Trafik sigorta tazminatı kazazedeler açısından hayati önem taşımaktadır. Trafik kazası sonucu zarar gören vatandaşların teminatı trafik sigortasıdır. Ancak sigortadan tazminat almak hiçte öyle düşünüldüğü kadar kolay değildir…
Trafik Sigorta Tazminatı Nedir?
Zorunlu sigorta türleri arasında bulunan trafik sigortası, aracınızın trafiğe çıkabilmesi için yapılması zorunludur. Hasar gibi durumlarda başka şahıslara verilen maddi ve bedensel zararların giderilebilmesi yani sigorta tazminatı alınabilmesi için zorunlu trafik sigortası kullanılır. Aksi durumda karşı tarafın araç sigortası yok ise devreye güvence hesabı girmektedir. Güvence hesabı sadece bedeni hasar ve ölüm durumlarında ödeme yapmaktadır.
Trafik kazası sonucu oluşan hasarları ilgili sigorta şirketinin karşılayabilmesi (sigorta tazminatı) için evraklarla sigorta şirketine başvurmak gerekir. Kanunlar ile zorunlu tutulan bu sigorta tipi sizi ve sevdiklerinizi güvence altına alır.

Zorunlu Trafik Sigortası Hangi Zararları Karşılar?
- Bir kazada meydana gelen zararın önüne geçmek veya azaltılmasını sağlamak için, sigorta sahibi tarafından üstlenilen zorunlu harcamalar trafik sigortası teminat limitine göre sigorta tarafından karşılanır.
- Bir aracın neden olabileceği hasarlar sigorta kapsamına girer.
- Sigorta sahibinin aracında meydana gelen değer kayıpları maddi zararlar listesinde bulunduğundan dolayı aynı şekilde sigorta tarafından karşılanır.
>İlgili İçerik: Trafik Kazası Tazminat Hesaplama <
- Üçüncü kişilerin ölümü nedeniyle ölen kişinin desteğinden yoksun kalabilecek yakınlarının zararlarını sigorta öder.
- Üçüncü kişilerin trafik kazası nedeniyle bedenen eski durumuna dönmesi için tedavi giderleri sigorta tarafından karşılanır.

Sigorta Tazminat Ödemesi İçin Gerekli Evraklar
Trafik kazası geçirdiyseniz ve meydana gelen hasarı sigorta şirketinden almak isterseniz öncelikli olarak sigorta şirketinin birtakım belgeleri istediğini belirtmek lazımdır. Trafik sigortası teminat çeşitleri üç farklı grupta incelenebilir. Araçta meydana gelen maddi hasarlar, Ölümlü trafik kazası tazminatı ve yaralanmalı trafik kazası tazminat, bu gruplar arasında yer alır. Trafik sigortasından yararlanmak için istenen belgeler ise şiddetin türüne göre değişkenlik göstermiş olacaktır.
>İlgili İçerik: Trafik Kazası Sonrası Sigortadan Para Alma <
Trafik Sigorta Tazminatı Almak için Gerekli Belgeler
- Poliçe örneği
- Hasara ait olan fotoğraflar
- Trafik kazası tespit tutanağı
- Görgü tanığının tutanakları
- Sürücülere ait ruhsat ve ehliyetler
- Kazayla ilişkili diğer belgeler
- Eksper ve alkol raporu
Yukarıda yazılan evraklar tamamlandıktan sonra sigorta tazminatı için ilk adımı atmış olursunuz. Sigorta tazminatı almak için ilk zorunluluk başvuru yapmaktır.
Zorunlu Trafik Sigortası Zararın Ne Kadarını Karşılar?
Trafik kazası sonucunda, maddi zararların giderilmesinin yanı, yaralanmalı trafik kazası tazminatı, ölümlü trafik kazası tazminatı gibi durumlarda da tazminat ödenmesi gerekir. Kazada bir veya daha fazla araç ve kamusal araç türleri zarar görürse, kazada zarar gören araçlar için orantısal olarak dağılım yapılır. Maddi hasar konusunda 2021 araç başına limit tutarı 43 bin TL olurken, kaza başına 86 bin TL halindedir. 2022 yılında ise araç başına hasar limiti 50 bin lira olmuştur, kaza başına hasar ödeme limiti de 100 bin liraya çıkarılmıştır.
2022 Trafik sigortası ödeme şartları ise poliçede yer alan teminatlara bağlı olarak şekillenir. Sigorta şirketinin gidereceği hasarlar, her zaman teminat limitine bağlıdır. Bütün sigorta şirketleri belirtilen limit ve teminatları kullanır. Standart olarak belirtilen bu limitlerde bir değişime gidilmesi söz konusu değildir. Poliçeye ek hizmetler dahil etmiş durumdaysanız buna ek olarak farklı teminatlardan faydalanmanız mümkün hale gelmiş olur.
>İlgili İçerik: Trafik Sigortası Teminat Limitleri <
Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırılmaması Halinde
Zorunlu trafik sigortası yaptırmamış veya sigortasının süresini dolmuş kişilerin trafiğe çıkması yasaktır. Araç sahiplerinin mutlaka zorunlu trafik sigortası yaptırarak ve sigorta sürecini düzenli olarak takip etmesi gerekir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan kişilerin sahip olduğu araçlar ise trafik şubelerinin otoparklarına bırakılır. Sigortasız araç kullanma cezası ödenmesi halinde aracınızı teslim alamazsınız. Sigorta yaptırma zorunluluğunuz vardır.
>İlgili İçerik: Trafik Kazası Avukatı <
Sigortasız olduğu tespit edilen araçlar trafikten menedilir. Zorunlu trafik sigortası nedeniyle trafikten menedilmiş olan araçların yeniden geri alınması ise zor bir süreci kapsar. Aracı geri almak için mutlaka trafik sigortasını yaptırmak gerekir. Aracın götürülmüş olduğu otoparka girerek görevli memurlara haber vermelisiniz. Evrakların tebliğ edilmesi ise aranan en önemli şartlar arasındadır. Bu sürecin sonrasında araç sigortasız olarak trafiğe çıkartıldığından para cezası ödenmesi gerekir.

Hangi Durumlarda Zorunlu Trafik Sigortası Ödemeleri Yapılmaz?
Trafik sigortasının hasarı karşılaması için yukarıda tanımlanan belli şartlara uygun olmak gerekir. Ancak bazı durumlar meydana geldiğinde ise trafik sigortası hasarı karşılamaz. Sadece karşı araçta ortaya çıkan zararın karşılanmasını sağlar. Ancak bazı özel durumlar yaşanırsa trafik sigortası karşı araçta oluşan zararı da karşılamaz. Trafik sigortasının ödeme yapmayacağı çeşitli durumlar ise şu şekilde sıralanıyor:
- Trafik sigortası, araç taşınırken veya servis sırasında meydana gelecek hasarları karşılamaz.
- Aracınız çalınmışsa, araca verilecek zarar trafik sigortası aracılığıyla karşılanmaz.
- Kaza meydana geldikten sonra karşı tarafın size açtığı manevi tazminat davası için sigorta şirketi tarafından güvence sunulmaz.
- Yarışlar veya gösterilerde kullanılan araçların almış olduğu zararlar sigorta şirketinin karşılamadığı hasar türleri arasındadır.
- Terör eylemlerinde aracın kullanıldığının tespit edilmesi halinde sigorta şirketi tarafından aracın aldığı zararlar karşılanmaz.
- Trafik kazası meydana geldiğinde araca bağlı olan römorkte bulunan eşyaların alacağı zarar aynı şekilde sigorta şirketinin karşılamayacağı hasar çeşitleri arasındadır.