Boşanma Davası, Nafaka ve Tazminat

Evliliklerini resmi açıdan sonlandırmak isteyenler boşanma davası nafaka ve tazminat  talebinde bulunarak sonuç alabilmektedir. Dava dilekçelerine göre süreçler değişebiliyor.

Ücretsiz Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası ücreti ve dava türü arasında paralellik bulunuyor. Çekişmeli boşanma davası olduğunda genellikle ücret ödemesi gerekebilir, çünkü avukatla alakalı savunma süreçlerinde destek gerekebilmektedir. Mahkemenin kendi verdiği avukatla da işlemleri sürdürebilirsiniz. Uzun vadeli avukatlarda genellikle devlet avukatı da para talep edebiliyor.

Ücretsiz Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Ücretsiz Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma yorumları açısından değerlendirme yapıldığında ücretsiz dava ile eş değer olduğu görülebilir. Çünkü tek mahkemede veya kısa süre içerisinde boşanma dilekçesi  üzerinden işlemler sonlanmaktadır. Dolayısıyla avukatlık bir durum ihtiyacını da yok etmiş olur.

Boşanma Davası Açmak Senelere Göre Değişir Mi?

2021 senesi için boşanma davası nasıl açılır sorusu için senelere göre değil de yasalara göre değişen bir detay vardır. Bir kişi eşinden boşanmak istiyorsa mahkemeye dilekçe vermeden önce her konuda netlik sağlanmalı ve ihtiyaçlar mümkünse karşılıklı şekilde görüşülmelidir. Tazminat, nafaka konularında önceden anlaşmaya varılmadığında sorun çözülmediği için kritik bir konu vardır. Hem mahkemeler hem de belge temininde doğru yönlendirme için önceden netlik kazanılması gerekiyor. Param yok nasıl boşanma davası açabilirim diyenler için de bu önemlidir.

Boşanma davası dilekçesi

Boşanma dilekçesi  doldurmanız ve bu şekilde bulunduğunuz il veya ilçedeki aile mahkemesine başvuru yapılmalıdır. Dilekçe doldurulması konusunda örneklere bakabilir ve görevli birine yazdırabilirsiniz. Boşanma davası dilekçesi doğru şekilde mahkeme formatına uygun biçimde ayarlanmalıdır. Boşanma dilekçesi örneği hazırlayarak bu işlemleri sürdürebilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Davası

Anlaşmalı boşanma davasında genellikle kolayca hakim boşanma kararı vermektedir. Taraflar birbiriyle anlaşmalı olduğu için savunma süreci ve aksamalar engellenir. Genellikle 1 ayda veya daha kısa sürede tek mahkemede sonuç alınır.

  • Çocuk velayeti

  • Mal paylaşımı

  • Çocuk velayetini alan kişinin hangi günlerde bu görüşmeyi yapacağı gibi tüm konular belirlenmelidir.

Çekişmeli Bosanma Davasında Hakim Neler Sorar?

Hakim boşanma kararı vermeden önce neden anlaşmazlık olduğu konusunda hakim sorular soracaktır. Davanın erken sonlanmasını her iki taraf da istiyor mu bunun kontrolü yapılır. Bir taraf istemiyorsa nedenleri açıklanır. Bir taraf suçlandığı için boşanma davası açıklanacaksa bu kanıtlar belgelerle açıklanmalıdır.

Çekişmeli boşanma davası ücreti

Boşanma davası ücreti çekişmeli ve anlaşmalı durumuna göre değişebiliyor. Genellikle çekişmeli olan davalar diğerine göre daha çok masraflı olabilir. Boşanacak olan kişilerin durumuna göre değişiklik vardır. Eşine boşanma davası açmak isteyenlerin bu konuda hazırlıklı olması adına bilgi edineceği kaynaklar oluşmalıdır. Çekişmeli boşanma dava dilekçesi örneği incelemesi ile süreçlere başvurabilirsiniz.

Boşanma Davası Nafaka

Nafaka konusu boşanacak taraflarla alakalı olarak anlaşmaya varılmışsa aileler tarafından anlaşmaya varılmadıysa mahkeme tarafından belirlenecektir. Boşanma davası karar örnekleri açısından incelemeler yapabilir ve hangi durumlarda neler olduğu ne kadar ödendiğini araştırabilirsiniz. Kendi çevrenizde de nafaka davalarının miktar olarak nasıl sonuçlandığı belirlenmektedir.

Bosanma Davası Avukatlık Ücreti
Bosanma Davası Avukatlık Ücreti

Bosanma Davası Avukatlık Ücreti

Dava çekişmeli mi anlaşmalı mı olduğu avukata gerek var mı veya ne kadar süre için gerekli durumuna göre değişebiliyor. Her çiftin davası farklı olacağı için zorluk açısından da ücretlendirme belirlenecektir. Yani mahkemenin kendisi ve avukat ile alakalı bir durum vardır.

Bosanma Davası Ne Kadar Sürer

Boşanma davası açmak isteyenlerin merak ettiği konu davayla alakalı dava sürecinde anlaşmalı kısa sürerken çekişmeli davalar uzun vadeli olacaktır.

Bosanma Davasına Gitmeyince Ne Olur?

Bosanma davasında tek taraf gelmezse veya davacı gitmediğinde dava ertelenmektedir. Genellikle mahkeme dışı gerekçelerle davaya gidilmemesi sürecin uzaması ile eş değer bir durumdur.

Boşanma Davalarında süreç uzamaması için ne yapmalı?
Boşanma Davalarında süreç uzamaması için ne yapmalı?

Boşanma Davalarında süreç uzamaması için ne yapmalı?

Boşanma davalarında sürecin uzamaması bazı hallerde kadın ve erkek açısından oldukça zorlayıcı olabilir. Çünkü çekişmeli dava süreçlerinde belge olmaması ile başlayan süreç hayati risklere kadar varabiliyor. Şu gibi kriterlere göre bakarak süreç uzaması durumlarına dikkat edebilirsiniz:

Dava öncesi evli olan taraflar anlaşmaya varmaya çalışmalıdır. Bu her konuda olmalı ve mahkemenin anlaşmalı şekilde sonlanmasına odaklanmak gerekir. Aksi halde başlangıçta anlaşmalı boşanma dilekçesi sunulsa bile çekişmeli boşanma davası sürecine dönebilir.

Boşanma davası uzamaması için çekişmeli dava devam ederken belgeli şekilde hareket etmek gerekir. Aksi halde dava ertelenecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ARAYIN