Edit Content
Çözüm Avukatlık

İstanbul Avukatlık Bürosu: Çözüm Hukuk Bürosu

Göz Kaybı Tazminatı

10/08/2022
göz kaybı tazminatı

Göz Kaybı Tazminatı ; Yüz bölgesinde bulunan en hassas organlardan olan göz, kazalarda oldukça sık yaralanma almaktadır. Yaralanan göz için anayasalarla destekli tazminat alma hakkı bulunmaktadır. Göz yaralanması geçiren kazazede heyete girerek maluliyet oranı almalıdır. Alınan maluliyet oranı üzerinden tazminat tutarı hesaplanmaktadır.

Trafik Kazasında Göz Kaybı

Trafik kazalarında bedeni hasarları kusurlu tarafın trafik sigortası ödemektedir. Trafik sigortaları ödemeleri kazadaki kusur oranına göre yapmaktadır.

Trafik kazasında göz kaybı yaşayan kişi trafik sigortasından tazminatını talep edebilmek için heyete girerek maluliyet oranı almalıdır. Trafik sigortası ödeme yapacağı kaza için şu maddeler üzerinden hesaplama yapmaktadır:

  • Maluliyet (sakatlık) oranı
  • Kaza zamanındaki kazazedenin yaşı
  • Kaza zamanındaki kazazedenin maaşı
  • Kazadaki kusur oranları

>İlgili İçerik: Trafik Kazası Tazminat Hesaplama <

Trafik Kazasında Göz Kaybı

Trafik Kazasında Göz Kaybı

Trafik Kazasında Göz Kaybı Tazminatı

Trafik kazalarında yaralanarak tek gözünü kaybeden kazazedenin tazminatı kazada sorumlu olan trafik sigorta şirketidir. Trafik sigortası kazadaki kusur oranlarına göre tazminat ödemesi yapmaktadır. Kusur oranlarının yanı sıra trafik sigortaları maluliyet oranına da bakmaktadır.

Maluliyet oranına ulaşabilmeleri için kazazedenin heyete girmeleri gerekmektedir. Girilen heyette yaralanmaların hayati fonksiyonlarına etkisine göre bir değerlendirme yapılmaktadır.

İş Kazası Göz Kaybı Tazminatı

İş Kazası Göz Kaybı Tazminatı

İş Kazası Göz Kaybı Tazminatı

İş yerinin tahsis ettiği araçla seyahat ederken ve ya iş yerinin bir işini herhangi yerde gerçekleştirirken işçinin başına gelen engellenemeyen kötü olaylara iş kazası denilmektedir. İş kazası sonucu işçinin ölümü ve ya herhangi bir yerinde yaralanma mevcut olabilir. Vücudun hassas ve korunmasız olan organı göz yaralanma alabilmektedir. Göz yaralanmalarından sonra işçi aldığı raporu işveren vermeli, işveren kazayı ve raporu Sosyal Güvenlik Kurumu’na sunmalıdır. İşçi bu bildirimin yapılıp onaylanmasının ardından kurumdan ödenekler almaya hak kazanmaktadır. İş kazası tazminat süreci önce SGK üzerinden başlatılır.

Bedeni hasar alan işçinin iş yerine maddi ve manevi tazminat davası da açması anayasayla desteklenmektedir. Göz kaybı yaşayan işçi bedeni hasarından dolayı maddi tazminat alırken, duyduğu acı ve üzüntü, elem için manevi tazminat talebini maluliyet oranı üzerinden isteyebilmektedir.

>İlgili İçerik: İş Kazası Tazminat Hesaplama <

İş yerinde Göz Kazası Nasıl Olur?

İş yerinde ve ya dışarıda iş yerinin bir işini yaparken ve ya iş yerinin tahsis ettiği araçla seyahat edildiği sırada geçirilen kazalara iş kazası denilmektedir. Kaza sırasında gözün yaralanması ve ya tamamen kaybının hasar alması oldukça sık görülmektedir. Bu yaralanmadan ve ya gözün tamamen kaybından dolayı işçi işyerinden maddi ve manevi tazminat talep edebilmektedir.

İş Kazasında Göz Kaybı

İş kazası geçiren inçin herhangi bir yaralanma sonucu kalıcı hasar alması durumunda iş yerinde Maddi ve Manevi Tazminat talep etmeye hakkı bulunmaktadır. Yaralanmanın gözde olması durumunda yaralanan işçi maluliyet oranı alabilmek için heyete girmelidir. Girilen heyette gözün tamamen kaybının ve ya kısmen kaybının üzerinden hayati fonksiyonuna etkisine göre oran verilmektedir.

İş Kazası Tek Göz Kaybı Tazminatı

İş kazası ortalama istatistikleri Türkiye de oldukça fazladır. Bu oranın yüksek olması oldukça kötü bir durumdur. Yaralanan işçi çalışamayacak duruma gelebilmektedir. Bu duruma göz kaybının yaşanması da örnek olarak verilebilmektedir.

İş kazası sonucu tek gözünü kaybeden işçinin maddi ve manevi tazminat almaya hakkı bulunmaktadır. Tazminat haklarını talep edebilmesi adına işçinin gerekli müdahalelerinin ardından sonra doktorların öngördüğü iyileşme sürecinin tamamlanmasının ardından heyete girerek tazminat belirleme maddelerinden maluliyet oranına ulaşacaktır. Maluliyet oranının yanı sıra kazada yaralanan işçinin kaza günündeki yaşı ve maaşı, kazadaki kusur dağılımı tazminat belirleme de kullanılacaktır.

İş Kazası Sağ Göz Kaybı

İş kazalarında sağ ya da sol gözün tek kaybı oranları girilen heyette yaralanmanın hayati fonksiyonlarına göre verilmektedir. Tek göz kaybı yaşayan kazazedelere genel olarak %32 oran verilmektedir. Bu oran değişkenlik gösterebilmektedir.

İş kazası geçirerek sağ gözünü kaybeden işçini maluliyetinden dolayı tazminat talep etmeye hakkı bulunmaktadır. İş kazasında sağ gözünü kaybeden işçinin bedeni hasarından dolayı maddi tazminat, yaşadığı üzüntü ve keder için ise manevi tazminat istemeye hakkı vardır.

İş Kazasında Gözümü Kaybettim

İşçinin iş yerinin işini gerçekleştiği sırada uğradığı talihsiz olaylara iş kazası denilmektedir. İş kazası sonucu işçinin çeşitli yerlerinde yaralanmaları bulunabilmektedir. Bunların biri de savunmasız olan göz olabilmektedir. İş kazası sırasında gözünü kaybeden işçinin iş yerinden maddi ve manevi tazminat almaya hakkı bulunmaktadır.

İş Kazalarında Göz Kaybı

İş kazalarında göz kaybı yaşayan işçinin tazminat talep edebilmesi yasalarla desteklidir. İşçi bu yasal hakkını talep edebilmesi için maluliyet oranı alması gerekmektedir. Maluliyet oranının ve heyet raporunun alınabilmesi için yaralanan işçi sağlık kuruluşlarında heyete girmelidir.

İş Kazasında Göz Kaybı ve Malulen Emeklilik Hakkı
İş Kazasında Göz Kaybı ve Malulen Emeklilik Hakkı

İş Kazasında Göz Kaybı ve Malulen Emeklilik Hakkı

İş kazası Malulen emeklilik için Türkiye şartlarında engel oranının %40 ve üzeri olması gerekmektedir. İş kazası Türkiye de oldukça sık karşılaşılan talihsiz olaylardır. İş kazası sonucu göz yaralanmaları sıkça görülmektedir. Malulen emeklilik için alınacak olan maluliyet oranının talebi için işçi Sağlık Bakanlığınca seçilmiş sağlık kuruluşlarında heyete girmelidir. Girilen heyette her bölge, engellilik vb durumlara bakılarak oran verilir. İş kazası sonucu yaralanan işçi heyete girerek maluliyet oranı %40 üzerinde ise malulen emekli olabilmektedir.

>İlginizi Çekebilir: Trafik Sigortasından Para Almak <

İş Kazasında Gözden Yaralanma Göz Kaybı Maddi ve Manevi Tazminat

İş kazasında gözde yaralanmalarda sık karşılaşılan yaralanma türüdür. Bu yaralanmalardan dolayı anayasa maddi ve manevi tazminat alma hakkı sağlamaktadır. Maddi ve manevi tazminatın alınabilmesi için yaralanan işçinin sağlık kuruluşlarına giderek maluliyet oranı ve heyet raporu almaları gerekmektedir. Alınan rapor ve oran üzerinden tazminatlar hesaplanmaktadır. Maddi ve manevi tazminat hesaplanırken dikkat edilen hususlar vardır. Bunlar; kazazedenin kaza günündeki yaşı, maaşı, haklılık oranları maddi tazminat, duyduğu acı, keder ve üzüntü için ise manevi tazminat için başvuru yapabilmektedir.

Göz Kaybı Maluliyet Oranı

Göz Kaybı Maluliyet Oranı

Göz Kaybı Maluliyet Oranı

Göz kaybı yaşayan kazazede maluliyet oranı alabilmesi adına Sağlık Bakanlığı onaylı sağlık kuruluşlarında heyete girmektedir. Girilen heyette her göz yaralanması için ayrı değerlendirme yapılmaktadır. Her yaralanma için maluliyet oranı da değişmektedir. Heyette yapılacak olan değerlendirme ölçeklerini görebilmek için aşağıdaki linki inceleyebilirisiniz.

https://depo.btu.edu.tr/dosyalar/engelsiz/Dosyalar/ozurlu_rapor.pdf

Tek Göz Kaybı Maluliyet Oranı

Görme kaybı maluliyet oranlarında en önemli derecede puan alınan kayıplardır. Tek göz kaybına ortalama %32 oran verilirken bu oran yaralanma ve kayıp derecesine göre değişmektedir. Maluliyet oranı alınabilmesi için kazazedenin sağlık kuruluşlarında heyete girmeleri gerekmektedir.

"Tek

Tek Göz Kaybı Tazminatı

Kaza sonucu tek gözünü kaybeden kazazedenin maluliyet oranı alabilmesi tazminat talep edebilmesi için gereklidir. Kazada tek gözünü kaybeden kişinin yasalarca onaylı tazminat talep edebilme hakkı bulunmaktadır. Tazminatın hesaplanabilmesi için ise bir takım ana maddelerin bilinmesine ihtiyaç vardır. Bunlardan biri de kazazedenin sağlık kurulundan alacağı maluliyet oranıdır. Diğer maddeler ise kazazedenin kaza olduğu gündeki yaşı, maaşı ve kazadaki kusur dağılımıdır.

Tek Göz Kaybı Özür Oranı

Tek Göz Kaybı Özür Oranı

Tek Göz Kaybı Özür Oranı

Kaza sonucu tek gözünü kaybeden kazazede engel durumunu belirlemek için Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilmiş hastanelerde uzman hekimler eşliğinde kurula girmektedir. Girilen kurulda maluliyet oranı yaralanan bireyin hayati fonksiyonlarına göre belirlenmektedir. Tek göz kaybı için hekimler ortalama %32 oran vermektedir. Bu oran diğer hastalıklar veya kalıcı sakatlıklarla birlikte %40 ve ya üzerine çıkarsa kazazede engelli olarak rapor almaktadır.

Tek Göz Kaybı Engel Oranı

Kaza sonucu engelli bireyler bazı haklardan yararlanabilmek için görevli sağlık kuruluşlarından rapor almaları gerekmektedir. Bu rapora heyet raporu ve ya engelli raporu denilmektedir.

Trafik ve ya iş kazası sonucu yaralanan kişi tek gözünü kaybetmesi durumunda engelli raporu talep edebilmesi adına sağlık kuruluna yani heyete girmelidir. Girilen heyette yaralanmalar hayati fonksiyonlara göre değerlendirilmektedir. Tek göz kaybı için hekimler ise ortalama %32 oran vermektedir.

Bir Göz Kaybı Engel Oranı

Engelli bireyler bazı hak ve indirimlerden yaralanabilmektedir. Bu haklardan ve indirimlerden yararlanabilmeleri için kaza sonucu tek gözünü kaybeden kişinin uzman hekimler eşliğinde heyete girerek maluliyet oranı tespit edilen heyet raporunu almalıdır. Bu raporda oran hekimler tarafından tek göz için ortalama %32 olarak verilmektedir. Bırakacağımız link üzerinden engel oranlarının hesaplanma metotlarını görebilirsiniz.

https://depo.btu.edu.tr/dosyalar/engelsiz/Dosyalar/ozurlu_rapor.pdf

Göz Kaybı Sakatlık Oranı

Sakatlık oranı diğer adıyla maluliyet oranı kaza geçiren kimseye engel durumunun tespiti için verilmektedir. Gözünden yaralanan kazazede sakatlık (maluliyet) oranının talebi için iyileşme sürecini tamamlayarak heyete girmelidir. Girilen heyette alınan bedeni zarar hayati fonksiyonuna göre değerlendirilmektedir.

Tek Göz Kaybı Maluliyet Oranı

Tek gözü kaza sonucu kaybeden kişi sayısı oldukça fazla sayıdadır. Bu kişilerin engel durumunun belirlenmesi ve tazminat taleplerini alabilmeleri için Sağlık Bakanlığınca görevlendirilmiş sağlık kuruluşlarında heyete girmektedir. Girilen heyette uzman hekimler yaralanmanın hayati fonksiyonlarına etkisine göre maluliyet oranı vermektedir. Hekimler tarafından girilen heyette tek göz kaybı için ortalama %32 oran verilmektedir.

Tek Göz Engelli Raporu Oranları 2021

Tek göz engeli için Sağlık Bakanlığınca görevlendirilmiş hastanelerde girilen heyetlerde %32 oran verilmektedir. Verilen bu oran engelli raporu için yeterli olmamaktadır. Engelli raporunun sağlanması için tek göz kaybının yanı sıra başka kalıcı hasarlarında olması gerekmektedir. Tüm kalıcı hasarlar ortalandığında engel oran %40’ı sağladığı durumlarda kazazede engelli sayılmaktadır.

Tek Göz Görme Kaybı Özür Oranı 2020

Tek gözün kaybından dolayı gözünden hasar alan kişinin sağlık bakanlığı tarafından yetkilendirilen hastanelerde heyete girmeleri gerekmektedir. Girilen heyette uzman hekimler tek göz için %32 oran vermektedir.

Yüzde 80 Görme Kaybı Engelli Raporu

Görme kaybı bazen tamamen bazen kısmı olarak gerçekleşebilmektedir. Gözün tamamen görmeyip %80 oranda görmesi durumunda kazazedenin heyete girerek maluliyet oranı ve heyet raporu alması gerekmektedir. Alınan raporda maluliyet oranına göre engel durumu belirtilmektedir. Engel oranı %40 üzeri olan kazazedeye engelli raporu verilmektedir.

Göz Özür Oranı Cetveli

Özür oranı cetveli, maluliyet durumunun değerlendirilmesi için uzman olan hekimlere objektif bir yaklaşım sağlamaktadır. Yaralanın kalıcı sakatlığı nedeniyle yaşadığı fonksiyon kaybı ve yaşamına etkisi değerlendirilmektedir.

Göz özür oranı cetveline ulaşabilmek için aşağıda bırakacağımız link üzerinden 39. sayfadan itibaren ulaşabilirsiniz.

https://depo.btu.edu.tr/dosyalar/engelsiz/Dosyalar/ozurlu_rapor.pdf

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili İçerikler
Kategoriler