Uçak Kazası Tazminatı

Uçak Kazaları Ve Tazminat Süreçleri

Uçak kazası tazminatı, uçak kazaları sonucunda talep edilebilir tazminat türüdür. Uçaklar, her ne kadar dünyanın en güvenilir taşıma araçları olarak görülse de ne yazık ki çeşitli zamanlarda kazalar meydana gelebiliyor. Bu kazalara sebep olan faktörler vardır. Uçak kazaları nedenleri aşağıdaki gibidir;

Uçak Kazası Tazminat Süreci

  • İniş ve kalkış esnasında ortaya çıkan problemler
  • Hava koşullarının olumsuzluğu
  • Görüş mesafesinde yaşanan problemlere rağmen iniş yapmak
  • Uçakta meydana gelen teknik problemler
  • Pistin problemli olması

Yukarıdaki sebeplerden dolayı meydana gelen uçak kazalarında hukuki ihtilaflarda yapılacak hukuk belirlenmelidir. Zira yapılan uçuşlar, farklı ülkelerde olabilir veya kaza geçiren kişi farklı bir ülkenin vatandaşı olabilir. Bu çerçevede Türk hava sahası içinde gerçekleşen kazalarda Türk Sivil Havacılık Kanunu esas alınır. Peki, uçak kazası sırasında hangi haklara sahipsiniz?

Uçak Kazaları Ve Tazminat Süreçleri
Uçak Kazaları Ve Tazminat Süreçleri

Uçak Kazaları Ve Tazminat Süreçleri

Uçak, dünyanın en güvenilir ulaşım araçlarından bir tanesidir. Ancak bazı zamanlarda uçak kazaları ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu durum yolculukları da tartışılır hale getirmektedir.

Uçakta kaza riski diğer ulaşım araçlarına göre çok daha düşüktür. Uçak kazaları az rastlansa da bazen haberlere sıklıkla karşımıza çıkabiliyor. Uçak kazalarının sebepleri;

  • Hava muhalefeti,
  • İniş ve kalkışta yaşanan aksaklıklar,
  • Pistin problemi,
  • Görüş mesafesi sıkıntısı,
  • Teknik arızalar

Teknik arızalar dışında diğer sorunlar kaza riskine çok fazla etki etmemektedir. Kaza meydana geldiği zaman yolcuların belli başlı hakları bulunur. Peki hangi haklara sahipsiniz? Uçak bileti aldığınızda sizi taşımakla görevli seyahat firması sizi sigortalamaktadır.

Uçak Düşerse Tazminat

Uçak kazalarının sebepleri genel olarak üç gruba ayrılmaktadır. Bunlar:

  1. Hava Şartları
  2. Mekanik Hatalar
  3. İnsan Kaynaklı Hatalar

Hava şartlarının sebep olduğu kazalara örnek olarak yağmur, sis ve ya kuşların motora girmesi verilebilir. Mekanik hatalar ise uçağın sebep olduğu, tasarımı ve ya onarımından kaynaklıdır. İnsan kaynaklı kazalar; pilotlardan, yardımcı personellerden ve terör örgütü ve ya bilinmeyen örgütlerin sebep olduğu sabotajlar olabilir.

Uçak kazalarında firma kazada yaralanan ve ya vefat eden kişilere tazminat verilmektedir. Uçak kazası sonucu vefat eden kişinin; annesi, babası, eşi ve çocukları kaza da vefat eden kişinin desteğinden mahrum kaldıkları ve sosyal- ekonomik yaşamlarını etkilenmemesi adına ‘Destekten Yoksun Kalma Tazminatı’ talep edebilmektedir.

Kaza sonucu yaralanan kazazede ise kazadan sonra iyileşme sürecini tamamlamış ve kalıcı hasar almış ise tazminat talep edebilmektedir. Bu tazminatı talep edebilmesi için uzman hekimler eşliğinde Sağlık Bakanlığı onaylı Sağlık Kuruluşlarında heyete girmelidir. Girilen heyette yaralanmanın hayati fonksiyonuna göre değerlendirilmesi yapılmaktadır. Heyet sonucu alınan maluliyet oranına göre tazminat ödemesini talep edebilmektedir.

Uçak Kazaları Yolcu Hakları
Uçak Kazaları Yolcu Hakları

Uçak Kazaları Yolcu Hakları

Uçak bileti satın aldığınız andan itibaren sigorta kapsamına alınırsınız. Uçak yolculuğu boyunca sigortalı bir şekilde yolculuk gerçekleştirirsiniz. Uçak yolcu sigortası kapsamında aşağıdaki tazminatlara hak kazanırsınız.

Uçak kazası tazminatı talebinde bulunabilmek için resmi prosedürlere uygun bir şekilde yolculuk gerçekleştirmeniz gerekiyor. Hava alanlarında kontrollerin çok sıkı olduğu düşünülürse neredeyse tüm yolcuların resmi prosedüre uyduğu kanısına varılabilir.

  • Tedavi giderleri ve masrafları
  • Yük taşımacılık ve bagaj tazminatları
  • Yaralanma olursa; maddi tazminat
  • Ölüm olursa; destekten yoksun kalma tazminatı
Uçak Kazasında Yaralanma Tazminatı
Uçak Kazasında Yaralanma Tazminatı

Uçak Kazasında Yaralanma Tazminatı

Uçak kazasının ardından uzvunu kaybeden veya fiziksel hasar oluşan bireylerin uçak kazası yaralanmalı tazminat hakkı vardır ancak uçak kazası tazminatı nasıl alınır? İlk olarak şunu belirtelim ki; uçak yolcu sigortası, kazada hasar gören kişileri sigorta altına almıştır. Uçak kazası tazminatı süreci ( Yaralanmalı ) şu şekilde işliyor;

  1. Uçak kazasında tazminat talebinde bulunabilmek için ( Yaralılar için ) ilk olarak tedavi sürecinin sona ermesi gerekiyor.
  2. Daha sonraki süreçte ise kalıcı bir fiziksel hasarın olup olmadığı tespit edilmeli.
  3. Tespit edildikten sonra “Erişkinler için Terör ve Kaza Sonrası” adındaki sağlık kurulu raporu alınmalı.
  4. Sigorta şirketi ile temas haline geçilmelidir, temas sırasında raporunuz olmalıdır.
  5. Uçak kazası maddi tazminat veya manevi tazminat isteklerinde sancılı bir süreç sizi bekliyor diyebiliriz. Sigorta şirketlerinin, istek ve talepleri sürekli olarak devam ettiği için sürecin bir avukat tarafından yönetilmesi doğru olacaktır.
  6. Uçak kazası avukatı, süreci başarılı bir şekilde yönetebilirse tazminat ödemesi alabilirsiniz.
Uçak Kazasında Ölüm Tazminatı
Uçak Kazasında Ölüm Tazminatı

Uçak Kazasında Ölüm Tazminatı ( Destekten Yoksunluk Tazminatı )

Uçak kazaları sonucunda yaralanmanın dışında ölüm olayları da görülür. Bu durumun gerçekleşmesi sonucunda firmanın kişi başına belirlemiş olduğu teminat limiti ailelere verilmelidir. Peki, Uçak kazası ölüm tazminatı nasıl alınır?

İlk olarak savcılık sürecinin tamamlanması gerekiyor. Bu süreç içerisinde otopsi dosyası tamamlanır ve ölüm kağıdı istenir. Gerekli evrakların toplanmasından sonra firmaya başvuruda bulunulur. Yine, bu sürecinde uçak kazası avukatı tarafından yürütülmesi, olumlu sonuç almak açısından çok önemlidir.

Uçak Kazasında Ölenler Ne Kadar Tazminat Alır?

Türk hava sahası içerisinde gerçekleşen kazalarda Türk Sivil Havacılık Kanunu dikkate alınmaktadır. Türk hava sahası içerisinde gerçekleşen kazalar ölümle sonuçlanması durumunda kazazedenin yakınlarının, firmanın belirlediği teminat limitlerini; kazazedenin annesi, babası, eşi ve çocukları talep edebilmektedir.

Uçak kazasında ölümün gerçekleşmesinin ardından kazazedenin ailesine firma tarafından verilen tazminat Destekten Yoksun Kalma Tazminatı olarak geçmektedir. Destekten Yoksun Kalma Tazminatı, talep edilebilmesi için savcılık sürecinin tamamlanması ve ölüm kâğıdının alınması gerekmektedir. Gerekli evraklarla birlikte firmaya tazminat için başvuru yapılmalıdır. Destekten Yoksun Kalma Tazminatı hesaplaması yapılırken dikkat edilen hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar şu şekilde gösterilebilmektedir:

  • Kaza da vefat edenin yaşı
  • Vefat edenin yakınlarının yaşları
  • Vefat edenin maaşı
  • Vefat edenin yakınlarının ekonomik durumu

Destekten Yoksunluk Tazminatını Kimler Alır?

Uçak yolculuğu sırasında ölüm riski ile de karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumda ilgili sigorta firmasının belirli teminat limiti üzerinden kişinin ailesine tazminat ödemesi gerekir. Burada da yine prosedürler devreye girecektir. Otopsi ve heyet raporları ilk olarak sigorta firmasına iletilir. Uçak kazasında ölen kişinin kazancı yaşı ve geride kalanlar yoksunluk tazminatı elde edebilir. Hak sahibi kişiler;

  • Eşi,
  • Çocukları,
  • Annesi,
  • Babası

Tazminat almak için birinci derece yakınlık ana etkenlerden bir tanesidir. Tanzim işlemi sigorta firması tarafından karşılanır.

Uçak Kazası Ölüm Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Uçak kazası ölüm tazminatı hesaplanırken ölen bireyin durumu esas alınır. Bu durumlar şu şekildedir;

  • Ölen kişinin kazancı,
  • Ölen kişinin yaşı,
  • Arkada kalan kişilerin yoksunluk oranları

Bu ve bunun gibi durumlar belirlenir ve bunun sonucunda da uçak kazası ölüm tazminatı hesaplaması yapılır. Peki, bu tazminattan kimler faydalanabilir? Destekten yoksun kaldığını kanıtlayan herkes faydalanabilir.

Uçak Kazası Tazminat Hesaplamaları
Uçak Kazası Tazminat Hesaplamaları

Uçak Kazası Tazminatı Hesaplamaları Nasıl Yapılır?

Uçak kazası tazminatı hesaplama, standartlar çerçevesinde hesaplanır. İlk olarak şunu belirtmek gerekir ki; uçak kazası tazminat hesaplamaları ‘’SDR’’ cinsinden hesaplanır. 1 SDR ise 8,19 Lira değerindedir.

Uçak Kazası Tazminatı Ne Kadardır?

Dünya genelinde uçak kazası tazmimat ödemeleri 250.000 SDR olarak belirlenmiştir. Bu da yaklaşık olarak 2 milyon TL ile eştir. Ancak, Türkiye’de bu bedelin yarısı kadarı ödenmektedir. Uçak kazası sonucunda 900.000 TL ile 1.100.000 arası bir tazminat bedeli ödenebilir.

Uçak Kazasının Ardından Tazminat Kaç Günde Ödenir?

Uçak kazası tazminatı süresi ‘’Ölüm’’ sonucunda yaklaşık 40 gün sonra tamamlanır. Eğer, yaralanmalı bir kaza olmuşsa bu süre; 6 ay iyileşme süresinin ardından 45 gün olarak tamamlanır.

Şunu da belirtmek gerekir; uçak kazası tazminat şartları çerçevesinde bu ödemeler yapılmaktadır. Şartları kapsamayan kişilere bu ödemeler yapılmamaktadır.

Uçak Kazasından Sonrasında Tedavi Giderleri

Uçak kazası tazminatları, yolcunun zararlarını gidermeye yönelik talep edilen tazminatlardır. Bu bağlamda da uçak kazasından hemen sonra bir yolcu tedavi altına alınırsa, bu masraflar uçak firmasının sigortasından temiz edilir. Yolcu mağduriyeti bu şekilde giderilmeye çalışılır.

Taşımacılık Firmasına Açılacak Tazminat Türü

Kaza sonrası uçak firmaları farklı tazminat türleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Ölüm ve yaralanma gibi durumunda tazminatlar  sigorta poliçeleri üzerinden ödenir. Ölen kişinin yakınlarının manevi yoksunluğu göz önüne alınarak ortaya çıkan diğer tazminat türü ise manevi tazminattır. Bu da ödenek içerisinde verilmektedir. Manevi tazminat davasında hak kayıpları görülebilir. Uçak kazası sigorta poliçesi kapsamında maddi tazminatlar karşılanır. Ancak manevi tazminattan uçak firması sorumludur.

Uçak Kazası Tazminatı Zamanaşımı
Uçak Kazası Tazminatı Zamanaşımı

Uçak Kazası Tazminatı Zamanaşımı Süresi

Uçak kazalarında tazminatını direkt olarak ilgili taşımacılık firması ödememektedir. Sigorta firmasının talepleri doğrultusunda ödeme gerçekleştirilmektedir. Bu uygulama tazminatın zamanında ödenmesinin önüne geçebilir. Türkiye’de kaza sonrası sigorta firmaları kişilerin hak aramasını bekler. Herhangi bir talebiniz olmaması durumunda zaman aşımı ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Zaman aşım süreleri maddi tazminat için ve manevi tazminat için farklı süreçleri kapsar.

Uçak Kazası Yolcu Sigortası

Uçak seyahatlerinde yolcu sigortası, seyahat süresinde karşı karşıya kalınabilecek kötü durumlar karşısında yolcuları koruma ve güvence altına alan sigorta türüdür. Kötü olaylarla örnek olarak kaza anıda yaralanma ve ya vefat durumu, valiz, bavul vb. kişisel eşyaların kaybı verilebilmektedir. Seyahat sigortası uçak biletinizi satın alırken yaptırılıyor olmakla birlikte yolcuyu 15 ayrı risk durumuna karşı korumaktadır. 15 risk grubu dâhilinde teminat altına alınan maddeler şöyledir:

  1. Geciken Bagaj
  2. Bagajın kaybolması durumunda bulunarak geri gönderilmesi
  3. Acil durumlarda mesaj iletilmesi
  4. Kanuni işlemlerde gerekli ise borç olarak kefalet verilmesi
  5. Evde meydana gelen hasarlardan dolayı geri dönüş seyahati
  6. Gerçekleşen kazadan sebep yaralanma ve ya hastanede tıbbi tedavi
  7. Gerçekleşen kazadan sebep yaralanma ve ya hastane nakli
  8. Kaza sonucu yaralanma sebebiyle kazazedenin yurtdışı konaklamasının uzaması
  9. Yaralının tedavi sürecinde aile üyelerinden birinin seyahati
  10. Yaralının tedavi sürecinde aile üyelerinden birinin konaklaması
  11. İlaç Gönderimi
  12. Aile üyelerinden birinin ölümü nedeniyle geri dönüş seyahati
  13. Uçuş tarifeli ise bagajın çalınması kaybı
  14. Kaza sırasında vefat eden sigortalının nakli
  15. Taburcu olduktan sonra ikamete nakil

Tazminat Ne Kadar Sürer?

Özellikle uçak kazası sonrası tazminat alımı en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Kaza sonrası otopsi raporu çıktıktan 40 gün sonra ölümlü kazalar için tazminat süreçleri tamamlanmaktadır. Yaralanmalı kazalarda ise 45 gün içinde kişi tazminat hakkını elde edebilir. Bu bilgilerin avukat takip edilmesi gerekir.

Günümüzde taşımacılık firmaları poliçe limitleri dışında mağdur ve mağdur yakınlarına bir miktar daha fazla ödeme gerçekleştirebiliyor. Dünya da çeşitli bu örneklerin fazlalığından bahsedebiliriz. Bu tamamen şirketin alacağı kararlar üzerinedir. Kişiler aldıkları tazminatı az bulması durumunda yasa haklarını devreye sokabilir. Uçak kazaları konusunda daha fazla bilgi ve destek için mutlaka uzman avukatlardan destek almasınız.

Uçak kazanları az yaşansa da yüksek ölüm riski içeren kaza türlerinden bir tanesidir. Bu tür olası kaza durumlarında haklarınızı mutlaka aramanız gerekir. Yaralanma ve ölüm risklerine karşı sigorta tanzim oranları tamamen değişiklik gösterir.

Trabzon Uçak Kazası Tazminatları

Pegasus firmasının uçağı 13 Ocak 2018 tarihinde Trabzon da pistten çıkması sonucu meydana gelen kaza da 162 yolcu tahliye edilmiştir. Uçak, kurtarma operasyonu ile havaalanının müsait bir alanına çekilmiştir. Yolculara kaza sonrasında tazminat verilip verilmeyeceği tartışılır duruma gelmiştir. Pegasus firması yolculara tazminat ödenmeyeceği, eşyalarına ulaşamadığı için IBAN numaraları alınarak 2000 TL yatırılacağı duyurulmuştur. Firma yaptığı açıklama da 2000 TL nin kaza tazminatı olmadığını, mağduriyet parası olduğunu söylemektedir. Birçok yolcu ise yaşadığı büyük korku, panik ve mağduriyet dolayısıyla maddi ve manevi tazminat davası açmaya hazırlanmaktadır.

Uçak Kazalarında Yolcu Hakları

Türk Sivil Havacılık Kanunu madde 120’den 124’e kadar yolcunun uğradığı zararlar ve tazminat hakları gösterilmektedir. Türk Sivil Havacılık Kanunu 120 ve 124. maddeler arası şu şekildedir:

Sorumluluk Halleri

 Yolcunun uğradığı zarardan sorumluluk

Madde 120 – Yolcunun ölümü veya herhangi bir cismani zarara uğraması halinde, bu zarara sebebiyet veren kaza hava aracında veya iniş veya biniş sırasında meydana geldiği takdirde, taşıyıcı sorumludur.

6127 Bagaj veya yükün uğradığı zarar

Madde 121 – Tescil ettirilmiş bagaj veya yükün kaybı veya zarara uğraması halinde, zarara sebebiyet veren olay, havayolu ile taşıma sırasında meydana gelmiş ise zarardan taşıyıcı sorumludur. Birinci fıkra anlamında havayolu ile taşıma; bagaj veya yükün bir havaalanında veya bir hava aracında veya havaalanı dışına inilmesi halinde o yerde taşıyıcının muhafaza ve nezareti altında bulundukları süreyi kapsar. Yük için Türk Ticaret Kanununun 781 inci madde hükmü uygulanır. Havayolu ile taşıma müddeti, bir havaalanı dışında olmak üzere karada, denizde veya iç sularda yapılan taşımayı içine almaz. Belirtilen taşımalar havayolu taşıma sözleşmesinin ifası zımnında yükleme, teslim veya aktarma amacıyla yapılmış ise meydana gelen her türlü zarar, aksi sabit olmadıkça havayolu ile taşıma süresinde meydana gelmiş kabul olunur. Gecikmeden doğan zarar

Madde 122 – Taşıyıcı, havayolu ile yolcu, bagaj veya yükün taşınmasındaki gecikmeden doğan zarardan sorumludur.

Taşıyıcının sorumluluktan kurtulması

Madde 123 – Taşıyıcı, kendisinin ve adamlarının zararı önlemek için gerekli olan bütün tedbirleri aldıklarını veya bu tedbirleri alma olanağı bulunmadığını ispatlarsa sorumlu değildir.

Sorumluluğun sınırlandırılması

Madde 124 – Taşıyıcının sorumluluğunun sınırlandırılması, 12 Ekim 1929 tarihinde Varşova’da imzalanan ve Uluslararası Hava Taşımalarına İlişkin Bazı Kurulların Birleştirilmesi Hakkındaki Sözleşme ve bu Sözleşmeyi değiştiren Türkiye’nin katıldığı sözleşme ve protokollerin hükümlerine göre tayin olunur. Taşıyıcı, birinci fıkrada anılan sözleşme ve protokoller ile öngörülmüş bulunan sınırların yükseltilmesine ilişkin özel anlaşmalar yapmak veya bu nitelikteki anlaşmalara katılmak yetkisini haizdir.

Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun tümüne bırakacağımız link üzerinden ulaşabilirsiniz. https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2920.pdf.

Bagaj Sorunları Tazminatı

Uçak kazasından sonra yolcuya ait bagajın kaybolması, çalınması ve bulunamaması gibi durumlarda yolcuya bir bedel ödenir. Bu bedel bagaj başına poliçe limiti çerçevesinde belirlenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu