İş kazası tazminatı nasıl alınır? İş kazası durumunda işveren derhal yetkili kolluk görevlilerine haber vermek zorundadır.
İş kazasında tazminat nasıl alınır? İş kazaları, işçilerin iş yerinde, iş yeri dışında görevleri kapsamında veya iş yeri araçları ile işe giderken uğradıkları kazalar sonucunda talep ettikleri maddi ve manevi zararlardır.
İş kazası durumunda işveren derhal yetkili kolluk görevlilerine haber vermek zorundadır. Aynı şekilde iş kazası olması halinde de işverenin iş kazasını üç gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna iş kazası bildirimi yapması gerekmektedir.
İş Kazası Tazminatı Nasıl Alınır?
İş kazası veya bir çalışanın kaza sonucu ölümü halinde, kanuni hak sahipleri maddi ve manevi olmak üzere iki türlü dava açma hakkına sahiptir. İş kazası sonucu çalışamaz duruma gelen işçi, bu zararı için işverene tazminat davası açabilir.
Aynı zamanda işçinin bakımına muhtaç kişiler, işçinin çalışamaması nedeniyle bakımdan mahrum kalacakları için destekten yoksun bırakma ve iş göremezlik tazminatı davası açabilirler. İşçinin yeniden işe başlayamayacak hale gelmesi veya bir kaza sonucu ölmesi halinde, işçinin kanuni hak sahipleri tazminat davası açabilir.
Kaza sonrası yüzde on çalışamaz duruma gelen işçiler, kalıcı iş göremezlik geliri almaya hak kazanırlar. Kaza geçiren işçinin tedavi masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır. Kaza geçiren işçi sigortasız çalışıyorsa tedavi masraflarını işverenden Sosyal Güvenlik Kurumu tahsil edecektir.
>İlgili İçerik : İş Kazası Tazminat Hesaplama <
İş kazası tazminatı ise iş kazası sonucu ruhsal veya bedensel zarara uğrayan işçi tarafından maddi ve manevi olmak üzere iki farklı şekilde açılabilen bir tazminat türüdür. İş kazası tazminatı alabilmek için bu kazanın iş yerinde meydana gelmiş olması muhtemel yeterli bir sebeptir.
İşverenin gerekli önlem ve tedbirleri alması tazminat ödememek için geçerli bir sebep değildir. Yani işveren kanundaki tüm tedbir ve tedbirleri alsa dahi hâkim iş kazası sonucu tazminata karar vermişse ödeme yapmak zorundadır. Buradaki en önemli konulardan biri nedensellik bağıdır. Kaza ile iş ve zarar arasında illiyet bağının bulunması tazminat için yeterlidir.
İş Kazasında Maddi Tazminat Nasıl Alınır?
Maddi tazminat davalarında talep edilebilecekler:
-
Tedavi masrafları
-
Kazanç kayıpları
-
Çalışma gücü eksikliğinden kaynaklanan hasarlar
-
Çalışma gücündeki azalma vb. nedeniyle oluşan hasarlar.
İş Kazası Tazminat Zamanaşımı
İş kazası tazminat zamanaşımı süresi 10 yıldır. Kazanın olduğu andan itibaren başlar.
Gelişmeyen bir durumda iş kazası olayının meydana geldiği tarih ve dava tarihi dikkate alındığında 8 yıllık zamanaşımı süresi dolmuştur. Ancak gelişen bir durumun varlığında, gelişen durumun sona ermesinden itibaren zamanaşımı süresi içinde dava açılması gerekir.