Alkol Cezasına İtiraz

Alkol Cezasına İtiraz , bu cezaya maruz kalıpta bundan kurtulmak isteyen kişilerin aklından geçen yöntemlerden bir tanesidir. Peki Alkol Cezasına nasıl itiraz edilir? Bu yazımızda alkol cezasının müeyyidelerinden kurtulmanın hukuki yollarını anlatacağız….

Alkollü araç kullanımı Karayolları Trafik Kanunu’na göre suç arz edilmektedir. Alkollü olarak yakalanan kimse cezai yaptırımlara çarptırılmaktadır. Bu cezalar idari para cezası, hapis cezası, aracın trafikten men edilmesi ve ehliyetin elinden alınması olarak belirlenmiştir.

Alkol Cezasına İtiraz

Karayolları trafik Kanunu’na göre hususi otomobiller de 0.50 promil, diğer araçlarda 0.20 pormili geçesi durumunda idari işlem başlatılmaktadır. Belirli seviyeyi aşan alkol testlerinde ceza kesilmektedir.

Sürücü araç kontrolü sırasında yapılan alkol testlerinde verilen cezalarda tutanağın biri size verilmektedir. Tutanağın alınması itiraz için 15 günlük yasal süreç başlamaktadır. Bu süre içerisinde tutanağa ve alkol testine itiraz için dilekçe ile Sulh Ceza Mahkemelerine itiraz edilmektedir.

Alkollü Trafik Kazası Yazımızı Buraya Tıklayarak Okuyabilirsiniz.

Alkol cezası plakaya yazılması gibi durumlarda itiraz için tebliğin elinize ulaşmasını beklemelisiniz. Tebliğin elinize ulaşmasında itibaren başlayan 15 günlük yasal süreç başlamaktadır. Yazacağınız dilekçe ile Sulh Ceza Mahkemelerinde cezaya itirazını belirtebilirsiniz.

Alkol Cezasına İtiraz Dilekçesi
Alkol Cezasına İtiraz Dilekçesi

Alkol Cezasına İtiraz Dilekçesi

Hususi araçlarda 0.50, diğer araçlarda ise 0.20 promilin aşılması durumlarında Karayolları Trafik Kanunu’na göre sürücülere idari işlem başlatılmaktadır. Ancak sürücü kendinden emin olup bir yanlışlık olduğunu belirtmek istemesi üzerine ceza için itiraz hakkı tanınmıştır. İtiraz etmek isteyen sürücü için tutanağın ve ya tebliğin eline geçmesi itibari ile 15 günlük yasal süreç başlatılmaktadır. Başlatılan yasal süre içerisinde itiraz başvurusu yapılmaması halinde kara kesin olarak belirlenmiş olmaktadır.

İtiraz etmek sürücüye verilen 15 günlük süre içerisinde sürücü Sulh Ceza Mahkemelerine dilekçe aracılığı ile itiraz başvurusunu yapabilmektedir. İtiraz başvurusu için dilekçe yazılması gerekmektedir. Hak kaybı yaşamamak, hukuki süreç için sizlere hukuki destek sağlamaları için alanında uzman bir avukat ile dilekçe yazmak yardım almanızı şiddetle önermekteyiz.

Sulh Ceza Mahkemelerine yazılacak olan dilekçe üzerinde tutanak için bilgiler, deliller, ispatlar, açıklamalar, cezaya itiraz sebepleri belirtilmesi gereklidir. İtirazını destekleyecek belgeler ekleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra yazacağınız dilekçenin ekler kısmına ispatınızı destekleyebilecek; hastane kayıtları, tahlil sonuçları vb. belgeler ekleyebilirsiniz.

Alkol Cezasına İtiraz Nereye Yapılır?
Alkol Cezasına İtiraz Nereye Yapılır?

Alkol Cezasına İtiraz Nereye Yapılır?

Karayolları Trafik Kanunu gereğince alkollü araç kullananların hakkında cezai işlem başlatılması şarttır. Hususi otomobillerde 0.50 promili, diğer araçlarda 0.20 promilin aşılması durumunda idari işlemler başlatılmaktadır. Başlatılan işlemler için alkollü sürücü Türk Ceza Kanunu 179. maddesine göre ceza almaktadır. Türk Ceza Kanunu 179. maddesi ise şöyledir: ‘Kara, deniz, hava veya demir yolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya mal varlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır’.

Alkollü araç kullanımından dolayı ceza alan fakat itiraz etmek isteyen sürücülerin sayıları oldukça fazladır. Alkol cezasına itiraz etmek isteyenler ise hemen araştırma yapmaya başlamaktadır.

Alkollü araç kullanımından dolayı ceza alan ancak bu cezaya itiraz etmek isteyen kişiler, idari para cezasının kamuya geçmesi ve işlenmesinin ardından, tebliğin kendisine ulaşmasından sonra ve ya tefhimi tarihi itibari ile en geç 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemesine başvuru yapmaktadır. Belirlenen 15 günlük süreç içerisinde itiraza başvurulmaması durumunda idari yaptırım kesinleşir. Ancak aracınız durdurulup ceza yazılmış ise tutanağın biri size verilmesi üzerine 15 günlük itiraz süreniz başlamaktadır.

Alkol Cezasına İtiraz Süresi
Alkol Cezasına İtiraz Süresi

Alkol Cezasına İtiraz Süresi

Trafikte aracın durulması ile ve ya plakaya yazılması üzerine alkol cezası alanların sayıları oldukça fazladır. Ancak Karayolları Trafik Kanunu’na göre alkollü araç kullanımı oldukça fazladır. Alkollü araç kullanımından dolayı trafik kazaları oldukça fazla gerçekleşmektedir. Buna sebeptir ki alkollü araç kullanımı yasaklanmıştır.

Karayolları Trafik Kanununda Tali Kusur sayılan alkollü araç kullanımının cezası Türk Ceza Kanununun 179. maddesinde yer almaktadır. Türk Ceza Kanunu konuya ilişkin maddesinde şu şekilde açıklama yapmaktadır: ‘Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya mal varlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır’.

Alkol sebebi ile verilen cezalar için sürücülere itiraz süresi ve hakkı tanınmaktadır. Bu ceza süresi tutanağın ve ya tebliğin elinizde bulunması anından başlayıp 15 gün sonunda bitecektir. Aracınızın kullanımı sırasında verilen cezalarda tutanağın bir nüshası size verilmesinden itibaren 15 günlük yasal süre içerisinde Sulh Ceza Mahkemesine itirazda bulunabilirsiniz. Cezanın daha sonra ikamet adresine ulaşacak şekilde yazılması durumunda ise tebliğin gelmesini beklemelisiniz. Tebliğin elinize ulaşmasının ardından 15 günlük yasal süreç başlamaktadır. Yasal süreç başlaması ve bitmesi arasındaki sürede itiraz başvurusu olmaması durumunda karar kesinleşmektedir.

Alkol Cezasına İtiraz Görevli Mahkeme
Alkol Cezasına İtiraz Görevli Mahkeme

Alkol Cezasına İtiraz Görevli Mahkeme

Alkollü araç kullanımı sebebi ile ceza alan ancak bu cezanın haksız yere olduğunu düşünerek itiraz etmek isteyen sürücüler dilekçe yardımı ile itiraz başvurularını gerçekleştirebilirler. Ancak itiraz sürecinin başlatılması için tutanağın elinizde olması ve ya adresinize tebliğ edilmesini beklemelisiniz.

Araç seyir halinde iken yazılan cezalarda tutanağın bir nüshası tarafınıza verilecektir. Verilen tutanak ile 15 günlük itiraz süreci başlamaktadır. İtirazını belirtmek isteyen sürücüler Sulh Ceza Mahkemesi’ne dilekçe ile başvuru yapmalıdır. Yasal süre olan 15 gün tamamlanması ile itiraz olmazsa karar kesinleşmiş olup ödenmesi gerekmektedir. Trafik cezasının erken ödenmesi durumunda araç sahiplerine indirim yapılmaktadır. Bu indirim ilk 30 gün içerisinde ödenmesi durumunda %25 indirim alınmaktadır.

Alkolden Ehliyet Kaptırma İtiraz Süresi
Alkolden Ehliyet Kaptırma İtiraz Süresi

Alkolden Ehliyet Kaptırma İtiraz Süresi

Alkolden dolayı kesilen cezalarda itiraz süreleri tutanağın size verilmesi ve ya ikamet adresinize tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün içindedir. Trafik alkol cezalarının itiraz için Sulh Ceza Mahkemelerine dilekçe ile başvuru yapabilirsiniz.

Alkolden dolayı kolluk kuvvetinin araç kontrolü yapması durumunda hususi araçlarda 0.50, diğer araçlarda 0.20 promili geçmesi durumunda kolluk kuvveti ehliyete el koyarak aracı trafikten men etmektedir. Alkolden kaynaklı ilk yakalanma cezası 2024 yılı için 6.440 TL idari para cezası da verilmektedir. Alkolden sebep ehliyeti elinden alınan sürücünün ilk defasında 6 ay, ikinci seferinde 2 yıl, 3. ve daha fazlası için 5’er yıl ile elinden alınır.

Alkole İtiraz Etmek
Alkole İtiraz Etmek

Alkole İtiraz Etmek

Alkollü araç kullanımı Karayolları Trafik Kanunu tarafından engellenmiştir. Günümüzde birçok trafik kazasının sebebi alkollü araç kullanımıdır. Bunun önüne geçebilmek için kolluk kuvvetleri birçok noktada kontrol yapmaktadır.

Alkollü araç kullanımı sebebiyle verilen cezalar bazı sürücüler için haksız olarak görülmektedir. Suçu olduğunu kabul etmeyen ve itiraz etmek isteyen sürücüler tebliğin ulaşması ve ya tutanağın eline gelmesi ile 15 günlük itiraz sürecine girmektedir. İtiraz dilekçesini hazırlayan sürücü Sulh Ceza Mahkemelerine itirazlarını bildirebilirler.

51 Promil Alkol İtiraz
51 Promil Alkol İtiraz

51 Promil Alkol İtiraz

Karayolları Trafik Kanuna göre hususi olan araçlarda 0.50 promil üzerinde olan alkol testlerinde idari işlem uygulanmaktadır. 0.50 üzeri olan ve ceza alan sürücünün cezaya itiraz hakkı bulunmaktadır. İtirazı gerçekleştirmesi için tutanağın ve ya eve teşkil edilen tebliğin elinizde bulunması gerekmektedir. Tutanağın elinizde olması anı itibari ile 15 günlük itiraz yasal süresi başlamaktadır. Yazacağınız dilekçe ile Sulh Ceza Mahkemelerine itiraz başvurusu yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu