Trafik Kazası Polis Raporu

Trafik kazası polis raporu kaç günde çıkar, kazazedeler tarafından büyük aranma hacmine sahiptir. Raporun sonuçlanması için yasal süre 3 gün olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu süre zarfının içerisinde kusur oranları da belirlenmektedir.

Trafik Kazası Nedir?

Karayolu üzerinden en az iki veya daha fazla aracın karıştığı talihsiz olaylara trafik kazası denilmektedir. Kaza sonrasında mağdur taraf polis raporu ile kazada bulunan sorumluluğunu öğrenmektedir. Öğrenilen sorumluluk (kusur durumu) ile haklarını talep edebilmektedir.

Gerçekleşen trafik kazasından sebep sorun yaşamamak için geç kalmadan trafik kazası avukatı veya sigorta avukatı ile görüşmelisiniz.  

"<yoastmark

Trafik Kazası Polis Raporu Nedir?

Trafik kazası polis raporunun daha çok bilinen ismi Kaza Tespit Tutanağıdır. İki veya daha fazla aracın kazaya karışması sonuç ile kaza hakkında detaylı bilgi içeren resmi bir evraktır. 1 Nisan 2008 tarihi ile kullanımına başlanmıştır.

Polis raporunda kazaya karışan araçların kazanın içeriklerini detaylı kendi bakış açılarını ifade etmeleri için alan bırakılmıştır. Taraflar anlaşma halinde kendi aralarında Kaza Tespit Tutanağını doldurabilirler. Ancak anlaşma sağlanamıyor, ölüm veya yaralanma mevcut ise olay yerine polis çağırılarak polis raporu (Kaza Tespit Tutanağı) polis tarafından doldurulur.

Trafik Kazası Polis Raporu Kaç Günde Çıkar?

  • Trafik kazası sonrası polisin tutanak tuttuğu durumlarda tutanak komisyona teslim edilmektedir.
  • Komisyonda hasar dosyasındaki kusur oranlarının tespiti için tanınan yasal süre üç iş günüdür.
  • Üç iş günü içerisinde ya da üç iş günü sonunda polis raporuna ulaşmak mümkündür. 
  • Trafik kazası gerçekleştikten sonra eğer taraflar kendi aralarında anlaşmazlarsa kaza tespit tutanağının tutulması için polis beklenir.
  • Bunun dışında eğer kazada yaralanma ya da vefat durumu gerçekleşirse yine tarafların aralarında anlaşıp anlaşmadığına bakılmaksızın polis eşliğinde tutanak tutulmalıdır.

Polis Raporu Tutulması Gereken Haller

  • Kazada en az bir araç hasar almış olmalıdır.
  • Kaza sonucunda ölüm ya da yaralanma görülmelidir. 
  • Kamuya ait araçların zarar görmemiş olması gereklidir.
  • Kazaya karışan araçlarda trafik sigortası bulunmalıdır.

Polis Raporu Nasıl Doldurulur?

  • 1 ve 2 numaralı olarak ayrılan yere kaza tarihi, saati ve yeri yer alır.
  • 3 numaralı alana tanıkların bilgileri yer alır.
  • 4, 5, 6 alanlarına kazaya karışan tarafların sürücü bilgileri, araç bilgileri ve sigorta poliçe bilgileri yazılmalıdır.
  • 7 numaralı alanda uygun yerlere işaretleme yapılmaktadır.
  • 8 numaralı alan araçlardan biri yabancı plakalı ise onlara ayrılmaktadır.
  • 9 numaralı alanda aracın ilk olarak darbe aldığı yere işarekonur.
  • 10 numaralı alana kazanın taslağı çizilmektedir. Kaza alanının tüm ayrıntıları yer alır.
  • 11 numaralı alana sürücüler görüşlerini yazmaları için ayrılmıştır.
  • 12 numaralı alan ise zorunlu olan imzalara ayrılmıştır.

Yaralanmalı ve Ölümlü Trafik Kazalarında Polis Rapor

Yaralanmalı trafik kazası ve ölümlü trafik kazalarında kaza tespit tutanağını polis tutmaktadır. Kaza yerine kesinlikle polis çağırılmalıdır. Yaralanma veya ölümlü kazalardan kaza tespit tutanağının önemi büyüktür. Kazadan sonra tazminat haklarını talep edilmesi için kusur oranlarına dikkate alınır. Trafik sigorta şirketleri kusur oranlarına göre ödeme yapmaktadır.

Maddi Hasarlı Trafik Kazalarında Polis Raporu

Maddi hasarlı trafik kazasında taraflar anlaşma sağlaması durumunda kendi aralarında tutanağı doldurabilirler. Anlaşmazlık var ise olay yerine polis gelip kaza tespit tutanağı polis tarafından doldurulmaktadır.

Trafik Kazası Polis Raporu Sorgulama

Polis raporunu sorgulamak için SBM resmi internet sitesi kullanılabilmektedir. SBM sitesi içerisinde bulunan ‘Hizmetler’ bölümünde ‘Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz’ bölümü bulunmaktadır. Kaza tespit tutanağını ve kusur oranlarını 3 gün içerisinde buradan öğrenebilirsiniz.

Trafik kazasında polis raporunu sorgulamak için diğer bir yöntem ise E-devlet resmi internet sitesine T.C. Kimlik Numaranız ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Giriş yapıldıktan sonra açılan sayada arama motoruna ‘Polis Bölgesi İçin Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı’ yazılarak arama yapılır. Açılan sayfa üzerinden tutanağı inceleyebilirsiniz.

SMS üzerinden kaza tespit tutanağını sorgulamak için ise KTT yazıp boşluk bırakıp araç plakasını yazarak 5664’e gönderebilirsiniz.

Trafik sigorta şirketiniz ile iletişime geçerek de kaza tespit tutanağı ve kusur oranlarınız hakkında bilgi alabilirsiniz.

İlgili İçerik: Trafik Kazası Tazminat Hesaplama

Polis Raporu Ve Trafik Sigorta Şirketleri

Trafik sigorta şirketlerine kazanın ardından kaza tespit tutanağı üç gün içerisinde teslim edilmelidir. Tutanağın tesliminin ardından kaza TRAMER’e işlenmektedir.

Trafik sigorta şirketleri kazadaki taraflara kusur oranına göre ödeme yapmaktadır. Kaza tespit tutanağının doldurulması ile belirlenen kusur oranları bu konuda ön plana çıkmaktadır.

Polis Rapor (Kaza Tespit Tutanağı) İtiraz

Polis raporlarına itiraz Sulh Ceza Mahkemesi’ne yapılmaktadır. İlgili makama itiraz dilekçe ile gerçekleşmektedir. Dilekçe verilmesi ile dava süreci başlamaktadır. Davada olayın gerçekleştiği yere keşif veya tanıklardan bilgi ve kamera kayıtları istenebilir.

Kaza tespit Tutanağına İtiraz SBM sitesi içerisinde yer alan ‘Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz’  bölümünden de tespit tutanağı itiraz formu doldurularak itiraz edilebilmektedir.

Mobil Kaza Tespit Tutanağı

Değişen ve gelişen çevre şartlarından olan internet, trafik kazalarında da olumlu yönde hız kazandırmaktadır. Taraflarda kaza tespit tutanağı bulunmaması durumunda ‘Mobil Kaza Tespit Tutanağı’ indirebilirsiniz. Uygulama üzerinden tutanak ilgili kuruma gönderilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ARAYIN