Ruhsatsız silah taşıma suçu özel bir yasa olan 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanununda yer almaktadır. Ruhsatsız silah taşımaya 6136 sayılı kanuna Muhalefet Suçu da denilmektedir. Silah, bıçak, mermi ve benzeri sadece kullanılması suç teşkil etmez, üzerinde, konutta ve ya iş yerinde bulundurma, satın alma faaliyeti ve ya taşıma hareketleri de suç için yeterlidir.
6136 sayılı kanunda suç teşkil eden haller şu şekildedir:
- Ruhsatsız silah ve ya mermi bulundurma
- Bıçak ve ya başka kesici, delici aletleri satma, aracılık etme, satın alma, taşıma
- Ruhsatsız silah ve ya mermi taşıma
- Ruhsatsız silah ve ya mermi satın alma

Ruhsatsız Silah Bulundurma Cezası
6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanunu’nda silah bulundurmanın cezası iki farklı türdedir. Bu türler silah sayılarına göre belirlenmektedir.
- Yalnız bir adet silah bulundurmanın cezası 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası ve ya 25 günden 100 güne varan adli para cezası olarak belirlenmiştir. Ruhsatsız silahın ev ya iş yerinde bulundurulması fark etmeksizin bu cezalar verilmektedir.
Tek bir silah bulunması halinde silah seri ateş eden tüfek ve benzeri ateşli olması ve ya bulunan silah nitelik bakımından vehamet arz etmesi durumunda verilecek olan ceza 5 yıldan 8 yıla kadar hapis, 500 günden 5000 güne idari para cezası uygulanmaktadır.
- Birden fazla silah bulundurulması, taşınması ve ya satın almanın cezası 6136 sayılı kanunda bir silah bulundurma ile aynı fıkra üzerinde düzenlenmiştir. Ancak tek bir silah bulundurma ve birden fazla silah bulundurmanın cezası aynı değildir. Birden fazla silah bulundurmanın cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, 30 günden 100 güne kadar adli para cezası uygulanmaktadır.
Silahların sayısı ve niteliğine göre bu ceza 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Ve ya 500 günden 5000 güne kadar idari para cezası uygulanmaktadır. Silahın tüfek ve ya seri ateşli olması durumda yine 5 yıldan 8 yıla kadar hapis, 500 günden 5000 güne kadar idari para cezası uygulanır.
Ekli “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik”in yürürlüğe
konulması; İçişleri Bakanlığı’nın 13/3/1991 tarihli ve 064603 sayılı yazısı üzerine, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun hükümlerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 21/3/1991 tarihinde kararlaştırılmıştır.
https://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/20888.pdf
Evde Ruhsatsız Silah Bulundurmak
Evde ruhsatsız silah bulundurmak 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanunda açıklanmaktadır. Özel bir kanun olan 6136 sayılı kanuna Muhalefet Suçu da denilmektedir.
Evde silah bulundurmanın suçu ilgili kanun maddelerinde açıklanmaktadır. Evde ve ya iş yerinde fark etmeksizin bir silah bulundurmanın cezası 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası olarak verilmektedir. Bunun yanı sıra evde tek silah bulundurma için 25 günden 100 güne varan idari para cezası uygulanmaktadır.

Evde birden fazla silah bulundurmanın cezası bir silah bulundurma cezası ile aynı madde üzerinde düzenlenmiştir. Ancak cezai yaptırımları farklıdır. Evde ve ya iş yerinde birden fazla silah bulundurmanın cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve ya 30 günden 100 güne kadar idari para cezası uygulanmaktadır.
Evde bir ya da birden fazla silah bulunması durumunda silah çeşidinin seri ateş açan ve ya tüfek gibi çeşitlerde olması durumunda ceza oranları artmaktadır. Silah sayısı ve çeşitlerine göre cezai yaptırımlar 5 yıldan 8 yıla, idari para cezaları ise 500 günden 5000 güne kadar idari para cezası verilmektedir.

Ruhsatsız Silah Taşıma Cezası
Ruhsatı bulunmayan silahın kanunlarca taşınması yasaklanmıştır. Ruhsatsız silah taşımanın cezası ise 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanunu’nda yer almaktadır. Ruhsatı bulunmayan silahın taşınması için verilen cezalar silah sayısına, çeşidine göre değişkenlik göstermektedir.
Tek bir ruhsatsız silah suçu, taşıyan kanun gereği alacağı ceza 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası ve 25 günden 100 güne oranla idari para cezasıdır. Silah sayısının biri geçmesi durumunda ceza oranında yükselme görülmektedir. Birden fazla ruhsatsız silah suçu, taşıyan kişinin 30 günden 100 güne kadar idari para cezası görülmektedir. Ruhsatsız olan silahın çeşidi ve sayısına oran ile bu ceza da artmaktadır. Ruhsatsız olan silah tüfek ve ya seri ateş edebilen silah türü olması durumunda 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve 500 günden 5000 güne kadar idari para cezası uygulanmaktadır.
6136 sayılı kanunda taşınması suç olan silahlar şunlardır:
- Yivli av tüfeği
- Tam otomatik silah
- Tabanca
- Ateşli silah

Ruhsatsız Silah Taşımada Görevli Mahkeme
Ruhsatı bulunmayan silah taşıyanların alacağı cezalar ve açıklamaları 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Kanunda yer almaktadır. Kanuna göre ruhsatsız taşınan ve ya bulundurulan silah ile suç işlenmesi durumunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleridir. Asliye ceza mahkemelerinde görülmesi gereken davalar için suç işlenmiş olmasına gerek duyulmamaktadır. Taşıma, bulundurma, satın alma, satın almaya aracılık etmekte suçu sağlamaktadır. Görevli mahkemenin vereceği cezalar ise belirli oranlar çerçevesinde bulunmaktadır. Tek bir ruhsatsız silah suçu, bulunduran kişi 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası ve ya 25 günden 100 güne kadar idari para cezası almaktadır. Ancak silah sayısı artması durumunda ceza oranı da artacaktır. Birden fazla ruhsatsız silah suçu, bulunduran, taşıyan ve ya satın alması ispatlanan kişiler için ilgili kanun 30 günden 100 güne idari para cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası almaktadır.
Ancak ruhsatsız silah kullanılarak ağır suç (ölüm) işlenmiş ise Ağır Ceza Mahkemeleri sorumludur.