Doğum İzni Nedir, Nasıl Kullanılır? 2024

Doğum izni sadece doğum sonrası olarak algılanmaktadır. Ancak hamile annelerin gebelik süreci öncesi ve sonrasında iş hukukundan kaynaklanan bir takım hakları vardır.

Doğum İzni Nedir?

Doğum izni, 4857 sayılı iş kanunun 74. maddesinde düzenlenmiştir. İş kanuna nazaran bayan çalışanlarının doğumdan önce  8 hafta ve doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere 16  haftalık izin kullanma hakkı vardır.  Doğum izni zamanı hesaplanırken hamilelik zamanı 40 hafta olarak  belirlenmiştir. Çalışan kadınlar gebeliğin 32. haftasından itibaren izin kullanamaya başlayabilirler. Ancak alacakları doktor raporu ile 5 haftalık izin sürelerini gebelik sonrasında da kullanabilmektedirler. Yani doğum sonrasında 8artı 5 toplamda 13 hafta izin kullanabilmektedirler. 

Doğum İzni Nedir?
Doğum İzni Nedir?

 

Doğum raporu ile isteyen gebeler doğumlarına 3 hafta kalana kadar 37. Haftaya kadar çalışabilmektedirler. Doğum raporu almayan bayan çalışan işçiler hamileliklerin otuz ikinci haftasında ise doğumdan 8 hafta önce izne ayrılabilir. İznin başlaması için ise hamileliğin 32. Haftasını bitirmiş olması gerekmektedir.

Doğum İzni Kaç Gündür?

Doğum için izin; toplam da 16 hafta zamanı  dolduran ve izninin 8. Haftası çocuğun doğumundan sonra kullanılmaktadır. Doğum raporu alan bayan işçiler 37. Haftaya kadar izin yapmak yerine çalıştıkları zaman doğum sonrası zamanına eklenmektedir. Çoğul hamilelik  durumunda ise izin  süreleri doğum öncesi olarak belirlenmiş olan 8 haftalık izin zamanına 2 hafta daha eklenmektedir.

Doğum sezaryen ya da normal doğum olması izin sürelerini değiştirmemektedir.

Doğum İzni Hesaplama Nasıl yapılır?
Doğum İzni Hesaplama Nasıl yapılır?

Doğum İzni Hesaplama Nasıl yapılır?

İnsanlar arasında annelik izni veya süt izni olarak bilinmektedir. Doğum izni ne zaman başlar? Ne zaman biter sorularının cevabı ise dört bin sekiz yüz elli yedi sayılı iş kanununun annelik durumunda  çalışma ve süt iznine ait bilgileri içermekte olan yetmiş dördüncü maddesine nazaran doğum izni hesaplaması yapılmaktadır.

Doğum izni hesaplama koşulları;

  • Annelik izni; doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta yani toplam 16 hafta olmaktadır,
  • Sağlığında bir problem yoksa doktorun verdiği rapor ile belirtilen bayan çalışan işçiler 37. Haftaya kadar çalışabilmektedir,
  • Doğumdan önce izin kullanılmadıysa bu izin doğum yaptıktan sonra kullanacağı izne eklenmektedir,
  • Çoklu hamilelik lerde çalışan işçi anne adaylarına verilen doğum izinlerine 2 hafta daha izin eklenmektedir yani 8 hafta olan izin toplam 10 hafta olarak belirlenmektedir,
  • Gebelik süresinde doğum kontrolü için izin kullanan anne adaylarına ücretli izin verilmektedir.

Doğum İzni Nasıl Alınır?

Gebelik sürecinde ve doğum sonrasında izin için;

  • Doktordan hamile olan çalışan için çalışamaz raporu alınır,
  • Raporun bir örneği işveren ya da işyerine verilir,
  • İşveren ya da işyeri bu raporu Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sayfasına girerek işlem yapması gerekmektedir. Eğer işlem yapılmaz ise izin sayılmamaktadır.

Doğum İzni Dilekçesi Nasıl Yazılır?

  • Bayan çalışanların doğum izni dilekçesi yazarken ilk önce dilekçenin başına izin alacağı  işyerinin ya da işverenin adı yazılmalıdır,
  • Daha sonra çalışan işçinin sicil numarasını yazarak bir altına da izin için hitap edeceği şahsın sayın ifadesinden daha sonra yazılmalıdır,
  • Bunun sonrasında ise çalışan işçinin söz konusu iş yerinde hangi sicil numarası ile görev yaptığını belirtilen  hangi tarihte gebeliğinin 32. Haftasına gireceği bilgisini dilekçe yazılmaktadır. Bunun sonrasında izin kullanmak istediğini belirterek gereğinin yapılmasını dilerim ifadesi ile dilekçesine son vermektedir,
  • Sonra bayan çalışan işçi ad soyad yazılmalı,
  • Bu yazılan dilekçe yalnız 1-2 satır olmalıdır,
  • Doğum ile ilgili izin istendiği açık bir biçimde ifade edilmektedir.

Özel Sektörde Doğum İzni Ne Kadar?

Devlet memuru  olmayan çalışan anne adayları özel sektörde çalışan anne adaylarının en çok araştırdığı konular arasında yer almaktadır. İzin iş kanuna göre doğumdan önce  8 hafta doğumdan sonra da 8 hafta olarak da özel sektörde çalışan bayanlar için de geçerli olmaktadır.  Özel sektörde çalışan bayanlar doğum sonrası izinlerini isterlerse 6 ay ücretsiz izin olarak da kullanılabilir. 6 aylık doğum sonrası izin iş hakkını bozacak bir sebep olarak kabul edilmez.

Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Dilekçesi

Doğum sonrasında bayan çalışan işçiler isterlerse 6 aya kadar ücretsiz izin kullanabilmektedirler. Bayan çalışan işçilere iş kanununca tanınan bir hak olmaktadır. bu sebeple 6 aya kadar ücretsiz izin hakkında işverenin ya da iş yerinin rızası gerekli olmamaktadır. Bayan çalışan işçiler için 16 haftalık ücretli iznini kullanmasının sonrasında ücretsiz izin kullanmak isterlerse bunun için de dilekçe hazırlanmaktadır.

Bu dilekçe nasıl yazılır?

  • Çalışan bayanın sicil numarası, hangi tarihte doğum yaptığı belirtilmektedir,
  • Çalışan annelik izni kullandığını da belirtecek ve daha sonra izninin hangi tarihte başlayacağı ve ne kadar zaman olacağını açık bir biçimde yazmalıdır,
  • En son dilekçeye belirtilen zaman boyunca ücretsiz izinli sayılmam hakkında gereğinin yapılmasını dilerim yazılarak sonuçlandırılmaktadır.
Doğum da Babalık İzni Nedir?
Doğum da Babalık İzni Nedir?

Doğum da Babalık İzni Nedir?

Doğum yapan bayanların eşlerine verilen izine babalık izni denilmektedir. Babalık izni baba için ise çalıştığı iş yerine göre farklılık göstermektedir. Herkes babalık iznini bilmemektedir.

  • Devlet memurları için; eşi doğum yapan erkek çalışan işçiler için 10 gün olarak belirlenmektedir,
  • Babalar özel sektörde çalışan bir işçi ise babalık izni 5 gün olmaktadır,
  • Taşeron işçileri ise doğumda babalık izinlerini 5 gün kullanmaktadırlar,
  • Sözleşmeli çalışan işçiler ise babalık izni 2 gün olmaktadır.

Doğum İzni ücreti Ne Kadardır?

Çalışan anne adaylarının izin ücretlerini iş göremezlik ödeneği adı altında devlet tarafından verilmektedir. 16 hafta ücretli izne ayrılan anne adayları bu zamanın parasının ödenmesinin yanında 2 ödeme daha yapılmaktadır. Annelik izni ücreti her yıl asgari ücretin artmasına göre değişmektedir. Doğum yapan bayan çalışan işçilere  verilmekte olan diğer bir ücret ise doğum yardımı olmaktadır. doğum yardımı çalışan olsun ya da çalışmayan olsun bütün annelere verilmektedir. Özellikle çalışan annelere doğum sonrası yapılmakta olan bir başka ücret ise emzirme ödeneği olmaktadır. Bu emzirme ödeneği ise; çalışan işçi anne adaylarına veya kendi çalışmayan ama eşi çalışan anne adaylarına verilmektedir.

Doğum İzni Hesaplama İçin İdenfit İzin Yönetimi Nedir?

Annelik izni ve doğum yönetme hakkında kullanıcılara çok büyük yenilik ve çok kolaylıklar sunulmakta olan İdenift İzin Yönetimi izin hesaplama hakkında da yardımcı olmaktadır. büyük olsun ya da küçük işletmeler olsun burada çalışan işçiler için sunulmakta olan günlük, haftalık, aylık ve senelik izinlerin planlanması ve takip edilmesinde sizin işlerinizi yapan İdenfit İzin Yönetimi olmaktadır. Bu yönetim ile çalışma hayatınızı çok rahatlıkla yapabilmektesiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ARAYIN