısımda usul ve esas ilişkin itiraz sebepleri maddeler hâlinde delillerle ilişkilendirilerek sıralanacaktır.)
2-
3-
NETİCE VE TALEP :
Yukarıda ayrıntıları ile açıklandığı üzere, ……..Hukuk Mahkemesi’nin …/…/… tarih ve …/… E. …../… K. sayılı kararı usul ve yasaya aykırıdır. Bu sebeple,
1- ……. Hukuk Mahkemenin …/…/… tarih ve …/… E. …../… K. sayılı kararının istinaf incelemesi neticesinde KALDIRILARAK yeniden yapılacak duruşmalı yargılama neticesinde talebimiz doğrultusunda DAVAMIZIN KABULÜNE karar verilmesini;
Ayrıca yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini,
Bilvekale arz ve talep ederiz. …./…../…..
Davacı Vekil
Av. Cuma Ali Koç
İstinaf Davaları Ne Kadar Sürer?
Davaların büyük bir çoğunluğu hakkında istinaf kanun yoluna başvurularak konu Bölge Adliye Mahkemesine taşınmaktadır. Ülkemizde şu an 15 adet Bölge Adliye Mahkemesi bulunmakta olup her bir Bölge Adliye Mahkemesinin iller bazında bir yargı çevresi bulunmaktadır. Bu sebeple her bir Bölge Adliye Mahkemesinin yoğunluğu illerdeki nüfus ve dava yoğunluğuna göre farklılık göstermektedir. Örneğin; İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne yargı çevresinden sorumlu olan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde dava ve istinaf incelemesi; Van, Muş, Bitlis, Hakkari yargı çevresinden sorumlu Van Adliye Mahkemesine kıyasen daha uzun sürebilecektir. Bu sebeple istinaf mahkemesinin yoğunluğu, davanın türü ve içeriği gibi değişkenler birlikte değerlendirildiğinde 3 ay – 2 yıl gibi bir aralıkta istinaf incelemesinin sonuçlanabileceğini söyleyebiliriz.
Hukuk İstinaf Cevap Dilekçesi Örneği
BÖLGE ADLİYESİ MAHKEMESİNE SUNULMAK ÜZERE
VAN 4. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE
DOSYA NO : 2017/369 E 2018/326 K
DAVACI : Burhan
VEKİLİ : Av. Cuma Ali Koç
DAVALI : İPRAGAZ A.Ş
VEKİLİ :…
TEBLİĞ TARİHİ : 30.05.2024
KONU : Davalı vekilinin vermiş olduğu İstinaf dilekçesine karşı cevaplarımızın sunulmasıdır.
İSTİNAF BAŞVURU DİLEKÇESİNE CEVAPLARIMIZIN SEBEPLERİ;
Davalı tarafın itiraz dilekçesine baktığımızda hukuk temeli olmayan soyut davayı uzatmaya yönelik iddialar açıkça ortadadır.
Davalı taraf davanın başından beri müvekkilim tarafından sızdırmazlık raporunun alınmadığını, sızdırmazlık raporunun Makine Mühendisleri tarafından verilen araçta gaz kaçağı olmadığına ilişkin bir rapor olduğunu belirtmiştir. Sayın mahkeme tarafından alanında MAKİNE MÜHENDİSİ uzman bilirkişi tarafından rapor düzenlettirilmiş. Sayın bilirkişi ilgili sızdırmazlık raporunun araçta bulunan GAZ KAÇAĞI’na ilişkin alındığını, Ancak bahse konu olayda BENZİN KAÇAĞI’nın olduğunu belirtmiştir.
Dolayısıyla davalı tarafın iddia ettiği sızdırmazlık raporunun olayımızla ve davamızla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Müvekkilimin aracı benzin sızıntısından dolayı yanmıştır, Sızdırmazlık raporu ise araçtaki gaz kaçağına ilişkin alınan bir rapordur. Dolayısıyla davalının bu iddiası yersizdir.
2 ) Davalı taraf Mahkemeni kararını bilirkişi raporuna dayandırdığını, mahkemenin kararının ve bilirkişi raporunun yetersi olduğunu iddia etmiştir;
Bu iddia yersiz ve hukuk dışıdır. Müvekkilimin aracı yanmış, müvekkilim aracını olaydan hemen sonra zararın sebebini ve zararın miktarını uzman bir eksper vasıtasıyla tespit ettirmiştir. Olaya ilişkin fotoğraflar çekilmiş, video kayıtları tutulmuştur. Ve zararın karşılanması için yazılı olarak ilgili firmaya başvurmuş kendilerine zararın karşılanacağını belirtmişler fakat karşılamamıştır.
Müvekkilimce dava açılmış sayın mahkemece uzman bilirkişi marifetiyle araç üzerinde keşif yapılmıştır. Sayın bilirkişi raporunda davalı tarafın soyut iddialarına ilişkin açıklamalarda bulunmuştur ve iddiaları tamamen çürütülmüştür. Sayın bilirkişi Müvekkilimin dosyaya sunulan yazılı belgelerden anlaşıldığı üzere, aracının bakımını zamanında yapıldığını ve araçta benzin kaçak kontrolünün yapıldığını belirtmiş. Araçta hangi parçaların hasarlı olduğunu DETAYLI olarak yazmıştır. Sayın bilirkişinin raporu gerekçeli ayrıntılı ve yasaya uygundur.
Sayın mahkemece araç üzerinde uzman makine mühendisi tarafından araç üzerinde KEŞİF yapılmıştır;
Bilirkişi raporu , , eksper raporu, yangına ilişkin resim, video ve belgeler , araca ilişkin kayıt ve belgeler , bayi tarafından LPG takımına ilişkin belgeler ve faturalar ve dosyadaki bütün deliller . Sayın mahkemece değerlendirilmiş araç üzerinde ayıpların gerçekten var olduğu, ilgili yangının ayıptan dolayı çıktığını, ve bunun hukuki niteleme olarak gizli ayıp olduğunu belirtmiş ve davamızın kabulüne karar verilmiştir.
HUKUKİ NEDENLER: İlgili Kanun Maddeleri , her türlü delil ve ilgili mevzuat.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığım sebeplerle ve resen dikkate alacağınız nedenlerle davalı vekilinin vermiş olduğu hukuki dayanağı olmayan ve soyut iddialarına ilişkin istinaf dilekçesinin reddine, VAN 4. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’nin 2017/369 Esas , 2018/326 Karar sayılı ilamının ONANMASINA karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.05.06.2018
DAVACI VEKİLİ Av. Cuma Ali Koç
İstinaf Ceza Dilekçesi
İstinaf ceza dilekçesi, Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararın aleyhine itiraz etmek için verilen bir dilekçe örneğidir. Davanın tarafları, Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmek üzere kararı veren ilk derece mahkemesine istinaf ceza dilekçesi verebilirler. İstinaf mahkemelerine verilecek ceza dilekçe örneği aşağıda yer almaktadır.
İstinaf Dilekçesi Örneği
(CEZA MAHKEMELERİ İÇİN)
………. BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ İLGİLİ CEZA DAİRESİNE
GÖNDERİLMEK ÜZERE
………. CEZA MAHKEMESİNE
DOSYA NO : ………./……….
İSTİNAF BAŞVURUSUNDA
BULUNAN SANIK : ……….
MÜDAFİ : ……….
KONU : ………. Mahkemesinin ………./………. Esas numaralı dava kapsamında müvekkil aleyhine vermiş olduğu …../…../………. tarihli kararın İSTİNAF incelemesi neticesinde BOZULMASINA karar verilmesini arz ve talep ederiz.
AÇIKLAMALARIMIZ
………. Mahkemesinin sanık ………. hakkında vermiş olduğu karar hukuka aykırı olup; kararın bozulmasını talep etme zorunluluğu hâsıl olmuştur. Şöyle ki;
……….(BU ALANA İSTİNAF GEREKÇELERİ YAZILACAK)
Müvekkil yukarıda açıklanan sebeplerle suçsuz olup; müvekkil hakkında BERAAT kararı verilmesi gerekirken müvekkile ceza verilmesi yasaya aykırıdır.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda izahını yaptığımız nedenler ve Sayın Mahkemenizce resen gözetilecek nedenlerle istinaf talebimizin kabulü ile ………. Mahkemesinin ………. Esas numaralı dava kapsamında …../…../………. tarihinde müvekkil ………. aleyhine verilen kararın müvekkil lehine BOZULMASINA karar verilmesini arz ve talep ederiz. (…../…../……….)
SANIK MÜDAFİ
İstinaf Öne Alım Dilekçesi
İstinaf öne alım dilekçesi, birinci derece mahkeme kararı için yapılacak itiraz da istinafa gidildiği durumda istinaf mahkemesi duruşmasının öne alınması için düzenlenerek mahkemeye verilen dilekçe örneğidir. Aşağıda istinaf öne alım dilekçesi örneği yer almaktadır.
İSTİNAF ……. HUKUK DAİRESİ BAŞKANLIĞINA
Gönderilmek Üzere
ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE
…………
DOSYA NO: …… Esas.
TALEPTE BULUNAN:Ad Soyad , T.C.Kimlik No:
ADRES:
İSTİNAFA BAŞVURAN
(DAVALI) :Ad Soyad, T.C.Kimlik No:
KONU : Dosyanın incelenmesine öncelik verilmesi talebimdir.
AÇIKLAMALAR:
- ….. Asliye Mahkemesinde …… nedeniyle açtığım dava hakkında …/…/… tarihi itibariyle yerel mahkeme tarafından karar verilmiştir. Verilen bu karar hakkında davalı istinaf yoluna başvurulmuş ve dosya incelenmek üzere sayın Başkanlığınıza gelmiştir.
- Davanın açılmasından bugüne kadar geçen süre yaklaşık olarak …. yıldır.
- (Buraya öne alınması ile ilgili mazeretinizi yazınız.)
- Açıklanan nedenlerle dava dosyasına öncelik verilerek istinaf incelemesi yapılmasını talep etme gereği hasıl olmuştur.
NETİCE VE TALEP:
Yukarıda açıkladığım nedenlerle, Sayın Başkanlığınızda inceleme sırası bekleyen … esas numaralı dava dosyasının istinaf incelemesinin öncelikli olarak yapılmasını saygılarımla arz ederim. …../…/…..
Davacı
İmza
Ad Soyad
İstinaf Ön İnceleme Süresi Kaç Gündür?
Öncelikle istinaf mahkemesi ön inceleme süresinin 30 gün olduğunu belirtmek isteriz. Bu süre içerisinde Bölge Adliye Mahkemeleri’ne düzenlenen dilekçenin verilmesi gerekir.
İstinaf Sebepleri
HMK 341. Maddesine göre istinaf yoluna başvurulabilecek kararlar şunlardır:
- İlk derece mahkemelerinden verilen nihai kararlar ile ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz taleplerinin reddi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, itiraz üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir.
- Miktar veya değeri bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen malvarlığı davalarına ilişkin kararlar kesindir.
- Alacağın bir kısmının dava edilmiş olması durumunda bin beş yüz Türk Liralık kesinlik sınırı alacağın tamamına göre belirlenir.
- Alacağın tamamının dava edilmiş olması durumunda, kararda asıl talebinin kabul edilmeyen bölümü bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen taraf, istinaf yoluna başvuramaz.
- İlk derece mahkemelerinin diğer kanunlarda temyiz edilebileceği veya haklarında Yargıtay’a başvurulabileceği belirtilmiş olup da bölge adliye mahkemelerinin görev alanına giren dava ve işlere ilişkin nihai kararlarına karşı, bölge adliye mahkemelerine başvurulabilir.
- İstinaf dilekçesinde bulunması gereken unsurlar ise şunlardır: HMK 342. Maddeye göre: (1) İstinaf yoluna başvurma, dilekçeyle yapılır ve dilekçeye karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenir.
İstinaf Ne Zaman Sonuçlanır?
Bölge adliye mahkemesine giden dosya 1 ila 3 yıl arasında sonuçlanır. Yerel mahkemede görülen davada, gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara bildirilir ve istinaf süresi başlamış olur. Eğer itiraz süresi içerisinde başvuru yapılmaz ise dosya 2 ay da kesinleşir. Bölge adliye mahkemesinde dosyanın sonuçlanmasını etkileyen faktörler:
- Mahkemenin iş yoğunluğu,
- Kalem personelinin çalışkanlığı ve iş disiplini,
- Hakimin yargılama hızına verdiği önem,
- Bilirkişinin hızlı ve hukuka uygun rapor düzenlemesi,
- Müvekkillerin gerekli bilgileri zamanında vermesi ve masrafları yatırması,
- Kurumların müzekkerelere cevap verme süresi,
- Tanıkların duruşma tarihinde hazır edilmesi,
- Posta memurunun usulüne uygun ve hızlı tebligat yapması,
- Avukatın duruşma ve ara karar takibini iyi yapması,
İstinaf Vekalet Ücreti
2024 yılı istinaf vekalet ücreti, takip miktarı 100.000 TL’ye kadar olan icra takiplerinde avukatlık ücreti 16.000 TL’dir. Ancak bu tutar asıl alacağı geçemez. İcra ve İflas müdürlüklerindeki takip işlemleri için baştan sona kadar yapılan işlemlerin karşılığı olan yasal vekalet ücretlerinin ödenmesi zorunludur.
İstinaf Aşamasında Anlaşmalı Boşanma
Anlaşmalı boşanma kararı henüz kesinleşmediği durumlarda taraflar mahkeme kalemine dilekçe vererek karara itiraz edebilirler. Anlaşmalı boşanma duruşması gerçekleştiğinde ve gerekçeli karar yazıldığında bile dosya kesinleşmeden boşanma kararı taraflarca Bölge Adliye Mahkemeleri’ne incelemesi için gönderilmektedir. Yargıtay’ın yerleşik görüşü de bu yöndedir.
Bölge Adliye Mahkemesi kararı bozarsa ne olur?
Bölge Adliye Mahkemesi tarafından karar bozulur ise yeniden yargılama süreci başlar. Dosya için doğru bir karar verilmesi nedeni ile Bölge Adliye Mahkemesi görev yapmaktadır. Dolayısı ile yargılama süreci yeniden başlar.
İstinaf aşamasında anlaşmalı boşanma duruşmasına katılan çiftler, evlilik temelinin sarsıldığını belirttikleri zaman hakim anlaşmalı boşanmayı uygun görüyor ise tarafların anlaşmasına olanak sağlar.
İstinaf Şartları
İstinafta, ilk derece mahkemeler tarafından verilen kararın usul ve esas açısından üst derece mahkeme tarafından denetlenmesi olarak tanımlanmaktadır.
- Hukuk davaları için BAM kanun yoluna başvuru şartları HMK md. 341’de düzenlenmiştir. İlk derece mahkemelerinde verilen nihai kararlar ile ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz taleplerinin reddi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, itiraz üzerine verilecek kararlara karşı BAM yoluna başvurulabilir. Buna göre;
- İlk derece hukuk mahkemelerinin, miktar veya değeri 5.880 TL’yi (2021 yılı için) geçmeyen malvarlığı davalarına ilişkin kararları kesindir. Ancak manevi tazminat davalarında verilen kararlara karşı, miktar veya değere bakılmaksızın istinaf kanun yoluna başvurulabilir (HMK md. 341/2).
- Alacağın bir kısmının dava edilmiş olması durumunda 5.880 TL’lik kesinlik sınırı alacağın tamamına göre belirlenir (HMK md. 341/3).
- Alacağın tamamının dava edilmiş olması durumunda, kararda asıl talebinin kabul edilmeyen bölümü 5.880 TL’yi geçmeyen taraf, istinaf kanun yoluna başvuramaz (HMK md. 341/4).
- Kural olarak yerel mahkemelerin verdiği ara kararlara karşı BAM kanun yoluna başvuru yapılamaz. Ancak, bu ara kararları da son karar aleyhine BAM başvurusu yapılması halinde Bölge Adliye Mahkemesi incelenmesinde hüküm ile birlikte denetlenir.
- İhtiyati haciz, ihtiyati tedbir birer ara karar olmasına rağmen bu ara kararlara karşı BAM kanun yoluna başvurulabilir (HMK md. 341/1).
- İstinaf dilekçesinde BAM sebebi ve gerekçesi mutlaka açıklanmalıdır (HMK md. 342/2). Çünkü, Bölge Adliye Mahkemesi incelemesi, dilekçede belirtilen sebeple sınırlı olmak üzere yapılır. İstinaf mahkemesi, ancak kamu düzenini ilgilendiren bir durum varsa kendiliğinden inceleme yapabilir (HMK md. 355). Kamu düzenine ilişkin hususları taraflar da her zaman ileri sürebilirler.
- Başvuru süresini kaçıran veya başvuru hakkı olmayan taraf, diğer tarafın BAM başvurusu üzerine, iki hafta içerisinde vereceği cevap dilekçesi ile katılma yoluyla BAM’a başvuru yapabilir. Ancak, BAM yoluna asıl başvuran kişi bu isteminden vazgeçerse veya bölge adliye mahkemesi istemini esasa girmeden reddederse katılma yolu ile başvuran kişinin de talebi reddedilmiş olur (HMK md. 349).
Hukuk davası istinaf incelemesi şu aşamalardan oluşur:
- Ön İnceleme Aşaması: Bölge adliye mahkemesi, esasa girmeden önce hukuk dava dosyası üzerinden ön inceleme yapar. Ön inceleme neticesinde gerekli şartlar varsa davanın esası ile ilgili incelemeye geçecektir. BAM başvurusu yapılan kararın kesin bir karar olup olmadığı, başvurunun süresinde yapılıp yapılmadığı, dilekçenin asgari şartlara sahip olup olmadığı, harç ve giderlerinin usulüne uygun yatırılıp yatırılmadığını inceler.
- Kamu düzenini ilgilendiren nedenler yoksa, istinaf kanun yolu başvuru dilekçesinde sebebi ve gerekçesi gösterilmelidir. Bölge Adliye Mahkemesi başvuru dilekçesinde BAM sebebi ve gerekçesinin gösterip gösterilmediğini ön inceleme aşamasında değerlendirir. Şartlar yerine getirilmemişse başvuru esasa girilmeden reddedilir. Eksiklik bulunmayan dosya incelemeye alınır (HMk md. 352).
- Esastan İstinaf İncelemesi Aşaması: Başvuru yoluyla bölge adliyesi mahkemesine getirilen dosyanın ön inceleme aşaması tamamlandıktan sonra, inceleme mahkeme heyetince veya görevlendirilecek üye tarafından yapılabilir. İncelemenin heyet veya üye tarafından yapılacağına, dava dosyasının özelliğine göre bölge adliye mahkemesi ilgili hukuk dairesi tarafından karar verilecektir (HMK md. 354). Bölge adliye mahkemesi, esastan incelemeyi kural olarak başvurudaki sebeplere bağlı olarak yapar (HMK md. 354). Mahkeme, kamu düzenini ilgilendiren hallerde kendiliğinden de inceleme yapabilir. İlk derece mahkemesinin açıkça hatalı ve yeniden duruşma yapılmasına gerek olmayan kararlarına ilişkin istinaf incelemesi dosya üzerinden duruşma açılmadan yapılır.
- Esastan İstinaf İncelemesi ve Duruşma: Kural olarak her türlü istinaf incelemesi duruşmalı olarak yapılmalıdır (HMK md. 356). Başvuru yapsın veya yapmasın, davanın tarafı olan herkes duruşmaya davet edilerek savunma hakkı tanınmalıdır. Duruşma davetiyesine mazeretsiz gelmemenin sonuçları yazılmalı, tarafların mazereti varsa duruşma başka bir güne bırakılmalıdır.
Bölge Adliye Mahkemesi Ne Kadar Sürer?
Bölge Adliye Mahkemesinde incelenecek olan ilk derece mahkemesi kararının konusu, türü ve içeriğine göre incelemenin süresi farklılık gösterecektir. Mesela; vesayete ilişkin bir kararın incelemesi 3-6 ay gibi bir sürede sonuçlanabilecektir. Buna karşın, mesela eser sözleşmesinden kaynaklı bir ticari uyuşmazlığa ilişkin ilk derece mahkemesi kararının incelemesi 1-2 yıl kadar sürebilecektir.
İş Mahkemesi İstinaf Ne Kadar Sürer?
İş mahkemelerinin görülme süresi 555 gün olarak belirlenmiştir. Dolayısı ile bir iş davası 2 yıl sürmektedir. Aynı zamanda iş mahkemesi istinaf süresi ortalama 3 yıl kadar sürmektedir.
Birinci derece mahkeme kararı sonrası Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvurulur. Mahkeme dosyası denetime girecek ve temyiz yolu açık ise temyiz yoluna gidilecektir.
İlgili İçerik: İş Kazası Avukatı
Temyiz Ne Demek?
Temyiz, seçme, ayırt etme, ayırma ve hukukta doğruyu yanlıştan ayıran bir kurul olarak bilinmektedir. İstinaf mahkemesi kararında hükümlerin yeniden incelenmesi durumuna “temyiz” denir.
İstinaf Aşamasında Etkin Pişmanlık Nedir?
Kişinin işlediği suçtan kendi hür iradesi ile pişman olması olarak tanımlanır. Suç teşkil eden durumların meydana getirdiği olumsuzlukları ortadan kaldırmak ve ceza adaletine karşı olumlu davranışlar sergileyerek katkıda bulunmak gerekmektedir. Bu durum istinaf aşamasında etkin pişmanlık olarak nitelendirilir.
Temyiz ve İstinaf Arasındaki Fark
İstinaf, ilk derece mahkemeler tarafından verilen kararların maddi ve hukukilik açısından denetlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Temyiz ise kanun yolunda Bölge Adliye Mahkemesi kararlarına karşı yapılan başvuruları inceleyen mahkemedir.
Kesinleşme Türü İstinaf Ne Demek?
İlk derece mahkeme kararı hatalı ya da eksik olabilir. Taraflar verilen kararın yeniden incelenmesini ve hukuki açıdan uygunluğunun denetlenmesini talep edebilir. Dolayısı ile hataların ve eksikliklerin giderilmesi için kararın kesinleşmesini beklemeden yasal süre içerisinde üst mahkemeye başvuru yapılması şarttır.
Temyiz Yolu Kapalı Kararlar
“Temyiz yolu kapalı kararlar,” mahkemeler tarafından verilen ve hukuken temyize götürülmesi mümkün olmayan, yani Yargıtay’a başvurulamayan kararlardır. Bu tür kararlar, yasalar tarafından belirlenmiş parasal sınırlar veya konular için geçerlidir. Örneğin, 2024 yılı için temyiz sınırı 378.290 TL’dir; bu sınırın altında kalan hukuk davaları temyize götürülemez. Ayrıca, bazı kararlar niteliklerine göre kesin kabul edilir ve temyiz edilemez. Temyiz yolu kapalı olan kararlara karşı, istinaf başvurusu yapılabilir; ancak istinaf sürecinde de belirli sınırlar vardır.
Kesin Karara Karşı İstinaf Ne Demek?
“Kesin karara karşı istinaf,” mahkemenin verdiği kararın temyize kapalı olmasına rağmen istinaf yoluna başvurulabileceği durumları ifade eder. Türk hukuk sisteminde, belirli parasal sınırların altında kalan veya yasal olarak kesin kabul edilen kararlar temyize götürülemez, ancak bu kararlar için bir üst derece mahkemesi olan bölge adliye mahkemesine başvuru yapılabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Tazminat davası istinaf mahkemesi ne kadar sürer?
İstinafa Giden Dosya Ne Olur?
2021 de boşanma davası açıldı karşı taraf boşanmayı reddetti.istinaf mahkemesine başvuruldu.konya istinaf mahkemesi süreci kaç senede belli olacak gerçekten çok yıprandım artık iki çocuğumla zar zor geçim yapıyorum karşı tarafın verdiği nafaka 4 bin hepsi.sinirsel olarak yıprandım karşı taraf sürekli küçük kızımı yolladığım halde msj olarak çocukları görme hakkına sahibim diyor gönderdiğim halde.ne yapmak istediğini anliyamiyorum artık.