İş Kazası Tutanağı
İş Kazası Tutanağı
İş yerinin bir işini gerçekleştirdiği sırada talihsiz olay sonucu yaralanan ve ya vefat eden işçi iş kazası geçirmiş sayılmaktadır. Kaza geçiren işçi için iş yerinin tutması gereken tutanağa ise iş kazası tutanağı denilmektedir.
İş yeri tarafından doldurulan iş kazası zaptında işçinin bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde yazılmalıdır. Bunun yanında kazaya ilişkin olan bilgilerde iş kazası zaptında eksiksiz yer almalıdır. İş kazasının gerçekleşmesinin ardından iş yeri üç iş günü içerisinden Sosyal Güvenlik Kurumuna bilgilendirme yapmalıdır.
İş kazası geçiren işçiye Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işe gitmediği günler için ödeme yapılmaktadır. Kurum ayakta tedavi gören işçiye günlük ücretinin üçte ikisi yatarak tedavi gören işçiye günlük ücretinin yarısını ödemektedir.
İş Kazası Tazminat Hesaplama [/box]
İş kazası geçiren işçi için SGK ya bildirim yapan işveren bu bildirim esnasında teslim edilen evraklar arasında Kaza Tutanağı da yer almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu hesabına işlenen Kaza Tutanağı daha sonra kaza geçiren vatandaşların göreceği şekilde sunulmaktadır.
Hastanede İs Kazası TUTANAĞI
İş kazası geçirerek yaralanan işçi zaman kaybetmeden hastaneye kaldırılmalıdır. Kaldırılan hastanede iş kazası geçiren işçinin kayıt işlemleri de iş kazasına yönelik olduğu bildirilmelidir. Hastane ise iş kazasına sebep kendisine başvuranlar için 10 gün Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmaları zorunludur. 6331 sayılı kanunun 14. maddesinde ve Sosyal Güvenlik Kurumunun 2016/21 sayılı Genelgesinde bu zorunluluktan bahsedilmektedir.
İş Kazası Tutanağı Ne İse Yarar?
İşyerinin bir işini içeride ve ya dışarıda yaparken yaralanan ya da iş yerinin tahsis ettiği araç ile yolculuk yapar iken kazaya karışarak vefat eden ya da yaralanan işçi iş kazası geçirmiş olarak kabul edilmektedir. İş kazası geçiren işçinin kanunlar ile desteklenmiş hakları bulunmaktadır.
Kazanın iş kazası olarak kayıtlara işlenmesi ise büyük önem arz etmektedir. İş kazası gerçekleşmesinin hemen ardından işveren tarafından kaza tutanağı doldurulması gerekmektedir. Kaza tutanağının iş kazası geçiren işçi için anlamı ve yardımı oldukça fazladır.
Kazaya ilişkin tutanağının doğru ve eksiksiz şekilde tamamlanmasının ardından işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gerekmektedir. Bu bildirim için işverene tanınan yasal süre 3 gündür. Üç günü geçmesi durumunda işveren için idari işlem uygulanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilen iş kazası için kurum kazazede işçiye ödeme yapmaktadır. Yatarak tedavi gören işçi için günlük ücretinin yarısı verilir. Ayakta tedavi gören işçiler için ise günlük ücretini üçte ikisini PTT aracılığı ile ödemektedir.
Gerçekleşen iş kazasına ilişkin açılacak davalarda eksiksiz ve doğru tutanağın davada ispat için önemi büyüktür. İş kazası geçiren işçinin maddi ve manevi tazminat almaya hakkı bulunmaktadır. Tazminat haklarını talep edebilmeleri adına ise hukuki bir sürece girerek tazminat davalarını açmaktadır. Açılan tazminat davalarında hak kaybı yaşamamak için ise alanında uzman iş kazası avukatı ile çalışılmalıdır.